Ajánlatkérés: info@honositsunkautot.hu

 

  autohonositas

 

----------------------------

Elektromos autók honosítása

----------------------------

  

Legutóbbi frissítés dátuma:

2023. május 14.


 

HOGYAN TUD LEGEGYSZERŰBBEN AJÁNLATOT KÉRNI ELEKTROMOS JÁRMŰVE HONOSÍTÁSÁRA?

 

Keresse Dancsfalvi Norbertet06 1 211 0157 telefonszámon!

 


 

Kérjük az alábbi adatokat készítse elő: 

 

- honnan származik az elektromos jármű?

pl.: Németország, Hollandia, Belgium

 

- hol szeretné a járművet honosítani?

pl.: Budapest, Debrecen, Szeged, Győr stb.

 

- jármű típusa?

pl.: Nissan Leaf, BMW i3 stb.

 

- jármű gyártási éve

 

- jármű meghajtása 

kérjük tüntesse fel az e-mail tárgyában, hogy "ELEKTROMOS"

  

- érvényes-e a külföldi műszaki vizsga?

 

- hogyan szerezte a járművet?

pl.: már külföldön is az Öné volt, vette, ajándékozás útján kapta stb.

 


  

HA ÁLTALÁNOS KÉRDÉSE VAN, TANÁCSADÁSRA, KONZULTÁCIÓRA VAN SZÜKSÉGE, ÍRJON E-MAILT:

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

 


 

 VÁLASSZA KI, HOGY MI ÉRDEKLI AZ ALÁBBIAK KÖZÜL

 

 

| Általános információk |

 

| Költségek |

 

| Vámkezelés

  

| Kedvezmények

 

| Zöld rendszám 

  

Érintésvédelem 

   


 

Kiemelten fontos tudnivalók: elektromos autók honosítása

 

 • Minden esetben kötelező a hatósági műszaki vizsgálat a magyar rendszámhoz - érvényes külföldi műszaki vizsga esetén is!  
 • Elektromos járművekre regisztrációs adó és illetékmentesség jár, ha a műszaki vizsgálat során megfelelően kerül rögzítésre a jármű környezetvédelmi besorolása!
 • Jelenleg egyes plug-in hibridekre is vonatkoznak az elektromos járműveknek járó kedvezmények, de ehhez CoC igazolás vagy hatótávigazolás benyújtására van szükség
 • A műszaki vizsgálat során érintésvédelmi jegyzőkönyv benyújtását írhatja elő a Nemzeti Közlekedési Hatóság

 


 

Elektromos autó behozatala - általános információk

  

Mi számít elektromos autónak 2023-ban Magyarországon?

Látszólag az elektromos autók piaca jelenleg igen sokféle típust ölel fel, a hibrid hajtásúaktól kezdve a plug-in hibrideken át a csak elektromos motorral szerelt járművekig. A helyzet azonban ennél valójában tisztább, hiszen a jogalkotó kizárólag a zöld rendszámmal felszerelt, illetve zöld rendszámra jogosult autókat tekinti elektromos személygépjárműveknek.

 

  

 

Mi a zöld rendszám feltétele?

Zöld háttérszínű magyar rendszámot a zéró kibocsátású, tisztán elektromos hajtással rendelkező, illetve a belsőégésű motorral rendelkező plug-in hibridekre lehet igényelni, ha a jármű önállóan elektromos üzemben 25 km megtételére képes. A vonatkozó jogszabály egészen pontosan az alábbiak szerint rendelkezik:

 

 • zöld rendszámot kaphat minden tisztán elektromos személygépjármű, amely elektromos energiát alakít át mechanikai energiává olyan formában, hogy az a jármű meghajtására alkalmas és más erőforrással nem rendelkezik;
 • zöld rendszámot kaphat továbbá minden olyan plug-in hibrid, azaz külső töltésű hibrid személygépjármű, amely gyárilag rendelkezik csatlakozóval és áramátalakítóval, és tisztán elektromos üzemben legalább 25 kilométer megtételére képes.

 

Az első kategóriában esnek például a következő típusok: BMW i3, Nissan LEAF, mindegyik Tesla modell, Audi Q4 e-tron, Citroën C-Zero, Mitsubishi i-MIEV, Renault Zoe és Fluence ZE, Volkswagen e-UP és e-Golf, Kia Soul EV és Peugeot iOn. 

A második kategóriába tartozik például az Opel Ampera, a Chevrolet Volt, a Toyota Prius PHV, a Volkswagen GTE és Passat GTE, Mitsubishi Outlander PHEV, a BMW i8, az Audi A3 e-Tron és a Volvo XC90 T8. 

 

Hogyan honosítható zöld rendszámra jogosult autó?

Külföldről vásárolt zöld rendszámra jogosult autót hasonlóképpen honosíthatunk, mint hagyományos társait, pár apró különbséggel. Az első ezek közül, hogy elektromos autók esetén az egyedi forgalomba helyezés feltétele lehet az úgynevezett érintésvédelmi jegyzőkönyv. A második, jóval kedvezőbb eltérés, hogy zöld rendszámra jogosult autók a regisztrációs adó és vagyonszerzési illeték alól jelen pillanatban mentesülnek, illetve az egyéb díjak és illetékek tekintetében is a legkedvezőbb kategóriákba esnek.

 

Kell-e érintésvédelmi jegyzőkönyv?

A honosításra váró gépjárművek műszaki vizsgálatáért a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) felelős. Amikor elkezdtek beszállingózni hazánkba az elektromos autók, az első időkben nem volt egységes iránymutatás arra nézve, milyen kritériumoknak kell a gépjárműveknek megfelelni.

A tavalyi év elején került kiadásra az NKH felügyeletét ellátó Információs és Technológiai Minisztérium iránymutatása, amely rögzíti, hogy a villamos meghajtással szerelt jármű forgalomba helyezéséhez a műszaki vizsgálat során kérhet a hatóság érintésvédelmi jegyzőkönyvet.

Az azonban hamar kiderült, hogy az NKH műszaki vizsgálóállomásain nem adottak az érintésvédelmi vizsgálathoz szükséges személyi és technikai feltételek, ezért a jelen pillanatban erre szakosodott szervízekben lehet érintésvédelmi jegyzőkönyvet kikérni, amit az autó honosításához benyújtott többi dokumentum mellé kell csatolni. E nélkül az NKH megtagadhatja a műszaki vizsgáztatást.

 TIPP: A hatósági műszaki vizsgálat előtt kérjük ki honosítással és forgalomba helyezéssel foglalkozó szakember véleményét arról, hogy szükség lesz-e érintésvédelmi jegyzőkönyvre! Ellenkező esetben a vizsga teljes egészében meghiúsulhat. 

Hol végezhető az elektromos gépjármű érintésvédelmi vizsgálat?

Érintésvédelmi vizsgálatot az arra jogosítvánnyal rendelkező szakember végezheti el. 

 

Mennyibe kerül az érintésvédelmi jegyzőkönyv?

Ellentétben a külföldi gépjármű honosítás szinte minden más költségtételével, az érintésvédelmi vizsgálatra jelenleg nincs hatósági árszabás. Ismeretes például, hogy az eredetvizsgának például pontos törvényben szabályozott árszabása van gépjárműtípus és köbcenti alapján, amitől a szervízek nem térhetnek el. Egyelőre legalábbis ilyen az érintésvédelmi vizsgálat és jegyzőkönyv kiállítására nincs, a tapasztalatok alapján a szervízek az eredetvizsgához hasonló áron dolgoznak, jellemzően 15 és 20 ezer forint között adják ki az igazolást.

 

Kell-e regisztrációs adót fizetni zöld rendszámos autókra?

A vonatkozó 2003. évi CX. törvény az benzin- és dízelmotoros járművek köréből kivonja a környezetkímélő kategóriába sorolt személygépjárműveket és motorkerékpárokat.  Ezen járművek egységesen mentesülnek a regisztrációs adó fizetés alól

 FONTOS!  A regisztrációs adó alóli mentesség a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kivetett adó mértéke 0 Ft lesz (úgynevezett "nullás határozat", vagy kissé pontatlanul "nullás igazolás"). A regisztrációs adó eljárást ettől még teljes egészében le kell folytatni, beleértve a VPID igénylést is. 

Milyen egyéb kedvezményekkel lehet számolni?

Az elektromos és hibrid autók a fentieken túl egyéb kedvezményeket is igénybe vehetnek. A honosítási költségek szempontjából a legfontosabb további előny az átírási illetékmentesség. Elektromos autók adásvételénél függetlenül attól, hogy hazai vagy külföldi forrásból származik-e az autó, az átírási illeték (= vagyonszerzési illeték) nulla forint. Ehhez még hozzájön, hogy az eredetiségvizsgálat díja a legalacsonyabb, azonban ez pár ezer forintos megtakarítást jelent csupán.  

 

Mik egy elektromos autó honosításának a költségei?

 

 • Érintésvédelmi vizsgálat (ha szükséges): kb. 15 és 25 ezer forint között
 • Regisztrációs adó: 0 Ft
 • Vagyonszerzési illeték ("átírási illeték"): 0 Ft
 • Rendszám illeték: 8.500 Ft
 • Okmányok kiállításának illetéke: 12.000 Ft
 • Hatósági műszaki vizsgálat ("KPM vizsga"): 8.000 és 43.190 Ft közöttEredetiségvizsgálat: 17.000 Ft

Ha az autó nem uniós államból érkezik, vámot és ÁFA-t is kell fizetni. Tévhit, hogy elektromos autókra vámmentesség jár!

 


 

 

 autohonositas