-----------------------

 A vámkezelés folyamata 

-----------------------

Legutóbbi frissítés dátuma: 2023. június 18.


 

 HOGYAN TUD LEGEGYSZERŰBBEN AJÁNLATOT KÉRNI VÁMKEZELÉS TELJES ÜGYINTÉZÉSÉRE?

 

Keresse Dancsfalvi Norbertet az alábbi telefonszámon:

 

06 1 211 0112

 

 

 

HA ÁLTALÁNOS KÉRDÉSE VAN, TANÁCSADÁSRA, KONZULTÁCIÓRA VAN SZÜKSÉGE, ÍRJON E-MAILT:

 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


Az Európai Unión kívüli országban vásárolt autó honosítása

Nem EU-s országban vásárolt autó esetében a legelső lépés az autó vámkezelése.

A vámkezelés történhet:

   Magyarországon vagy bármelyik másik EU-s tagállamban

Mik a vámkezelés költségei?

A nem Európai Unióban vásárolt gépjárművek esetében a behozatal kizárólag vám- és ÁFA-fizetést követően lehetséges, ez alól csak hazatelepülők kaphatnak mentességet.

EU-n kívülről behozott autó után az Európai Unió minden tagállamában egységesen a jármű szállítási költséggel növelt vámértékének 10%-át kell befizetni importvám formájában.

A vámkezelési eljárás során azonban nemcsak vámfizetési, hanem ÁFA fizetési kötelezettség is keletkezik. A megfizetendő ÁFA összegét az dönti el, hogy melyik országban történik a vámeljárás lefolytatása. Fontos tudnivaló, hogy az ÁFA a jármű vámmal növelt értéke után kerül kivetésre!

Az ÁFA mértéke különböző EU-s országokban:

Amint a fenti táblázatból kiolvasható, az összes környékbeli EU-s országban lényegesen alacsonyabb az ÁFA mértéke, mint hazánkban. Éppen ezért megéri abban az országban vámkezeltetni, ahol a gépjármű először belép az EU területére. Ez tengeren túlról érkező autók esetében jellemzően valamelyik tengeri kikötő (Hamburg, Rotterdam stb.), míg például Svájcból származó járművek esetében általában Németország vagy Ausztria.

Fontos tudni, hogy importvámkezelést csak arra jogosítvánnyal rendelkező vámügynökség végezhet. Amennyiben vámkezelési szolgáltatás iránt  érdeklődik, ezen a linken tud konzultációt kérni.

EU-n kívül vásárolt autó honosítása magyarországi vámkezeléssel 

Annak ellenére, hogy a hazánkban érvényes ÁFA-kulcs mellett a vámkezelés itthon költségesebb, mint másik EU-s országban, vannak olyan esetek, amikor a vevő vagy importőr kénytelen Magyarországon vámkezeltetni egy autót.

A hazai vámeljárást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folytatja le. Fontos tudnivaló, hogy kizárólag vámügynökön keresztül lehetséges a vámkezelés lefolytatása. Amennyiben szeretne vámügynököt megbízni, ezen a linken tud konzultációt igényelni.

Lényeges megjegyezni, hogy a NAV nem fogadja el automatikusan a számlán vagy adásvételi szerződésen feltüntetett vételárat. A megjelölt járműértéket a vámhivatal összehasonlítja a tényleges piaci értékkel, és ez alapján felülbírálhatja azt.

A NAV előtti ügyintézés csak az úgynevezett VPID szám birtokában kezdhető meg, ezért ezt az eljárás megkezdése előtt ki kell kérni. Ezt a vámügynök szokta intézni az eljárás kezdetekor.

A kiszabott összeget a vámügynök által megadott módon lehet rendezni.

A magyarországi forgalomba helyezési eljárás kizárólag a befizetésről szóló igazolás és vámhatósági határozat birtokában kezdhető meg. Vámhatározat nélkül a műszaki vizsgára EU-n kívülről származó járművet nem szoktak befogadni, ezért a vámeljárást még a vizsga napja előtt le kell folytatni!

EU-n kívül vásárolt autó honosítása nem magyarországi vámkezeléssel 

Ha van rá lehetőség megéri minden EU-n kívülről származó autót egy másik uniós tagállamban vámkezeltetni, mivel hazánkban a legmagasabb az ÁFA az EU területén. Ez alól az egyetlen kivétel, ha Magyarországon az autó forgalomba helyezője vám- és/vagy ÁFA-mentességre jogosult, azaz hazatelepülő

Külföldi importvámkezelés csak az adott országban erre engedéllyel rendelkező vámügynökségen keresztül folytatható le. Általánosságban az okmányokon túl csak fotókat kérnek be a járműről, szemlére csak ritkán írnak ki személygépkocsikat. Ezzel együtt az eljárásnak mindenféleképpen feltétele, hogy az autó az országban tartózkodjon, ugyanis amennyiben vámszemlére írják ki, haladéktalanul be kell mutatni a külföldi vámhatóság tisztviselőinek. A külföldi vámkezelés ügynöki díja általában száz és kétszáz euró körül mogoz, és egy-két napot vesz igénybe. A vámeljárás végén kapott vámhatározatot gondosan meg kell őrízni, ugyanis erre a magyar forgalomba helyezési eljárás során szükség lesz. 

 

Milyen esetekben kérhető vám- és ÁFA-mentesség?

Hazatelepülő státusz: Egy évet meghaladó életvitelszerű külföldi tartózkodás esetén kérhető a vámeljárás során a hazatelepülői státusz. Ennek lényege, hogy a hazatelepülő személyes tárgyai vám- és ÁFA-mentesen hozhatóak haza. Gépjárművek esetében szintén feltétel, hogy a jármű legalább egy fél éve már a hazatelepülő tulajdonában vagy használatában volt a származási országban.

Az igényléshez bejelentett magyarországi lakcím (lakcímkártya) szükséges, valamint a vámhatóság azt is ellenőrzi, hogy az igyénylőnek volt-e bevétele Magyarországon a kérelem benyújtását megelőző egy évben. Hazai jövedelem esetén a hazatelepülő státusz iránti kérelem elutasításra kerül. Fontos, hogy a hazatelepülés során vám- és ÁFA-mentesen behozott jármű a vámhatározat kiállításától számított egy éven belül nem értékesíthetőek, ellenkező esetben visszamenőlegesen be kell fizetni a terheket, illetve a NAV bírságot szabhat ki.

Fontos! Haszon- és tehergépjárművek nem hozhatóak be hazatelepülőként! Ezekre minden esetben ki kell fizetni a vámtételeket.

A vámkezelést követő rendes honosítási eljárás megkezdésének feltételei

A vámeljárás befejeztével a nem EU-s országban vásárolt gépjármű nem kezdheti meg a rendes honosítási eljárást mindaddig, amíg az úgynevezett származás-ellenőrzési kérelem benyújtásra nem kerül, amelyet az okmányirodában vagy kormányablaknál kell kérelmezni. Ennek illetéke jelenleg 10.900 Ft.

A származás-ellenőrzési vizsgálatról bőven információt ezen az oldalontalál. 

Fontos tudnivaló, hogy a származás-ellenőrzés nem pótolja az eredetiségvizsgát, amelyet minden gépjármű esetében el kell végeztetni. Eredetvizsga csak azután végezhető, hogy a származás-ellenőrzési határozat kiállításra kerül ("a jármű származása tisztázott").

Amennyiben mind a vámkezelés, mind a származás-ellenőrzés sikerrel zárult, ebben az esetben megkezdődhet a rendes honosítási eljárás, melynek részleteiről ezen a linken található részletes információ.

 GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK