Minden, amit külföldi autó magyarországi
honosításáról tudni kell

Honosítsunk autót

Melyik országban vásárolt autót kíván honosítani?

Autó Honosítás

Anglia

Autó Honosítás

Ausztria

Autó Honosítás

Belgium

Autó Honosítás

Franciaország

Autó Honosítás

Hollandia

Autó Honosítás

Németország

Autó Honosítás

Svájc

Autó Honosítás

U.S.A.

Autó Honosítás

Egyéb EU-s

Autó Honosítás

EU-n kívüli

Autó Honosítás

Mi a fő aggodalma külföldön vásárolt autójának
magyarországi honosításával kapcsolatban?

Autó Honosítás
Autó Honosítás

Valamilyen papír hiányzik a külföldön vásárolt autójának honosításához?
Töltse le honlapukról ingyenesen a hiányzó dokumentumokat!

Autó Honosítás

 

Hogyan érdemes autót behozni és honosítani 2024-ben?

 

Legutóbbi frissítés dátuma:

2024. január 1.

 

 

kulfoldi auto behozatal 2023 

 

 


  

 

1. Teendők a járművásárlást megelőzően

 

Függetlenül attól, hogy saját magunknak vagy kereskedési céllal veszünk személygépkocsit, motorkerékpárt vagy egyéb járművet külföldön, az egésznek csak úgy van értelme, ha a hazahozatalt követően forgalomba is tudjuk helyezni.

 

 

Forgalomba helyezni egy járművet annyit jelent, hogy ki tudjuk rá váltani a magyar rendszámot, forgalmi engedélyt és törzskönyvet

 

 

A járművásárlás előtt tehát nem árt felkészülni abból, hogy mik a feltételei a különböző országokból behozott járművek forgalomba helyezésének. Ha nincs kedvünk vagy időnk utánanézni, akkor bízzunk meg egy szakembert ezzel.

 

 

MIK A LEGFONTOSABB KÉRDÉSEK MIELŐTT BELEVÁGNÁNK?

 

 • Hogy néz ki a forgalmi engedély abban az államban, ahonnan meg szeretnénk vásárolni a járművet?

 

 • Létezik-e az adott államban gépjármű törzskönyv? Ha igen, szükséges-e a magyarországi forgalomba helyezés ügyintézése során?

 

 • Elegendő a kétnyelvű adásvételi szerződés? Kell-e kérni számlát is?

 

 • Hogyan lehet igazolni, hogy érvényes a külföldi műszaki vizsga? Számít-e egyáltalán?

 

 • Miként fogjuk tudni járművet Magyarországra hazaszállítani? Hazavezethetjük-e vagy trélert kell hívni?

 

 • Le kell adni a külföldi rendszámot? Ki tudunk-e váltani ideiglenes rendszámot vagy export rendszámot, amíg hazavezetjük a járművet?

 

 • Kell-e zoll rendszám? Mire való egyáltalán?

 

 • Kell-e vámkezeltetni a járművet? Lehet-e kérni vámmentességet?

 

 • Szükség van-e CoC okmányra? Honnan lehet CoC-t beszerezni?

 

 • Kell-e majd igazolnunk, hogy a jármű megfelel az EU normáknak? Ha igen, akkor hogyan?

 

 • Tuningolt, átalakított vagy módosított jármű honosítható-e? Ha igen, akkor hogyan? Ha nem, akkor miért nem?

 

 • Be kell majd ÁFA-t is fizetni? 

 

 • Van-e különbség aközött, ha használt vagy új járművet vásárolunk külföldön hazai forgalomba helyezés céljából? Mi számít új járműnek

 


 

Szintén tanácsos előre kikalkulálni azt is, hogy a jármű vételárán túl még milyen költségek fognak felmerülni a hazahozatal és forgalomba helyezés során!

 


 

2. A jármű előéletének ellenőrzése

 

Ha nem ismerőstől vagy rokontól vásároljuk a járművet, csak az eladó lelkiismeretességén múlik, hogy mennyit árul el az előéletéről.

A főbb kockázati tényezők az alábbiak:

 • körözik-e az autót?
 • volt-e törve az autó?
 • valós futásteljesítményt mutat-e a kilométeróra?

Bár a honosítás során minden külföldi jármű eredetiségvizsgálatra kötelezett, sajnos az eredetvizsga legritkább esetben szűri ki a fentieket, valamint ha ki is szűri, ekkor már késő.

Ma már több jó minőségű járműelőélet lekérdező szolgáltatás áll rendelkezésre. Érdemes elkérni az eladótól az alvázszámot és párezer forintért lefuttatni egy lekérdezést.

Minden adat ezekben az adatbázisokban sincs benne, de lopott és körözés alatt álló autókat, valamint a csúnyán összetört vagy totálkáros járműveket elég jól kiszűrik. A futásteljesítménynél az adhat gyanakvásra okot, ha nincs megfelelő gyakoriságú adat a lekérdezés során kapott jelentésben.

 

Külföldi gépjármű előélet lekérdezés alvázszám alapján

 


  

3. A gépjármű adásvétel lebonyolítása

 

Az adásvétel előtt lehetőség szerint kérjük el a jármű okmányait e-mailen az eladótól és lehetőleg küldjük el egy szakértőnek átnézésre. Minden okmányból az eredeti kell majd! Mindenkit kérünk, hogy nehogy otthagyja az eredeti forgalmi engedélyt az eladónál, amikor elhozza az autót.

Kétnyelvű adásvételi szerződés nélkül ne induljunk útnak. Függetlenül attól, hogy kereskedő vagy magánszemély az eladó, kétnyelvű adásvételi szerződést mindenféleképpen írjunk alá vele. Kétnyelvű adásvételi szerződés mintákat itt talál.

Ha kereskedőtől vagy cégtől veszi a járművet, ne felejtsen el számlát kérni! A számlán szerepelnie kell az alábbiaknak:

 • Eladó (kereskedő) neve, székhelye, adószáma
 • A vevő neve és címe
 • A jármű alvázszáma
 • Jármű típusa
 • A jármű egyéb ismert adatai közül legalább néhány (pl.: évjárat, szín, gyártási év, forgalmi engedély száma)
 • Jármű vételára
 • Keltezés (hely, dátum)
 • Kereskedő cégszerű aláírása

 

Az alvázszám mindenféleképpen szerepeljen a számlán. A típus és rendszám nem elegendő, kizárólag az alvázszám azonosítja a járművet minden kétséget kizáró módon.

 


 

4. A külföldön vásárolt autó hazajuttatása

 

A vásárolt járművet kétféleképpen juttathatjuk el Magyarországra:

 • saját lábán (tehát valaki hazavezeti)
 • tréleren

 

Ha saját magunk szeretnénk hazavezetni az új szerzeményt, készüljünk fel arra, hogy az autót rendszám nélkül fogjuk megkapni az eladótól vagy a kereskedőtől. Ideiglenes rendszámra lesz tehát szükségünk arra, hogy haza tudjunk jönni az autóval. Az ideiglenes rendszám általában költséges (egészen pontosan a rendszám mögött álló kötelező biztosítás a drága), és bizonyos országokban a rendszámkiváltás is igencsak komplikált, különösen ha nem beszéljük a nyelvet.

Olcsóbb megoldás a gyűjtőtréleres hazaszállítás. Bár az autó így rendszám nélkül érkezik haza, viszont megfelelő időzítéssel a tréleres hazaszállítást követően minimális késedelem mellett meg tudjuk kezdeni a honosítást. Így Ön a hazaszállítást követően akár pár napon belül magyar rendszámmal veheti át az autót telephelyünkön.

 


 

5. Vámeljárás

 

Csak nem EU-s országból vásárolt autók esetében merül fel az importvám eljárás kérdése. A várható teljes vámteherre vonatkozóan előzetes vámkalkulációt tudunk kérni Önnek a vámhivataltól. Ehhez a jármű forgalmi engedélyére van szükségünk szkennelve vagy jó minőségben fényképezve.

Azok számára, akik Svájcból, az Egyesült Királyságból vagy Norvégiából kívánnak hazatelepülni jó hír, hogy amennyiben a kinti autójukat vagy motorkerékpárjukat magukkal szeretnék hozni, ebben az esetben vámmentességet kaphatnak. Ehhez igazolni kell, hogy életvitelszerűen éltek az országban 12 hónapot meghaladóan és az autó legalább hat hónapja már kint is a nevükön vagy a használatukban volt.

Ha nem saját autóról van szó, ebben az esetben Svájc kivételével minden EU-n kívüli ország esetében feltétel az EURO 6 környezetvédelmi besorolásnak megfelelő emissziós megfelelőség igazolása. Ez általában csak bevizsgálás útján tehető meg, amely rendkívül drága és hosszadalmas. Ez alól a 30 évnél idősebb autók mentességet élveznek, amennyiben OT rendszámra történik a forgalomba helyezésük.

Ha velünk végzi a vámkezelést, az autót nem kell bemutatni a vámhatóságnál. Ez alól csak a törött autók képeznek kivételt, amelyek esetén nem tudjuk elkerülni a vámszemlét.

A származás-ellenőrzési eljárásról bővebb információt itt találhat.

 


 

Tejes körű honosítás

 

Teljes körű gépjármű ügyintézés

 


 

6. Származás-ellenőrzés

 

Az EU-n kivülről (úgynevezett harmadik országból) behozott autóknak a vámkezelés mellett úgynevezett származás-ellenőrzési eljáráson is át kell esniük.

Erre azért van szükség, hogy ellenzőrzésre kerüljön a jármű előélete, különösen az alábbiak:

 • körözik-e az autót külföldön
 • követtek-e el vele bűncselekményt
 • nem áll-e elidegenítési tilalom alatt (pl.: banki hitel miatt) 

A származás-ellenőrzési eljárás jellemzően legalább másfél hónapig eltart, érdemes előre megérdeklődni az adott országból hozott járművekre mennyi az átlagos ügyintézési idő.

A származás-ellenőrzési eljárásról bővebb információt itt találhat.


 

7. Regisztrációs adó eljárás

 

Regisztrációs adó eljárást az alábbi járműtípusokra kell lefolytatni:

 

 • személygépjármű
 • motorkerékpár
 • lakóautó

 

Tévhit, hogy elektromos autó esetén nincs szükség regisztrációs adó eljárásra. Az eljárást le kell folytatni azonban "nullás" határozat fog születni, tehát 0 Ft lesz a befizetendő adó. Igaz ez bizonyos hibrid autókra is, ennek megállapítása azonban egyedi elbírálást tesz szükségessé.

Regisztrációs adó eljárást az alábbi járműtípusokra NEM kell lefolytatni:

 

 • haszongépjárművek
 • teherautók
 • autóbuszok
 • lakókocsik
 • utánfutók
 • pótkocsik

 

A regisztrációs adóról bővebb információt itt találhat:

 

Regisztrációs adó eljárás, befizetés és benyújtás

 


 

8. Műszaki vizsgálat és eredetvizsgálat

 

Minden külföldről behozott jármű forgalomba helyezéséhez kötelező a hatósági műszaki vizsgálat és eredetiségvizsgálat. Akkor is ha van érvényes külföldi műszaki vizsgája az autónak. Tehát mindig!

Ezt azért írjuk le ilyen szájbarágósan, mert rendszeresen hoznak haza rendkívül rossz állapotú, de érvényes külföldi (leggyakrabban osztrák) műszaki vizsgával rendlkező autókat. Ezeknek itthon át kell menniük egy hatósági műszaki vizsgán, addig nem kaphatnak magyar rendszámot.

Ma már senki sem fog "átnyomni" autót a vizsgán, mivel pár tízezer forintért nem éri meg börtönbe menni. Minden vizsgaállomás be van kamerázva, a vizsgabiztosok sem vállalják a kockázatot, hogy meg lehessen őket kenni. Tehát az autónak olyan műszaki állapotban kell lenni, hogy átmenjen a vizsgán.

Első lépés az autó bejelentése műszaki (KPM) vizsgára:

 

KPM vizsga, NKH vizsga, műszaki vizsga időpontfoglalás

 


 

9. Kötelező biztosítás

 

A legfontosabb tudnivaló, hogy külföldi biztosítás nem érvényes magyar rendszámra, és magyar biztosítás nem érvényes külföldi rendszámra.

Tehát a magyar rendszámhoz magyar biztosításra lesz szükség.

A forgalomba helyezéshez szükséges biztosítás megkötéséhez az alábbi elérhetőségen kérhet ingyenes segítséget.

 

KGFB külföldi jármű honosításhoz és forgalomba helyezéshez

 


 

10. Illetékfizetés

 

Az illeték két részből áll:

 • rendszám, forgalmi és törzskönyv illetéke
 • vagyonszerzési (avagy átírási) illeték

 

Az utóbbi alól bizonyos esetekben mentesség jár:

 • zöld rendszámra jogosult autók forgalomba helyezése
 • gépjármű ajándékozás bizonyos eseteiben

 

A zöld rendszámról itt olvashat bővebben, míg az ajándékozás illetékmentes eseteiről itt írunk.

 


 

Külföldi autó honosítás

ORSZÁGSZERTE

 

 

Tejes körű honosítás

 

Teljes körű gépjármű ügyintézés

 

 


 

autohonositas

Autó Honosítás

Kérdése van? Lépjen velünk kapcsolatba, azonnal válaszolunk!

 

Autó Honosítás
Autó Honosítás +36 1 211 0 112
Autó Honosítás iroda@jarmuimport.hu

Autó Honosítás
[forms ID=1]