--------------------------------------------

  Egyesült Államokban vásárolt autó honosítása 

--------------------------------------------

Legutóbbi frissítés dátuma: 2022. október 13.

2021. január elseje óta az amerikai és kanadai autók honosításának és magyarországi forgalomba helyezésének szabályai megváltoztak. Az azóta eltelt másfél évben több tucat Amerikából behozott jármű sorsát kísértük végig.

 

Mik a tanulságok?

Összeszedtük, hogy az elmúlt másfél évnek mik voltak a tanulságai amerikai autó honosítás ügyben:

  • Első és legfontosabb tanulság, hogy nagyon sokan jártak azzal pórul, hogy százezres összegeket fizettek ki arra, hogy valaki állítólag el tudja intézni. Találkoztunk olyannal, aki mindössze a keresztnevét tudta az állítólagos csodaügyintézőnek. Ebben a konkrét esetben ennek ellenére elutalt neki (külföldi számlára természetesen) 1500 eurót. Az adott amerikai autón sohasem lett magyar rendszám.
  • A második tanulság, hogy néha vannak csodák, mégpedig mindkét irányban. Láttunk olyan régebbi amerikai SUV-t magyar rendszámot kapni, aminek papírforma szerint semmi esélye nem volt. Ugyanakkor láttunk 2020-as új hibrid autót Kaliforniából, ami sehogysem akart átmenni a műszaki vizsgálaton. Tudni kell, hogy Kaliforniában szigorúbbak a környezetvédelmi és közlekedésbiztonsági előírások, mint az Európai Unióban. Ennek ellenére az EU-s megfelelőségen bukott el az autó. A fentiekből egyértelműen következik, hogy aki biztosat ígér amerikai autó hazai papírozása és műszaki vizsgáztatása ügyében, azzal vigyázni kell. Minden eset más, jelentős munka már az önmagában, hogy minden szükséges információt, okmányt begyűjtsünk, hogy egyáltalán azt meg tudjuk mondani, hogy érdemes-e vele foglalkozni.
  • A fentiekből egyértelműen következik, hogy aki biztosat ígér amerikai autó hazai papírozása és műszaki vizsgáztatása ügyében, azzal vigyázni kell. Minden eset más, jelentős munka már az önmagában, hogy minden szükséges információt, okmányt begyűjtsünk, hogy egyáltalán azt meg tudjuk mondani, hogy érdemes-e vele foglalkozni.

 

Vállalunk-e amerikai autó honosítást? 

Amit tudunk vállalni, az az előzetes felmérése annak, hogy az adott jármű esetén érdemes-e elindítani a honosítási folyamatot.  

Ez egy szakértő tanácsadási szolgáltatás, ami óradíjas alapon történik. Az eredmény egy írásos dokumentáció, amely a megfelelő hatóságokkal és hivatalokkal történt egyeztetés alapján rögzíti, hogy a járműnek van-e reális esélye arra, hogy magyar rendszámot kapjon, és ha igen, ennek mik lesznek a lépései.

Ha pozitív az előzetes elbírálás, ebben az esetben sem biztos, hogy tudjuk vállalni a folyamat lebonyolítását. Elképzelhető, hogy olyan feltételhez dokumentációhoz vagy bevizsgáláshoz köti a hatóság az adott jármű forgalomba helyezését, amelynek ügyintézését nem tudjuk vállalni.

Ha úgy ítéljük meg, hogy egy amerikai jármű teljes honosítását és forgalomba helyezését el tudjuk vállalni, akkor mindenre kiterjedő írásos költségkalkulációt és árajánlatot készítünk. Ennek elfogadását követően tudjuk megkezdeni a munkát megbízási szerződés alapján.

 

Milyen költségekre kell számítani?

Mire egy ameriaki autón magyar rendszám lesz, az alábbi díjak merülhetnek fel:

 

Mennyiért tudunk vállalni amerikai autó honosítást? 

Ahogy írtuk, az első lépés az előzetes felmérése annak, hogy a szóban fogó USA jármű esetén érdemes-e elindítani a honosítási folyamatot. Igaz ez egyébként a legtöbb EU-n kívülről behozott járműre is (kivétel Svájc, Anglia és Norvégia).

Amerikai autók esetén az előzetes felmérés általában 5 és 10 közötti munkaóra nekünk. Ezt tanácsadási szolgáltatásként számlázzuk ki, a tanácsadási tarifánk bruttó 8.000 Ft/óra. Az előzetes felmérés tehát általában 40 ezer és 80 ezer forint közötti összeg.

 

Mi a teendő, ha minket szeretne megbízni?

Ha a fentiekben leírtak fényében minket szeretne megbízni, az alábbi elérhetőségek állnak rendelkezésre:

Telefon: +36 30 133 5600

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 


 

Milyen dokumentumok szükségesek az Egyesült Államokban vásárolt autó magyarországi forgalomba helyezéséhez?

USA forgalmi engedély (title)

√ Kétnyelvű adásvételi szerződés és/vagy számla, ennek hiányában hiteles magyar fordítás

√ Származás-ellenőrzési határozat

√ Vámhatározat az importvám eljárásról, illetve az EU-ba való beléptetés dokumentumai

Uniós szabványoknak való megfelelőség hitelt érdemlő írásos dokumentációja (magyar nyelven vagy hiteles fordítással)

 

A fentieken túl további okmányok, dokumentumok beszerzése és bemutatása válhat szükségessé az eljáró hatóságok egyedi mérlegelési jogköre alapján.

 


Az USA-ban vásárolt autó honosításának költségei és folyamata

 

Mivel az Egyesült Államok nem tagja az európai vámuniónak, így minden tengeren túlról vásárolt jármű kizárólag vámkezelést követően kerülhet forgalomba Magyarországon. A vámeljárás során az gépjármű értéke után vám- és ÁFA-fizetési kötelezettség keletkezik. Ez alól hazaköltöző státusszal, illetve bizonyos esetekben kereskedői számlával és T1 vámokmánnyal kérhető mentesség.

Ennek részleteiről az alábbi linken találhat részletes információt:

Az Európai Unión kívüli országban vásárolt autó honosítása

Amikor a vámkezelési eljárás lezárult, és az erről szóló vámhatósági határozat rendelkezésre áll, megkezdődhet a honosítási folyamat, amely innentől kezdve hasonló az EU-s országban vásárolt gépjárművek honosítási eljárásával, két fontos kivételtől eltekintve:

- minden nem EU-s okmányokkal rendelkező jármű származás-ellenőrzési eljáráson kell, hogy átessen

- nem uniós belpiacra gyártott járművekre kötelező bevizsgálást elvégeztetni, amelyről magyar nyelvű dokumentáció szükséges

 

A rendes honosítási eljárás folyamatáról és költségeiről az alábbi oldalak tartalmaznak részletes információt:

EU-s országban vásárolt autó magyarországi honosításának folyamata

EU-s országban vásárolt autó magyarországi honosításának költségei


.