------------------------------

 Honnan lehet felismerni a korrekt honosító vállalkozást? 

------------------------------

Legutóbbi frissítés dátuma: 2022. április 5.


Aki már olvasta honosítási rémtörténeteinket, azt könnyen elfoghatja a kétely, belevágjon-e egyáltalán külföldi autó behozatalba. Érdemes-e kockáztatni, vagy inkább elégedjen meg az ember a hazai felhozatallal és válogasson az itthoni autókereskedők kínálatából?

Erről a dilemmáról már korábban írtunk, érdemes átgondolni a pro és kontra érveket a hazai autóvásárlás és külföldi import mellett.

Nem titok, hogy az autóipar nincs túl jó állapotban, az autóvásárlás talán sosem volt még ennyire nehéz mint manapság. A koronavírus szétzilálta az ellátási láncokat, Kína és az USA kereskedelmi háborúja nyersanyaghiányhoz vezetett, és erre jön az ukrajnai háború, amely a forint árfolyamát tépázta meg.

A hazai használtautó kínálat beszűkült, sokak számára a külföldi behozatal az egyetlen megoldás, ha tudják mit akarnak és nem akarnak kompromisszumokat kötni.

A behozott autót honosítani pedig szakemberrel érdemes, ennek okairól is már írtunk. Aki viszont rosszul választ honosítási vállalkozást, azt is megbánhatja, hogy megszületett. Éppen ezért összeszedtük mik a főbb ismérvei a megbízható, korrekt honosítónak, akit ha megbízunk nyugodtan alhatunk. 

 


A korrekt honosító első ismérve: leinformálható telefonszám

A simlis honosítási vállalkozó módszere nem túl bonyolult: meghirdetek egy szolgáltatást, szerzek egy eldobható telefonszámot, kerítek valahonnan pár ügyfelet, elkérem az előleget, majd a telefonszámot eldobom, és kezdem az egészet elölről.

A honosítást végző cégek nagy része kisvállalkozás vagy egyéni vállalkozó. Ha egy nagyvállalatot megbízok valamivel, nyilván számolhatok azzal, hogy nem fog eltűnni. Egy kisebb vállalkozás, főleg egyéni vállalkozó sokkal könnyebben válik köddé.

Még nagyvállalatok esetében is szokszor körülményes kapcsolatba lépni az ügyfélszolgálattal, ha nem vagyunk megelégedve a szolgáltatással. Rendszerint bonyolult telefonos menürendszer, átláthatatlan honlap nehezítik meg a dolgunkat. Minden évben százmilliós bírságokat szab ki a Gazdasági Versenyhivatal emiatt.

A honosítás nem tréfadolog. Egy komoly vagyontárgy sorsa forog kockán. A honosító vállalkozásnak át kell adnunk mind az autót, mind annak összes papírját. Képzeljük el, hogy emberünk átveszi tőlünk az autót, és amikor pár nap múlva hívjuk, nem kapcsolható a telefonszáma.

Éppen ezért édemes eltölteni egy kis időt azzal, hogy megvizsgáljuk milyen telefonszámmal hirdeti magát a kiválasztott kis honosítónk.

Egy vonalas szám például már önmagában bizalmat kelt, de természetesen a többség manapság mobiltelefonszámmal dolgozik. Szerencsére a mobilszám leinformálására is vannak lehetőségek. Az általunk ajánlott honosítók telefonszámaiban megbízhat, ezeket mi már leinformáltuk. Ha Ön is szeretné ezt megtenni, olvassa el cikkünket arról, hogy hogyan lehet leellenőrizni egy telefonszám megbízhatóságát. 


A korrekt honosító második ismérve: van fix irodája vagy telephelye

Kishazánkban nem sokat kell keresni ahhoz, hogy olyan vállalkozót találjuk, aki rendkívül büszke arra, hogy neki az "autóban van az irodája".

És tényleg. Nyomtató, tűzőgép, félfamentes papír, mindent ott fogunk látni a hátsó ülésen, ami egy autóirodához szükséges. Kérdés, hogy mennyire szívesen bízzuk rá többmilliós autónk sorsát.

Miért fontos az iroda vagy legalább valamilyen telephely? Ahogy korábban írtuk, a leggyakoribb probléma a honosítási vállalkozásokkal, hogy egyszercsak eltűnnek. Ez nem a véletlen műve, ez egy üzletstratégia, amelynek része, hogy köddé kell válni időnként. Aki így dolgozik, az értelemszerűen nem fog kivenni egy irodát.

Az irodabérlés általában legalább egy évre szól és kauciót kell letenni. Feltehetőleg egy hét vagy egy hónap múlva is ott lesz tehát. Az autót iroda, ami ma a Lidl parkoló mögött van, holnap már nem valószínű, hogy ugyanott lesz megtalálható.

Vegyük hát a fáradtságot, és menjünk el a vállalkozónk irodájába, nézzük meg, hogy felszámolható-e két perc alatt. Ha úgy néz ki, ahogy egy iroda általában ki szokott nézni, van számítógép, nyomtató, mappák, és bútorok, akkor egy kicsit nyugodtabban alhatunk, hogy nem fog lelépni az előleggel, vagy ha mégis megpróbálja, lesz hova menni panaszkodni.


A korrekt honosító harmadik ismérve: van egy tisztességes honlapja

Egy honlapot elkészíttetni komolyabb befektetés. Egy tisztességes weboldal legalább két-háromszázezer forint. A honlap karbantartása szintén rendszeres több tízezres költség.

Ha egy vállalkozó ezeket hajlandó kifizetni, akkor valószínűleg hosszabb távra tervez.

Érdemes végignézni a honlapot, milyen minőségű a dizájn, milyen minőségűek az egyéb tartalmak.

Ha igénytelen, helyesírási hibáktól hemzseg, akkor érdemes inkább tovább keresni. Az autóhonosítás elsősorban adminisztráció. Papírokat kell benyújtani, nyilatkozatokat elkészíteni, meghatalmazást kitölteni.

Aki nem elég alapos ahhoz, hogy a honlapját tisztességes minőségben készítse el, attól ne várjuk, hogy a honosítási adminisztrációban jobb szinvonalat fog képviselni. 


A korrekt honosító negyedik ismérve: sokat kérdez

 


A korrekt honosító negyedik ismérve: be meri vallani, ha valamit nem tud