Külföldi használt autó vásárlás

KERESKEDŐTŐL

 

Legutóbbi frissítés dátuma:

2024. január 1.

 

 


 

Külföldi autó vásárlás kereskedőtől

 


 

Válasszon az alábbi két lehetőség közül:

 

1. Külföldi autó vásárlása külföldi kereskedőtől

 

2. Külföldi autó vásárlása magyar kereskedőtől

 


 

Használt autó vásárlás külföldön

KERESKEDŐTŐL

Ha külföldön vásárolunk autót külföldi kereskedőtől, mindenféleképpen úgy kell elhozni a járművet, hogy minden rendben legyen. Ha az üzlet megvalósult, a tapasztalatok alapján a külföldi kereskedők jellemzően utólag már nem túlságosan készségesek abban, hogy az esetlegesen elfelejtett, elvesztett vagy hiányos papírokat segítsenek pótolni.

 

Lássuk mikre kell különösen odafigyelni! 

 

  

RENDBEN VAN-E A JÁRMŰ MÚLTJA?...

A használt autó kereskedő abból keresi a pénzét, hogy olcsón vesz autót és drágábban adja el.

Egyértelmű, hogy igazán olcsón olyan autót lehet vásárolni, amivel van valami probléma, úgy mint:

 

- törve volt (de szépen rendben lett hozva)

- vízkáros (de ennek a látható nyomai el lettek tüntetve)

- nem vett részt kötelező visszahíváson (nehezen lenyomozható)

- nem volt rendszeresen szervizelve

... a sor sokáig folytatható.

Természetesen ne legyenek illúzióink, Nyugat-Európa legtöbb országában is továbbra árulnak kereskedők tekert órás autókat, de ami ennél is ijesztőbb, hogy láttunk már olyat is, amikor a német kereskedő által eladott autóról itthon a forgalomba helyezésnél derült ki, hogy körözés alatt állt. Az autót természetesen a rendőrség lefoglalta.

A fentiek kiszűrésére tökéletes megoldás nincs, de egy előélet lekérdezéssel a kockázati tényezők egy része általában kiszűrhető. A gépjármű előélet lekérdezésről bővebb információt az alábbi oldalon talál:

 

Külföldi gépjármű előélet lekérdezés alvázszám alapján

 


 

MEGVAN-E MINDEN PAPÍRJA?...

 

Az uniós országok többségében a magyar rendszerhez hasonlóan van forgalmi engedély és törzskönyv is. Mindkettőre szükség lesz a magyarországi forgalomba helyezéshez. Több olyan esetet hallottunk már, amikor a kereskedő megpróbálta meggyőzni a vevőt, hogy valójában nem is kell mindkettő. Ennek ne dőljünk be! Ne hagyjuk, hogy ránk sózzanak egy hiányos okmányos autót, visszaélve a hozzá nem értésünkkel.

 

 

AHOL NINCS TÖRZSKÖNYV: 

A gyakoribb importőr országok közül Franciaországban, Spanyolországban, Portugáliában és Svájcban nincs törzskönyv. Lengyelország esetében van törzskönyv, de nem kötelező bemutatni, olaszországi járművek esetén a törzskönyv nélkül honosítás ugyan nem, de egyed forgalomba helyezés lehetséges.

 

KINEK A NEVÉRE SZÓLNAK AZ AUTÓ PAPÍRJAI?...

Következő kérdés, hogy kire szólnak az autó papírjai.

 

Két lehetőség van:

- a kereskedő nevére van kiállítva a forgalmi engedély és törzskönyv

- annak a magánszemélynek vagy cégnek a nevére van kiállítva, akitől a kereskedő megvette vagy akitől bizományos értékesítésre átvette 

 

 

KELL-ADÁSVÉTELI?...

Kétnyelvű adásvételit mindig írjunk a kereskedővel, különben igen sok pénzért kell majd hiteles fordítást kérnünk. Kétnyelvű adásvételi szerződéseket innen tud ingyenesen letölteni.

 

 

KELL-E SZÁMLA?...

Igen, ha kereskedőtől vásárolunk autót, mindig kell számla. Ez alól az egyetlen kivétel, ha a forgalmi engedélyben szereplő magánszemélytől van a kereskedőnek egy vevő által még nem kitöltött adásvételi szerződése. Készüljünk fel, ha ez nem kétnyelvű, akkor majd fordítani kell.

 

 

KELL-E IGAZOLÁS A MŰSZAKI VIZSGÁRÓL?

Igen, a külföldi műszaki vizsgát igazolni kell az adott országban szokásos vizsgalappal, ellenkező esetben nem fogják itthon elfogadni a vizsga érvényességét, és egyedi forgalomba helyezésre írják ki az autót. Ha a kereskedőnek nincs meg a műszaki vizsga igazolása, az olyan mintha érvényes műszaki nélkül vennénk az autót.

 

 

HOGYAN LEHET HAZAHOZNI AZ AUTÓT?

Az európai országok többségében a rendszám nem az autóhoz, hanem a tulajdonoshoz tartozik. Emiatt az autót a kereskedő rendszám nélkül fogja átadni nekünk.

 

 

Két lehetőség van tehát a hazahozatalra:

- tréleres szállítás

- kiviteli exportrendszám kiváltása

 

 

 

HMEG LEHET-E BÍZNI VALAKIT, HOGY HELYETTÜNK BONYOLÍTSA LE AZ ADÁSVÉTELT?

Igen, több vállalkozás foglalkozik külföldi gépjármű rendelésre történő behozatalával.

Két lehetőség közül lehet választani:

- Ön választja ki az autót és a megbízott vállalkozás az adásvételt, hazaszállítást és magyarországi honosítást lebonyolítja, így az autót már magyar rendszámmal veszi át

- Ön megadja a főbb paramétereit annak, hogy milyen jármávet keres, a megbízott vállakozás segít megtalálni a megfelelő járművet, majd az adásvételtől a hazaszállításon át egészen a magyar rendszámig intézik Önnek az autó ügyét

 


 

 

Tejes körű honosítás

 

 

Teljes körű gépjármű ügyintézés

 

 


 

 

Használt autó vásárlás külföldön

MAGÁNSZEMÉLYTŐL

 

Ha magyar kereskedőtől vásárolunk külföldről behozott autót, nagyon fontos, hogy meggyőződjünk arról, hogy rendben van-e a jármű összes okmánya. Miután elhoztuk az autót már késő lesz, ott fogunk állni egy autóval, amit nem tudunk rendszámozni.

 

Lássuk mikre kell különösen odafigyelni! 

 

  

Honnan származik az autó?

Az autó onnan származik, ahol a forgalmi engedélyét kiállították. Láttunk már sok esetben olyat, hogy egy másik ország rendszáma volt az autón, mint ahol a forgalmi engedélyt kiállították. Mindig a forgalmi engedély a mérvadó.

 

Megvan-e minden járműokmány?

Országonként változó, hogy milyen okmányok tartoznak egy autóhoz. Alapvetően forgalmi engedély és törzskönyv szükséges, kivéve azon országokat, ahol nem létezik gépjármű törzskönyv. Szintén oda kell figyelni, hogy ne keverjük össze egymással az okmányokat, erre egy példa az osztrák Typenschein, ami nem tölti be az osztrák törzskönyv szerepét. 

 

Adásvételi vagy számla kell?

Ez már egy kifejezetten ingoványos terület, mivel igen gyakori, hogy blanketta adásvételivel adnak el külföldi autókat. Ha számlát ad a kereskedő, akkor igazolnia kell, hogy hogyan jutott a járműhöz

 

Mi az a tulajdonosi láncolat?

A forgalmiban szereplő tulajdonostól el kell tudni jutni vagyonátruházási okiratok révén a magyarországi vevőig. Ez az esetek egy részében adásvételi szerződések és számlák nehezen követhető láncolatát jelentheti. 

 

 


 

Tejes körű honosítás

 

 

Teljes körű gépjármű ügyintézés

 

 


 

autohonositas