Mi egy Hollandiából hozott jármű honosításának folyamata? | Mik a lépések? | Hogyan zajlik az ügyintézés? | Mennyibe kerül?Mikre kell figyelni? | Mik a buktatók?

 

Itt minden kérdésre választ talál!

 


soron kivuli idopont kpm muszaki vizsga

 

 


Hollandiából behozott autó honosítása

MINDEN TUDNIVALÓ

Legutóbbi frissítés dátuma:

2023. szeptember 29.

 


Holland autó honosítás


 

Kérdése van? Segítsünk? 

ÍRJON E-MAILT!

 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  

  

 


 

Osztrák járművek honosítása

A LEGFONTOSABB TUDNIVALÓK 

 

 

Így kell kezdeni: okmányok ellenőrzése!

 

Milyen okmányok elengedhetetlenek?

 

  • holland forgalmi engedély (Kentekenbewijs Deel I) - plasztikkártya vagy régebbi papír alapú
  • holland gépjármű törzskönyv igazolása - plasztikkártya esetén zöld színű export törzskönyv, papír alapú holland forgalmi esetén Deel II
  • műszaki vizsga (Keuringsrapport) - a holland forgalmi engedélyben nincs feljegyezve a műszaki vizsga érvényesség, ezért ezt külön vizsgalappal tudjuk csak igazolni
  • jogfolytonosság az utolsó holland tulajdonosig - Magyarországon a tulajdonjogot adásvételi vagy számla igazolja az összes tulajdonváltásra vonatkozóan, holland jármű forgalomba helyezés esetén is 
  • igazolványok - igazolni kell a személyi azonosságot fényképes igazolvánnyal, a magyar állandó lakcímet lakcíkártyával, valamint a magyar adószámot
  • meghatalmazások - ha a tulajdonos nem személyesen jár el meghatalmazásra is szükség lesz

  • gyártói igazolások és egyéb tanúsítványok - bizonyos esetekben gyártói megfelelőségi igazolásra, érintésvédelmi vagy gázbiztonsági tanúsítványra is szükség lehet 
  • nyilatkozatok - előfordulhat, hogy a tulajdonszerzésről vagy a holland rendszám sorsáról nyilatkozni kell

 


 

Holland gépjárművek honosítása

ORSZÁGSZERTE

 

 

Tejes körű honosítás

 

Teljes körű gépjármű ügyintézés

  


 

Hollandia egy nagyon kellemes ország volt egykoron autóbehozatal szempontjából.

 

Jó állapotú autópark jellemezte, kiváltképp a kisebb városokban és településeken. A hollandok általában beszélnek angolul és a németet is megértik, ami segítség az adásvételi lebonyolításánál.

 

Külön előny, hogy az óratekerés ellen már 1991 óta bevezették az úgynevezett National Auto Pas rendszert, így ilyen szempontból legalábbis nyugodt szívvel vehetünk autót Hollandiában. 

 

Az utóbbi években azonban a műszaki vizsgáztatás maszek, főleg török, észak-afrikai vagy kelet-európai tulajdonban lévő szervizek kiszervezése miatt egyre gyakoribb, hogy a holland autók fennakadnak itthon a műszaki vizsgázatás során.

 

Jellemző például, hogy a részecskeszűrő belsejét kiszedik az exportálás előtt, ilyenkor a jármű olyan kibocsátási értékeket produkál, hogy egészen biztosan megbukik a vizsgán. A javítás költséges és sokszor másodszor is buknak ezek a járművek. Dízel és turbó benzines autóknál áll fent ez a veszély, ezeket érdemes megnézetni még kint a vásárlás előtt. Az, hogy van az autón egy friss holland műszaki sajnos ilyen szempontból már nem jelent semmit. 

 


 

Holland autó honosítás

FONTOS LINKEK

 

 

Külföldi gépjármű előélet lekérdezés alvázszám alapján

 

KPM vizsga, NKH vizsga, műszaki vizsga időpontfoglalás

 


Milyen dokumentumok szükségesek Hollandiában vásárolt autó magyarországi forgalomba helyezéséhez?

Holland forgalmi engedély eredeti példánya: a holland forgalmi engedély neve Kentekenbewijs, amelynek jelenleg két különböző formátumával találkozhatunk.

A 2014 után kiadott holland forgalmi engedély kártya alapú.

holland forgalmi engedély kártya alapú

Holland export rendszám esetén, a kártyához tartozik egy zöld színű A4-es lap is. A magyarországi honosításhoz és forgalomba helyezéshez szinte mindenhol ezt kérik:

holland forgalmi

A problémát az jelenti, hogy nem export rendszámos holland járművekre nem adnak ki ilyen zöld papírt, hanem az alábbi fehér papír jár a plasztikkártya mellé:

holland forgalmi engedély új típusú 

A magyarországi forgalomba helyezéshez plasztikkártya holland forgalmi esetén kérni fogják a zöld exportkijelentőt. Ha ez nincs, ebben az esetben származás-ellenőrzést követően kaphat az autó magyar rendszámot.

A 2014 előtt kiadott holland forgalmi engedély papír alapú és három részből áll. 

Az első rész a Kentekenbewijs Deel 1A, amely a jármű adatait tartalmazza.

 

Holland forgalmi engedély Deel IA

A második rész a Kentekenbewijs Deel 1B, amely a tulajdonos adatait tartalmazza. 

Holland forgalmi engedély Deel 1b

A harmadik rész a Deel 2 vagy Deel II, amely a gépjármű adásvételnél használatos. Bár Hollandiában belföldi vevő és eladó között teljesen elegendő a Deel II, ha Magyarországra szeretnénk behozni a járművet mindenféleképpen külön adásvételi szerződést kell készíteni, kereskedőtől vagy cégtől történő vásárlás esetén számlára is szükség lesz. 

A holland gépjármű vagyonátruházását igazoló magyar nyelvű dokumentum: Kétnyelvű (holland-magyar) adásvételi szerződés vagy számla, vagy az eredeti holland adásvételi/számla hivatalos magyar fordítása. Számla akkor kell, ha kereskedőtől vagy cégtől vesszük a járművet, egyéb esetben elég az adásvételi. Kereskedőtől vett jármű esetén a legjobb megoldás, ha van számla és kétnyelvű adásvételi is, akkor egész biztosan nem köthetnek bele sem a vámosok a regisztrációs adó ügyintézés során, sem az okmányirodai forgalomba helyezésnél.

EU-s normáknak való megfelelés igazolása: ezt a Certificate of Conformity igazolással vagy EK-szerinti típustáblával lehet igazolni. Hacsak nem amerikai modellről van szó, akkor szinte biztos, hogy ezzel nem lesz gond. Ettől még persze megbukhat az autó a műszakin, ha nem hozza az előírt környezetvédelmi kibocsátásértéket, ezért régebbi járműveknél ezt előre érdemes szervízben ellenőriztetni. 

Érintésvédelmi jegyzőkönyv: elektromos gépjárművek esetén válhat szükségessé, bővebb információt ebben a cikkben talál.

Igazolás érvényes holland műszaki vizsgáról (nem kötelező): ha van érvényes holland műszaki az autón, a magyarországi honosítás olcsóbb és egyszerűbb. A holland műszaki vizsga igazolás elnevezése APK (Algemene Periodieke Keuring) vagy Keuringsrapport, ezt kell csatolni a Nemzeti Közlekedési Hatóságnak a honosítási eljárásra való bejelentésnél. Hollandiában az első négy évben nem kell műszaki vizsga egy új autóra, majd utána kétévente, végül hatéves kora után évente. Fontos, hogy a Keuringsrapport nevű papírt hozzuk el az eladótól, léteznek más elnevezésű műszaki okmányok Hollandiában, de azok nem alkalmasak a műszaki vizsga érvényességének igazolására. Szintén fontos, hogy a jobb felső sarokban lévő rubrikában nyomtatva szerepeljen az érvényességi dátum, kézzel írt dátumot nem fog elfogadni a Nemzeti Közlekedési Hatóság. 

Holland műszaki vizsga igazolás APK

 


 

 

Mi a teendő, ha elveszett a holland forgalmi engedély?

Ha már Hollandiában is a magyar forgalomba helyező nevén volt az autó, akkor a kártya alapú holland forgalmi engedélyt az úgynevezett "tenaamstellingscode" segítségével lehet pótolni, amely a forgalmi engedély mellé kapott csatolmányon található. Ez az a dokumentum, melyet a jármű tulajdonosának biztonságos helyen az otthonában kell megőrizni, így elvben nem veszhet el. A kérelmet online kell beküldeni ezen a honlapon.

Mivel a régi típusú, papír alapú holland forgalmi engedélyhez nem tartozik tenaamstellingcode, ezért ezt az alvázszám megadásával lehet kérni. Ehhez szükség lesz a holland tulajdonos személyi igazolvány számára is. Első körben egy tenaamstellingcode-ot fog kapni a tulajdonos, majd ezzel a fent ismertetett módon pótolhatja a forgalmi engedélyt.

Az új forgalmi engedély minden esetben a tulajdonos holland lakcímére lesz kipostázva jellemzően nem több, mint két-három napon belül.

Figyelem! Amennyiben a járművet az eladó az adásvételt követően kijelentette exportra, ebben az esetben a forgalmi engedély pótlása kizárólag a holland közlekedési hatóságnál (RDW) kérelmezett rendkívüli eljárás keretében lehetséges. Ez rendkívül hosszadalmas tud lenni, ezért mindenkit kérünk, hogy az adásvétel során győződjön meg arról, hogy az eredeti forgalmi mindegyik része rendelkezésre áll.

Ha ideiglenes rendszámmal hoztuk haza a holland autót, akkor egészen biztosan ki lett jelentve exportra. Ebben az esetben nagyon kell vigyázni mind a plasztikkártyára, mind a vele együtt kapott zöld A4-es papírra, mert elvesztésük esetén a pótlásuk nagyon nehéz és költséges. Mikor van lehetőség egyszerűsített honosítási eljárásra? 

Egyszerűsített honosítási eljárásra abban az esetben van lehetőség, ha a gépjármű rendelkezik érvényes holland forgalmi engedéllyel és érvényes holland műszaki vizsgával is. Szintén feltétel, hogy az autó megfeleljen az EU-s szabványoknak, ezt vagy az úgynevezett CoC dokumentummal lehet igazolni, vagy az autón található EK-szerinti típustáblával.


 

 HOGYAN TUD LEGEGYSZERŰBBEN AJÁNLATOT KÉRNI HOLLAND JÁRMŰVE HONOSÍTÁSÁRA?

 

Keresse Dancsfalvi Norbertet az alábbi telefonszámon:

 

telefon

 

 


 

autohonositas