Mi egy Svédországból származó jármű honosításának folyamata? | Mik a lépések? | Hogyan zajlik az ügyintézés? | Mennyibe kerül?Mikre kell figyelni? | Mik a buktatók?

 

 

Nálunk minden kérdésre választ talál!

 

 


 

 

soron kivuli idopont kpm muszaki vizsga

 

 


 

 

Svédországból behozott autó honosítása

MINDEN TUDNIVALÓ

 

Legutóbbi frissítés dátuma:

2024. március 30.

 


 

Svéd autó honosítása

 

 


 

Kérdése van? Segítsünk? 

ÍRJON E-MAILT!

 

 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

  


 

 

Svéd autó behozatal

A LEGFONTOSABBAK

 

 

 

MÉG A BEHOZATAL ELŐTT... 

Sajnos Svédországból hozott autók esetén is találkoztunk már tekert kilométerórával, baleset után rendbehozott autókkal, és vízkáros autóval is.

 

Az eladó egyik esetben sem közölte ezen problémákat. Éppen ezért ajánlott svéd autó vásárlás előtt is az alvázszám alapján lekérni a jármű előéletét.

 

 

Külföldi gépjármű előélet lekérdezés alvázszám alapján

 

 


 

 

A HONOSÍTÁS ELŐTT... 

Első lépésként meg kell győződnünk arról, hogy minden okmány rendelkezésre álljon a honosításhoz:

 

 

  • Svéd forgalmi engedély (Del 1 av registreringsbeviset): a svéd forgalmi kék színű, A4-es formátumú, középen perforált, az eredeti példány minden esetben kell a honosításhoz

 

 

  • Svéd gépjármű törzskönyv(Del 2 av registreringsbeviset): a svéd törzskönyv sárga színű, A4-es formátumú, középen perforált, az eredeti példány szükséges a honosításhoz - ha nincs meg, a jármű tulajdonosi viszonyainak hatósági eljárásban történő tisztázására van szükség

 

 

 

Svéd forgalmi engedély és törzskönyv

 

 

 

Svéd műszaki vizsga igazolás: a svéd műszaki vizsga érvényessége nincs feltüntetve a svédo forgalmi engedélyben, ezért ha szeretnénk itthon elfogadtatni, ez esetben lepecsételt, eredeti svéd műszaki vizsgalap bemutatására lesz szükség.

 

 

Tulajdonszerzés igazolása: a tulajdonjogot magyar nyelvű okirat igazolhatja, erre a legjobb megoldás a kétnyelvű adásvételi szerződés - kereskedőtől történő vásárlás esetén számlára is szükség lesz.

 

 

CoC (Certificate of Conformity): lakóautó, lakókocsi, plug-in hibrid vagy nem EU piacra gyártott járművek esetén a CoC-t kérni fogják az eljárás során.

 

 


 

 

Svéd gépjárművek honosítása

ORSZÁGSZERTE 

Tejes körű honosítás

 

 

 

Teljes körű gépjármű ügyintézés

 

 


 

 

A HONOSÍTÁS MEGINDÍTÁSA... 

Akinek a nevére a svéd autó vagy egyéb jármű kerülni fog Magyarországon, annak mindenféleképpen legyen személyi igazolványa vagy útlevele, lakcímkártyája érvényes magyar lakcímmel és adókártyája, majd ezután az első teendő a jármű bejelentése KPM vizsgára.

 

 

 

KPM vizsga, NKH vizsga, műszaki vizsga időpontfoglalás 

 

 


 

 

EREDETISÉGVIZSGÁLAT... 

Svéd autó vagy egyéb alvázszámmal rendelkező jármű (az 50 cc alatti robogót kivéve) eredetiségvizsgálatra kötelezett a magyarországi forgalomba helyezéshez. Függően a jármű típusától és az ügyintézés helyszínétől, lehetséges, hogy már a KPM vizsgára eredetiségvizsgálattal kell érkezni.

 

 

Eredetiségvizsgálat helyszínek és időpontfoglalási lehetőség az alábbi oldalon találhatóak:

 

 

Eredetiségvizsgálat eredetvizsga időpontfoglalás és helyszínek

 

 


 

 

REGISZTRÁCIÓS ADÓ... 

Svéd autó, svéd motorkerékpár, svéd lakóautó és egyes haszongépjárművek behozatala esetén regisztrációs adó fizetési kötelezettség keletkezik. Ezt kérelem alapján állapítja meg a NAV, melynek feltétele a KPM vizsgán való megfelelés.

 

 

Bővebb információ regisztrációs adó kérelem benyújtásával és a befizetéssel kapcsolatban:

 

 

 

Regisztrációs adó eljárás, befizetés és benyújtás

 

 


 

 

KGFB - KÖTELEZŐ GÉPJÁRMŰ-FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁS... 

Ha Svédországban érvényes, svéd biztosítótársaságnál megkötött felelősségbiztosítás még van a járművön, ezzel szabadon közlekedhetünk Magyarországon egészen addig, amíg a jármű nem kerül honosításra. 

 

 

 

FONTOS!

A magyarországi forgalomba helyezéshez, azaz a magyar forgalmi rendszer és rendszám kiváltáshoz magyar biztosítótársaság által kiállított KGFB fedezetigazolás szükséges!

 

 

 

KGFB külföldi jármű honosításhoz és forgalomba helyezéshez

 

 

 


 

 

autohonositas