---------------------

 Olaszországból  behozott autó honosítása 

---------------------

 

Legutóbbi frissítés dátuma: 2022. szeptember 18. 


 

Olasz autó honosítás és behozatal

 


 

Olasz autó honosítás ügyintézése:

+36 30 133 5600 (Budapest)

+36 20 918 3728 (Győr)

  

 

Ha írásban szeretné feltenni kérdését:

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

A várható költségekről ide kattintva talál részletes információt.

 

Ha saját autóját szeretné hazahozni Olaszországból, bővebb információt itt talál.

 


 

Figyelem! Olasz autók esetén a legnagyobb bonyodalmat az Olaszországból való exportra kijelentés jelenti. Ha az olasz eladó kijelenti az autót exportra, az olasz forgalmi engedélyt bevonják. Éppen ezért vevőként export rendszámot kell igényelni ahhoz, hogy legyen az autónak forgalmi engedélye a magyarországi honosításhoz.

Mióta az új olasz autóexport szabályok életbe léptek (2020. január 1.) egyre többen hoznak hozzánk olasz autót úgy, hogy csak az olasz közlekedési hatóság adatbázisából kinyomtatott tulajdoni lap (CDPD = Certificato di Proprietà digitale) áll rendelkezésre, rendes olasz forgalmi engedély helyett, vagy csak fénymásolatban áll rendelkezésre az olasz forgalmi. 

Magyarországi forgalomba helyezés csak az olasz hatóság által kiállított, hivatalos, eredeti olasz forgalmi engedéllyel lehetséges!!! A CDP, illetve fénymásolat nem elegendő!

 

Kiemelten fontos tudnivalók Olaszországból behozott járművek esetén

 

  • Olaszországban 2020. január 1-től minden külföldre értékesített járművet ki kell jelenteni exportra
  • Az exportra kijelentés során nem csupán a rendszámot szokta bevonni az olasz hatóság, hanem az olasz forgalmi engedélyt is
  • Magyaroszágon kizárólag eredeti olasz forgalmi engedéllyel helyezhető forgalomba Olaszországból származó jármű!

 

a auto honositas konzultacio  


 

Olasz autó behozatal - általános információk

 

Hazahozatal | Kijelentés| Exportrendszám | Műszaki vizsga | Regisztrációs adó | Eredetiségvizsgálat | Vámfizetés | ÁFA-fizetés |

 

 

Hogyan lehet Olaszországból autót hazahozni itthoni forgalomba helyezés céljából?

Ahogy a bevezetőben írtuk, Olaszországban a járműveket kötelező kijelenteni exportra abban az esetben, ha külföldinek kerülnek eladásra, vagy külföldön kívánják őket forgalomba helyezni. Az exportra kijelentés elmulasztása bírságot von maga után.

A kijelentéskor az olasz hatóság be szokta vonni az olasz rendszámot. Rendszám nélkül a jármű nyilvánvaló módon nem közlekedhet, tehát csak tréleren lehet hazahozni.

Nagyobb probléma, hogy az olasz forgalmi engedélyt is be szokta vonni az olasz hatóság, és csak egy másolatot ad helyette. Eredeti olasz forgalmi engedély nélkül a jármű Magyarországon nem honosítható, nem helyezhető forgalomba.

 

Hogyan lehet akkor kijelenteni az autót Olaszországból?

Olaszországból Magyarországra települők (hazatelepülők vagy áttelepülők) a következőképpen szokták megoldani:

  • az autót elhozzák anélkül, hogy kijelentenék Olaszországban
  • Magyarországon forgalomba helyezik, az olasz rendszámot nem adják le a magyarországi forgalomba helyezés során
  • a rendszámot visszaviszik Olaszországba és úgy jelentik ki az autót

Fontos tudnivaló, hogy az eredeti olasz forgalmi engedélyt Magyarországon bevonja a hatóság, amikor a magyar forgalmi engedélyt kiadja. Ezt visszaadni az olasz hatóságnak tehát nem lesz lehetséges. 

 

Mi a helyzet az olasz exportrendszámmal?

Olasz exportrendszám ("zoll rendszám") létezik ugyan, de rendszerint nem jár hozzá eredeti olasz forgalmi engedély. Emiatt vigyázni kell vele, csak akkor szabad export rendszámot kiváltani, ha megmarad az eredeti olasz forgalmi engedély

 

Kell Magyarországon műszaki vizsgáztatni olasz autót a forgalomba helyezéshez?

Igen, műszaki vizsgálat mindig kötelező a magyarországi forgalomba helyezéshez, akkor is ha van olasz érvényes műszaki vizsga. A műszaki vizsgálat díja azonban alacsonyabb, ha még érvényes az olasz műszaki.

 

 


Olasz autó behozatal - okmányok

 

Olasz forgalmi engedély | Olasz törzskönyv| Olasz műszaki vizsga igazolás |  Honosításhoz szükséges okmányok

 

Hogy néz ki az olasz forgalmi engedély?

Az olasz forgalmi engedély ("Carta di Circolazione") eredeti példánya nélkül nem lehet forgalomba helyezni olasz autót Magyarországon ("Carta di Circolazione"). A "Certificato di Proprietà" nem elegendő!

olasz forgalmi engedély

Kétnyelvű adásvételi szerződés (olasz-magyar): minden esetben vigyünk magunkkal kétnyelvű, olasz-magyar adásvételi szerződést. Ha csak olasz adásvételi szerződést írunk, akkor ezt itthon le kell majd fordítani, mégpedig az Országos Fordító és Fordításhitelesítési Irodával. Ennek több tízezres költsége van és az átfutási idő is igen változó, egy-két naptól akár egy-két hétig. Ha kereskedőtől vesszük az autót, akkor is ragaszkodjunk hozzá, hogy a számla mellé olasz-magyar nyelvű adásvételi szerződést is írjon alá, és lehetőleg pecsételje is le cégszerűen.

Számla: ha keresekdőtől vagy cégtől vesszük az autót, mindig kérjünk számlát. Az utóbbi időben ezt rendkívül szigorúan veszi a NAV, és a regisztrációs adó kérelmet nem fogadja be számla nélkül, ha az eladó nem magánszemély volt. Röviden és tömören tehát, ha kereskedőtől vagy cégtől vesszük az autót, és nem kérünk számlát, akkor lehetetlen utána forgalomba helyezni Magyarországon! Kérjük ezt mindenki vegye nagyon komolyan, mert nincsenek kiskapuk.