Külföldről behozott járművek esetében 2020. november 17-től kizárólag online időpontfoglalás fogadnak el a Mozaik utcai és a Vas Gereben utcai műszaki vizsgaállomásokon.

Új honosítási rendszer a budapesti NKH műszaki vizsgaállomásokon 

Budapest két NKH vizsgálóállomásán immáron kizárólag a központi időpontfoglaló alkalmazás segítésével lehet bejelentkezni. Az ügyintézéshez szükséges az ügyfélkapu regisztráció, ennek segítségével lehet a felajánlott szabad időpontok közül választani.

Hasonló foglalási rendszer már korábban működött néhány vidéki vizsgahelyen, például Kecskeméten és Szegeden. Az ország legtöbb részen azonban egyelőre marad a személyes, illetve e-mailben kérhető időpontfoglalás.

Razzia a Mozaik utcában

Ismeretes, hogy 2020. júliusában nagyszabású razziát tartott a rendőrség és a NAV a Mozaik utcai állomáson. A hatóságok már régóta figyelték ezt a telephelyet, mivel köztudott volt autós körökben, hogy kenőpénzért itt a sor elejére lehet kerülni, illetve rossz műszaki állapotú járműveket is át lehet „nyomni". Az összehangolt akció során több tucat alkalmazott került letartóztatásra, mind az NKH, mind a honosító cégek oldaláról, és százmilliós nagyságrendben foglaltak le készpénzt és vagyontárgyakat a rendvédelmi szervek.

A bűnügyi eljárás végeztével mindössze három alkalmazott maradt a Mozaik utcában, így az ügyintézést gyakorlatilag megbénult. Volt egy rövid időszak, amikor teljesen leállították a vizsgáztatást, azóta bár lehet időpontot kérni, de kizárólag több hónapra előre. Augusztus végén e-mailes bejelentkezési rendszert vezettek be, azonban ez sem javított érdemben a helyzeten.

A jelenlegi helyzet

Annak érdekében, hogy a kenőpénzes gyakorlat ne tudjon ismét gyökeret verni, november 17-től online időpontfoglalás kerül bevezetésre. Emellett az NKH ígéretet tett a személyi állomány felduzzasztására és a folyamatok optimalizására. Egyrészt átvezényeltek szakembereket másk vizsgahelyekről, közben pedig rohamtempóban keresnek új munkatársakat elsősorban vizsgabiztos munkakörbe. 

Tudvalevő, hogy az ország számos pontján akár több hónapot is kell várni egy honosítási időpontra, jelenleg ez alól a két budapesti vizsgaállomás sem kivétel. Remélhetőleg az új rendszer révén megszűnnek a várakozási idők és normalizálódik a hazai autóbehozatal. Bár a koronavírus miatt jelenleg valamivel kevesebb autó kerül importálására, azonban várhatóan a tavaszi időszaktól újra visszaáll az a trend, hogy havi szinten akár négy-ötezer autót is behoznak a kereskedők és magánszemélyek. Ez a mennyiség lesz az új rendszer igazi próbája, kíváncsian várjuk behozza-e a hozzá fűzött reményeket.