-----------------------

 A vámkezelés folyamata 

-----------------------

Legutóbbi frissítés dátuma: 2021. október 25. 


Az Európai Unión kívüli országban vásárolt autó honosítása

Nem EU-s országban vásárolt autó esetében a legelső lépés az autó vámkezelése.

A vámkezelés történhet:

-       Magyarországon

VAGY

-       Bármelyik másik EU-s tagállamban

 

A vámkezelés költségei

A nem Európai Unióban vásárolt gépjárművek esetében a behozatal kizárólag vám- és ÁFA-fizetést követően lehetséges, illetve bizonyos esetekben vám- és/vagy ÁFA-mentesség kérhető. A mentességre jogosító körülményekről bővebb információt munkatársaink a +36 30 133 5600 telefonszámon tudnak adni. 

EU-n kívülről behozott autó után az Európai Unió minden tagállamában egységesen a jármű értékének 10%-át kell befizetni importvám formájában.

A vámkezelési eljárás során azonban nemcsak vámfizetési, hanem ÁFA fizetési kötelezettség is keletkezik. A megfizetendő ÁFA összegét az dönti el, hogy melyik országban történik a vámeljárás lefolytatása.

 

Az ÁFA mértéke különböző EU-s országokban:

 

Amint a fenti táblázatból kiolvasható, az összes környékbeli EU-s országban lényegesen alacsonyabb az ÁFA mértéke, mint hazánkban. Éppen ezért a profi importőrök mindig lehetőleg abban az országban vámkezeltetnek, ahol a gépjármű először belép az EU területére. Ez tengeren túlról érkező autók esetében jellemzően valamelyik tengeri kikötő (Hamburg, Rotterdam stb.), míg például Svájcból származő járművek esetében általában Németország vagy Ausztria.

Fontos tudni, hogy importvámkezelést csak arra jogosítvánnyal rendelkező vámügynökség végezhet. Cégünk Magyarországon és számos más európai országban is dolgozik együtt megbízható vámügynökségekkel, bővebb információért keressen minket bizalommal a +36 30 133 5600 telefonszámon. 

 

EU-n kívül vásárolt autó honosítása magyarországi vámkezeléssel 

Annak ellenére, hogy a hazánkban érvényes ÁFA-kulcs mellett a vámkezelés itthon költségesebb, mint másik EU-s országban, vannak olyan esetek, amikor a vevő vagy importőr kénytelen Magyarországon vámkezeltetni egy autót.

A hazai vámeljárást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folytatja le az ügyfél kérelmére. Fontos megjegyezni, hogy a NAV nem fogadja el automatikusan a számlán vagy adásvételi szerződésen feltüntetett vételárat, hanem az EURO TAX katalógusban listázott forgalmi érték alapján, a gépjármű állapota figyelembe vételével nem ritkán a tényleges vételártól eltérő forgalmi értékre szabja ki a vámterhet és általános forgalmi adót.

Lényeges, hogy a NAV előtti ügyintézés csak az úgynevezett VPID szám birtokában kezdhető meg, ezért ezt az eljárás megkezdése előtt ki kell kérni. 

A kiszabott összeget csak a NAV által meghatározott OTP vagy Unicredit fizetési csatornákon lehet befizetni. A magyarországi forgalomba helyezési eljárás kizárólag a befizetésről szóló igazolás és vámhatósági határozat birtokában kezdhető meg.

 

EU-n kívül vásárolt autó honosítása nem magyarországi vámkezeléssel 

Ha van rá lehetőség megéri minden EU-n kívülről származó autót egy másik uniós tagállamban vámkezeltetni, mivel hazánkban a legmagasabb az ÁFA az EU területén. Ez alól az egyetlen kivétel, ha Magyarországon az autó forgalomba helyezője vám- és/vagy ÁFA-mentességre jogosult, azaz hazatelepülő. 

A külföldi vámfizetés további előnye, hogy míg a legtöbb nyugati EU-s országban a helyi vámhivatal a vámteher és ÁFA kiszabásának alapjául automatikusan elfogadja az adásvételi szerződésben, illetve számlán szereplő vételárat, addig a NAV sokszor magasabb forgalmi értéket állapít meg.

A NAV bármely EU-s tagállamból származó vámfizetésről szóló igazolást köteles elfogadni, ezt a honosítási eljárás megindítása előtt kell bemutatni és az ennek elfogadásáról szóló határozatot ki kell kérni

Külföldi importvámkezelés csak az adott országban erre engedéllyel rendelkező vámügynökségen keresztül folytatható le. Általánosságban az okmányokon túl csak fotókat kérnek be a járműről, szemlére csak ritkán írnak ki személygépkocsikat. Ezzel együtt az eljárásnak mindenféleképpen feltétele, hogy az autó az országban tartózkodjon, ugyanis amennyiben vámszemlére írják ki, haladéktalanul be kell mutatni a külföldi vámhatóság embereinek. A külföldi vámkezelés ügynöki díja általában két-háromszáz euró körül mogoz, és egy-két napot vesz igénybe. A vámeljárás végén kapott vámhatározatot gondosan meg kell őrízni, ugyanis erre a magyar forgalomba helyezési eljárás során szükség lesz. 

 

Milyen esetekben kérhető vám- és ÁFA-mentesség?

Hazatelepülő státusz: Egy évet meghaladó életvitelszerű külföldi tartózkodás esetén kérhető a vámeljárás során az úgynevezett C01 hazatelepülő státusz. Ennek lényege, hogy a hazatelepülő személyes tárgyai vám- és ÁFA-mentesen hozhatóak haza. Gépjárművek esetében szintén feltétel, hogy a jármű legalább egy fél éve már a hazatelepülő tulajdonában vagy használatában volt a származási országban. Az igényléshez bejelentett magyarországi lakcím (lakcímkártya) szükséges, valamint a vámhatóság azt is ellenőrzi, hogy az igyénylőnek volt-e bevétele Magyarországon a kérelem benyújtását megelőző egy évben. Hazai jövedelem esetén a hazatelepülő státusz iránti kérelem elutasításra kerül. Fontos, hogy a hazatelepülés során vám- és ÁFA-mentesen behozott autók a vámhatározat kiállításától számított egy éven belül nem értékesíthetőek, ellenkező esetben visszamenőlegesen be kell fizetni a terheket, illetve a NAV bírságot szabhat ki. Bővebb információt az eljárás menetéről, költségeiről és a szükséges dokumentumokról kollegáink a +36 30 133 5600 telefonszámon tudnak adni. 

 

A vámkezelést követő rendes honosítási eljárás megkezdésének feltételei

A vámeljárás befejeztével a nem EU-s országban vásárolt gépjármű nem kezdheti meg a rendes honosítási eljárást mindaddig, amíg az úgynevezett származás-ellenőrzési kérelem benyújtásra nem kerül, amelyet az okmányirodában vagy kormányablaknál kell kérelmezni. Ennek díja jelenleg 10.900 Ft.

A származás-ellenőrzési vizsgálatról bőven információt ezen az oldalontalál. 

Fontos tudnivaló, hogy a származás-ellenőrzés nem pótolja az eredetiségvizsgát, amelyet minden gépjármű esetében el kell végeztetni. Eredetvizsga csak azután végezhető, hogy a származás-ellenőrzési határozat kiállításra kerül ("a jármű származása tisztázott").

Amennyiben mind a vámkezelés, mind a származásv-ellenőrzés sikerrel zárult, ebben az esetben megkezdődhet a rendes honosítási eljárás, melynek részleteiről ezen a linken található részletes információ.

 GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK 

 


Segítségre van szüksége EU-n kívülről érkező jármű vámkezelésében?

 

Hívjon bennünket a +36 30 133 5600 számon

vagy

írjon üzenetet a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre!