------------------------------

 Külföldi motor honosítás 

------------------------------

Legutóbbi frissítés dátuma: 2022. május 4.

 

a auto honositas telefon


Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


Kiemelten fontos tudnivalók motorkerékpár honosítás esetén

 

  • A honosítás folyamata és alapvető szabályai nem különböznek a személygépkocsik honosításától
  • A műszaki vizsgálat során nem mérnek kibocsátási értékeket
  • Nem ritka, hogy az NKH előzetes eredetvizsgát kér még a műszaki vizsga előtt a motorszám rögzítésére
  • A KPM vizsga végén ellenőrizni kell, hogy "B" rendszám szerepeljen a Műszaki Adatlapon, ugyanis ezt gyakran tévesen jegyzik be
  • A motor honosítási folyamata gyakran elhúzódik amiatt, hogy a motorok típusnevének rögzítése nem egységes, emiatt a központi adatbázisban kell egyeztetni a típust, amelyet a Belügyminisztériumba küldenek fel (ún. kódszótár)
  • 50 cc alatti motorkerékpárokra a magyar jogszabályok szerint nem kerül rendszám, így ezeket nem kell forgalomba helyeztetni, csupán kötelező biztosítást kötni  

 


Külföldi motor honosítása - általános információk

 

Vámfizetés | Műszaki vizsga | Regisztrációs adó | Eredetiségvizsgálat | Motorrendszám | Szállítás

 

Vámköteles-e a motorkerékpárok behozatala Magyarországra?

A motorkerékpárokra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a személygépjárművekre. Minden EU-n kívülről érkező motorkerékpár (beleértve a robogókat is) vámköteles.

Szükséges-e műszaki vizsgáztatni a külföldről behozott motorkerékpárokat?

Külföldről származó motorkerékpárokat ugyanúgy szükséges vizsgáztatni, mint a személygépjárműveket. Ez azt jelenti, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóság vizsgaállomásán (KPM) sikeres vizsgát kell tennie a motornak, és erről Vizsgálati Bizonyítvány, valamint Műszaki Adatlap szükséges. Ez alól csak az 50 cc alatti robogók képeznek kivételt.

Kell-e motorkerékpárra regisztrációs adót fizetni?

Igen, külföldről behozott motorkerékpárokra is kötelező a regisztrációs adó megfizetése. Ez alól csak az 50 cc alatti robogók képeznek kivételt.

Hogyan kérhető a négyzet alakú motorrendszám ("kockarendszám)?

A motorokra való "B" rendszámot az okmányiroda csak akkor tudja kiállítani, ha a műszaki vizsga során ez már rákerült a Műszaki Adatlapra. A műszaki vizsga végén ezért mindenféleképpen meg kell győzödni arról, hogy a Műszaki Adatlap helyesen tartalmazza-e a rendszámra vonatkozó információt. 

Hogyan szállítható külföldi motor a műszaki vizsgára?

Ha van rajta érvényes külföldi műszaki vizsga és kötelező biztosítás, akkor lábon is el lehet vinni a vizsgára. Ellenkező esetben általában motortréleren történik a szállítás. Ahogy autóknál is, a P rendszámos mozgatás is lehetséges, azonban a "B" típusú motorrendszám P rendszámból elég ritka.