Ajánlatkérés: info@honositsunkautot.hu


autohonositas

  

 


 

---------------------------

 Külföldi autó vásárlása kereskedőtől

---------------------------

 

Legutóbbi frissítés dátuma: 2023. március 19.


 

KÜLFÖLDI AUTÓT VENNE KERESKEDŐTŐL, DE NEM BIZTOS A DOLGÁBAN?

Hívjon bizalommal és elmondjuk Önnek, hogy mikre kell különösen figyelni!

 

06 20 983 1393

 

 


 

A várható költségekről ide kattintva talál részletes információt.

 


 

Külföldi autó vásárlás kereskedőtől

 


 

Válasszon az alábbi két lehetőség közül:

1. Külföldi autó vásárlása külföldi kereskedőtől

2. Külföldi autó vásárlása magyar kereskedőtől

 


 

Külföldi autó vásárlása külföldi kereskedőtől

 

Ha külföldön vásárolunk autót külföldi kereskedőtől, mindenféleképpen úgy kell elhozni a járművet, hogy minden papírja rendben legyen. Ha az üzlet megvalósult, az adásvételt követően a kereskedők jellemzően utólag már nem túlságosan készségesek abban, hogy az esetlegesen elfelejtett vagy hiányos papírokat segítsenek pótolni.

 

Lássuk mikre kell különösen odafigyelni! 

 

  

Van-e forgalmi és törzskönyv is?

Az uniós országok többségében a magyar rendszerhez hasonlóan van forgalmi engedély és törzskönyv is. Mindkettőre szükség lesz a Magyarországi forgalomba helyezéshez. Több olyan esetet hallottunk már, amikor a kereskedő megpróbálta meggyőzni a vevőt, hogy valójában nem is kell mindkettő. Ennek ne dőljünk be! Ne hagyjuk, hogy ránk sózzanak egy hiányos okmányos autót, visszaélve a hozzá nem értésünkkel.

 

Hol nincs törzskönyv?

Franciaországban, Spanyolországban, Portugáliában és Svájcban nincs törzskönyv.

   

Kinek a nevére szólnak az okmányok?

Következő kérdés, hogy kire szólnak az autó papírjai.

Itt két lehetőség van:

- a kereskedő nevére van kiállítva a forgalmi engedély és törzskönyv

- annak a magánszemélynek vagy cégnek a nevére van kiállítva, akitől a kereskedő megvette vagy akitől bizományos értékesítésre átvette 

 

Kell-e adásvételi?

Kétnyelvű adásvételit mindig írjunk a kereskedővel, különben igen sok pénzért kell majd hiteles fordítást kérnünk. Kétnyelvű adásvételi szerződéseket innen tud ingyenesen letölteni.

 

Kell-e számla?

Igen, ha kereskedőtől vásárolunk autót, mindig kell számla. Ez alól az egyetlen kivétel, ha a forgalmi engedélyben szereplő magánszemélytől van a kereskedőnek egy vevő által még nem kitöltött adásvételi szerződése. Készüljünk fel, ha ez nem kétnyelvű, akkor majd fordítani kell.

 

Kell-e igazolás a műszaki vizsgáról?

Igen, a külföldi műszaki vizsgát igazolni kell az adott országban szokásos okmánnyal, különben nem fogják itthon elfogadni, és egyedi forgalomba helyezésre írják ki az autót. Ha a kereskedőnek nincs meg a műszaki vizsga igazolása, az olyan mintha érvényes műszaki nélkül vennénk az autót.

 

Hogyan lehet hazahozni a megvásárolt járművet?

Az európai országok többségében a rendszám nem az autóhoz, hanem a tulajdonoshoz tartozik. Emiatt az autót a tulajdonos le fogja szerelni.

Két lehetőség van tehát a hazahozatalra:

- tréleres szállítás

- kiviteli exportrendszám kiváltása

 

Meg lehet-e bízni valakit, hogy helyettünk bonyolítsa le az adásvételt?

Igen, több vállalkozás foglalkozik külföldi gépjármű rendelésre történő behozatalával.

Két lehetőség közül lehet választani:

- Ön választja ki az autót és a megbízott vállalkozás az adásvételt, hazaszállítást és magyarországi honosítást lebonyolítja, így az autót már magyar rendszámmal veszi át

- Ön megadja a főbb paramétereit annak, hogy milyen jármávet keres, a megbízott vállakozás segít megtalálni a megfelelő járművet, majd az adásvételtől a hazaszállításon át egészen a magyar rendszámig intézik Önnek az autó ügyét

Ha valamelyik erre szakosodott parnterünket szeretné megbízni, a +36 30 133 5600 számon tud érdeklődni.

 

 


 

Külföldi autó vásárlása magyar kereskedőtől

 

Ha magyar kereskedőtől vásárolunk külföldről behozott autót, nagyon fontos, hogy meggyőződjünk arról, hogy rendben van-e a jármű összes okmánya. Miután elhoztuk az autót már késő lesz, ott fogunk állni egy autóval, amit nem tudunk rendszámozni.

Lássuk mikre kell különösen odafigyelni! 

  

Honnan származik az autó?

Az autó onnan származik, ahol a forgalmi engedélyét kiállították. Láttunk már sok esetben olyat, hogy egy másik ország rendszáma volt az autón, mint ahol a forgalmi engedélyt kiállították. Mindig a forgalmi engedély a mérvadó.

 

Megvan-e minden járműokmány?

Országonként változó, hogy milyen okmányok tartoznak egy autóhoz. Alapvetően forgalmi engedély és törzskönyv szükséges, kivéve azon országokat, ahol nem létezik gépjármű törzskönyv. Szintén oda kell figyelni, hogy ne keverjük össze egymással az okmányokat, erre egy példa az osztrák Typenschein, ami nem tölti be az osztrák törzskönyv szerepét. 

 

Adásvételi vagy számla kell?

Ez már egy kifejezetten ingoványos terület, mivel igen gyakori, hogy blanketta adásvételivel adnak el külföldi autókat. Ha számlát ad a kereskedő, akkor igazolnia kell, hogy hogyan jutott a járműhöz

 

Mi az a tulajdonosi láncolat?

A forgalmiban szereplő tulajdonostól el kell tudni jutni vagyonátruházási okiratok révén a magyarországi vevőig. Ez az esetek egy részében adásvételi szerződések és számlák nehezen követhető láncolatát jelentheti. 

 

Meg lehet-e valakit bízni, hogy átnézze az adásvétel előtt az okmányokat?

Ha elküldi az okmányokat e-mailen a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre, átnézzük és visszajelzünk, hogy alkalmasak-e arra, hogy a jármű honosításra és forgalomba helyezésre kerüljön.

 

 


 

autohonositas