-----------------------------------

 Hollandiából vásárolt autó honosítása 

-----------------------------------

Legutóbbi frissítés dátuma: 2022. szeptember 10.


 

 Holland autó honosítás ügyintézése:

+36 30 133 5600 (Budapest)

+36 20 918 3728 (Győr)

 

Ha írásban szeretne kérdést feltenni:

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

A várható költségekről ide kattintva talál részletes információt.

 

Ha saját autóját szeretné hazahozni Hollandiából, bővebb információt itt talál.

  


Holland autó honosítás


 

Hogyan honosítjuk holland autóját?

 

1. lépés:

átnézzük a jármű okmányait 

2. lépés:

pontos írásos költségkalkulációt készítünk 

3. lépés:

a járművet bejelentjük a műszaki vizsgára

4. lépés:

a járművet a műszaki vizsgán bemutatjuk

5. lépés:

elvégezzük a kötelező eredetiségvizsgálatot

6. lépés:

VPID számot váltunk ki Önnek

7. lépés:

befizetjük a regisztrációs adót

8. lépés:

megkötjük a kötelező felelősségbiztosítást

9. lépés:

befizetjük a kötelező illetékeket 

10. lépés:

kiváltjuk és átadjuk Önnek a magyar rendszámot és forgalmi engedélyt

 


 

Kiemelten fontos tudnivalók Hollandiából behozott járművek esetén

 

  • Hollandiában a gépjárművek plasztikkártya formátumú forgalmi engedéllyel rendelkeznek, erre mindenféleképpen szükség van a magyarországi forgalomba helyezéshez
  • Régebbi járműveknél még előfordul a három részes papír alapú forgalmi, ennek mindegyik része szükséges a forgalomba helyezéshez 
  • Ha honosítani akarunk holland járművet, ehhez exportrendszámmal kell, hogy érkezzen a hozzá tartozó zöld A4-es okmánnyal, valamint az RDW által nyomtatott dátummal elátott műszaki vizsga igazolás is szükséges
  • Hollandiában már nem divat adásvételi szerződést írni, elég elektronikusan lejelenteni a tulajdonváltozást, azonban a magyar forgalomba helyezéshez kötelező az adásvételi szerződés vagy számla
  • A neten több olyan holland-magyar adásvételi minta kering, ami hiányos, mind a vevő, mind az eladó neve, születési hely és ideje, valamint lakcíme legalább szerepeljen az adásvételin, illetve természetesen a jármű alvázszáma

 


Hollandia egy nagyon kellemes ország autóbehozatal szempontjából. Az autópark általában jó állapotú, kiváltképp a kisebb városokban és településeken, a hollandok általában beszélnek angolul és a németet is megértik, így könnyű lebonyolítani az adásvételt. Külön előny, hogy az óratekerés ellen már 1991 óta bevezették az úgynevezett National Auto Pas rendszert, így ilyenszempontból nyugodt szívvel vehetünk autót Hollandiában. 

Ugyanakkor kicsit idősebb holland autóknál többször kiderült már, hogy a részecskeszűrő belsejét kiszedték, ilyenkor a jármű olyan kibocsátási értékeket produkál, hogy egészen biztosan megbukik a vizsgán. A javítás költséges és sokszor másodszor is buknak ezek a járművek. Dízel és turbó benzines autóknál áll fent ez a veszély, ezeket érdemes megnézetni még kint a vásárlás előtt. Az, hogy van az autón egy friss holland műszaki sajnos ilyen szempontból már nem jelent semmit. 


Milyen dokumentumok szükségesek Hollandiában vásárolt autó magyarországi forgalomba helyezéséhez?

Holland forgalmi engedély eredeti példánya: a holland forgalmi engedély neve Kentekenbewijs, amelynek jelenleg két különböző formátumával találkozhatunk.

A 2014 után kiadott holland forgalmi engedély kártya alapú.

holland forgalmi engedély kártya alapú

Holland export rendszám esetén, a kártyához tartozik egy zöld színű A4-es lap is. A magyarországi honosításhoz és forgalomba helyezéshez szinte mindenhol ezt kérik:

holland forgalmi

A problémát az jelenti, hogy nem export rendszámos holland járművekre nem adnak ki ilyen zöld papírt, hanem az alábbi fehér papír jár a plasztikkártya mellé:

holland forgalmi engedély új típusú 

Mivel az ügyintézők főleg export rendszámos holland autók forgalomba helyezésében vesznek részt, így gyakran elutasítják a kérelmet, ha nincs zöld papír. Hasonlóan a műszaki vizsgáztatás során zöld papír nélkül általában csak egyedi forgalomba helyezésre lehet bejelenteni a járművet, amely drágább, illetve teljes műszaki vizsgálatot is tartalmaz, még akkor is ha van érvényes holland műszaki.

A 2014 előtt kiadott holland forgalmi engedély papír alapú és három részből áll. 

Az első rész a Kentekenbewijs Deel 1A, amely a jármű adatait tartalmazza. 

Holland forgalmi engedély Deel IA

A második rész a Kentekenbewijs Deel 1B, amely a tulajdonos adatait tartalmazza. 

Holland forgalmi engedély Deel 1b

A harmadik rész a Deel 2 vagy Deel II, amely a gépjármű adásvételnél használatos. Bár Hollandiában belföldi vevő és eladó között teljesen elegendő a Deel II, ha Magyarországra szeretnénk behozni a járművet mindenféleképpen külön adásvételi szerződést vagy számlát kell készíteni

A holland gépjármű vagyonátruházását igazoló magyar nyelvű dokumentum: Kétnyelvű (holland-magyar) adásvételi szerződés vagy számla, vagy az eredeti holland adásvételi/számla hivatalos magyar fordítása. Számla akkor kell, ha kereskedőtől vagy cégtől vesszük a járművet, egyéb esetben elég az adásvételi. Kereskedőtől vett jármű esetén a legjobb megoldás, ha van számla és kétnyelvű adásvételi is, akkor egész biztosan nem köthetnek bele sem a vámosok a regisztrációs adó ügyintézés során, sem az okmányirodai forgalomba helyezésnél.

EU-s normáknak való megfelelés igazolása: ezt a Certificate of Conformity igazolással vagy EK-szerinti típustáblával lehet igazolni. Hacsak nem amerikai modellről van szó, akkor szinte biztos, hogy ezzel nem lesz gond. Ettől még persze megbukhat az autó a műszakin, ha nem hozza az előírt környezetvédelmi kibocsátásértéket, ezért régebbi járműveknél ezt előre érdemes szervízben ellenőriztetni. 

Érintésvédelmi jegyzőkönyv: csak elektromos gépjárművek esetén kötelező, bővebb információt ebben a cikkben talál.

Igazolás érvényes holland műszaki vizsgáról (nem kötelező): ha van érvényes holland műszaki az autón, a magyarországi honosítás olcsóbb és egyszerűbb. A holland műszaki vizsga igazolás elnevezése APK (Algemene Periodieke Keuring), ezt kell csatolni a Nemzeti Közlekedési Hatóságnak a honosítási eljárásra való bejelentésnél. Hollandiában az első négy évben nem kell műszaki vizsga egy új autóra, majd utána kétévente, végül hatéves kora után évente. Fontos, hogy a Keuringsrapport nevű papírt hozzuk el az eladótól, léteznek más elnevezésű műszaki okmányok Hollandiában, de azok nem alkalmasak a műszaki vizsga érvényességének igazolására. Szintén fontos, hogy a jobb felső sarokban lévő rubrikában nyomtatva szerepeljen az érvényességi dátum, kézzel írt dátumot nem fog elfogadni a Nemzeti Közlekedési Hatóság. 

Holland műszaki vizsga igazolás APK

 


 

 

Mi a teendő, ha elveszett a holland forgalmi engedély?

Ha már Hollandiában is a magyar forgalomba helyező nevén volt az autó, akkor a kártya alapú holland forgalmi engedélyt az úgynevezett "tenaamstellingscode" segítségével lehet pótolni, amely a forgalmi engedély mellé kapott csatolmányon található. Ez az a dokumentum, melyet a jármű tulajdonosának biztonságos helyen az otthonában kell megőrizni, így elvben nem veszhet el. A kérelmet online kell beküldeni ezen a honlapon. Az eljárás díja jelenleg 32 euró

Mivel a régi típusú, papír alapú holland forgalmi engedélyhez nem tartozik tenaamstellingcode, ezért ezt az alvázszám megadásával lehet kérni ezen a linken keresztül. Ehhez szükség lesz a holland tulajdonos személyi igazolvány számára is. Első körben egy tenaamstellingcode-ot fog kapni a tulajdonos, majd ezzel a fent ismertetett módon pótolhatja a forgalmi engedélyt.

Az új forgalmi engedély minden esetben a tulajdonos holland lakcímére lesz kipostázva jellemzően nem több, mint két-három napon belül.

Figyelem! Amennyiben a járművet az eladó az adásvételt követően kijelentette exportra, ebben az esetben a forgalmi engedély pótlása kizárólag a holland közlekedési hatóságnál (RDW) kérelmezett rendkívüli eljárás keretében lehetséges. Ez rendkívül hosszadalmas tud lenni, ezért mindenkit kérünk, hogy az adásvétel során győződjön meg arról, hogy az eredeti forgalmi mindegyik része rendelkezésre áll.

Ha ideiglenes rendszámmal hoztuk haza a holland autót, akkor egészen biztosan ki lett jelentve exportra. Ebben az esetben nagyon kell vigyázni mind a plasztikkártyára, mind a vele együtt kapott zöld A4-es papírra, mert elvesztésük esetén a pótlásuk nagyon nehéz és költséges. Mikor van lehetőség egyszerűsített honosítási eljárásra? 

Egyszerűsített honosítási eljárásra abban az esetben van lehetőség, ha a gépjármű rendelkezik érvényes holland forgalmi engedéllyel és érvényes holland műszaki vizsgával is. Szintén feltétel, hogy az autó megfeleljen az EU-s szabványoknak, ezt vagy az úgynevezett CoC dokumentummal lehet igazolni, vagy az autón található EK-szerinti típustáblával.

Ha nem tudja eldönteni, hogy a Hollandiából behozott járműve jogosult-e az egyszerűsített honosítási eljárásra, kérjen telefonos konzultációt.