HOGYAN TUD LEGEGYSZERŰBBEN AJÁNLATOT KÉRNI KÜLFÖLDI JÁRMŰVE HONOSÍTÁSÁRA?

 

Keresse Dancsfalvi Norbertet az alábbi telefonszámon:

 

06 1 211 0112

 

  


 

Mikor kell adásvételi szerződés és/vagy számla?

Amennyiben a külföldi forgalmi engedélyben nem a magyarországi forgalomba helyező neve szerepel, minden esetben igazolni kell a tulajdonátruházás tényét. 

Ez leggyakrabban számlával és/vagy adásvételi szerződéssel történik. 

Mikor kell adásvételi szerződés?

Adásvételi szerződést mindig érdemes aláíratni az eladóval, lehetőleg kétnyelvűt (tehát olyat, amelyen magyarul is rajta van minden). Az okmányirodákban egyre inkább adásvételi szerződést akarnak látni a tulajdonjog igazolására, ha csak számla van, abba gyakran belekötnek, és nem ritkán meg is tagadják a forgalomba helyezést.

Mikor kell számla?

Ha nem magánszemélytől, hanem kereskedőtől vagy cégtől vesszük a gépjárművet, akkor minden esetben kell kérni számlát. A vámhatóság megtagadhatja a regisztrációs adó kérelem befogadását, ha cégtől vagy kereskedőtől vett járműre csak adásvételi szerződést mutatunk be. Kiváltképp probléma lehet ebből, ha magas értékű a jármű, illetve, ha magyar kereskedőtől vesszük a külföldi járművet. 

Mikor kell adásvételi, illetve számla?

Ha a külföldi forgalmi engedélyben már a magyarországi tulajdonos neve szerepel, akkor nem szükséges sem számla, sem adásvételi. Ilyen esetben egy tulajdonosi nyilatkozat elegendő arról, hogy már a származási országban is a kérelmező tulajdonában volt a jármű.