Használt autót elsősorban azért vesz az ember külföldön, hogy spóroljon vele. Számos autótípus és évjárat kevesebbe kerül Ausztriában vagy Németországban, mint hazánkban, ezért elvben megéri kiutazni, kint megvenni az autót és hazahozni. Plusz előny, hogy a nyugati országokban jellemzően jobb állapotú a gépjárműpark, rendszeresen vannak szervízelve még az idősebb autók is és jobban ellenőrizhető a járművek előélete.

Sajnos azonban külföldi autót Magyarországra nem lehet csak úgy behozni. Számos költséggel kell számolnia annak, aki gépjármű honosításra vállalkozik. Nem ritka eset, hogy amikor a vevő átszámolja, hogy összesen mennyit költött a magyarországi forgalomba helyezésre, kiderül, hogy jobban megérte volna itthon autót venni!

Annak érdekében, hogy megkíméljünk mindenkit az ilyen rendkívül kellemetlen meglepetésektől, összeszedtük, hogy mi a honosítás 5 aranyszabálya, melyeket betartva minimalizálni tudjuk külföldön vásárolt autónk honosításának költségeit.

 


 

 HOGYAN TUD LEGEGYSZERŰBBEN AJÁNLATOT KÉRNI ROMÁN JÁRMŰVE HONOSÍTÁSÁRA?

 

Keresse Dancsfalvi Norbertet az alábbi telefonszámon:

 

06 1 211 0112

 


 

1. Előre kell számolni!

Már az autóvásárlás előtt tájékozódni kell arról, hogy az adott járműre mennyibe fog kerülni a honosítás . Érdemes már eleve úgy keresni, hogy tudjuk, mik azok a tényezők, amik jelentősen megnyomhatják a honosítás költségeit. Egy régebbi dízelmotor, a sok lóerő, vagy nem várt vámfizetési kötelezettség durván felboríthatják az autóra szánt költségvetést.

Ingyenesen elérhető kalkulátorunkkal bármilyen autótípusra ki tudja számolni a honosítás várható költségeit , és megkímélheti magát a meglepetésektől!

2. Óvakodjunk a nyerészkedőktől!

Számos cég ajánl autóimport, illetve honosítási szolgáltatásokat, azonban a tapasztalatok alapján sajnos egy jelentős részük alapvetően lehúzásra van berendezkedve. Gyakori módszer például, hogy egy komolyabb előleg bekérése után folyamatosan ködösítenek mind a honosítás várható időtartama, mind költségek tekintetében. Nem ritka, hogy a hatósági díjakon és illetéken felül akár plusz nyolcvan-százezer forintot is elkérnek kétes szolgáltatásaikért .

Különösen óvakodni kell azon cégektől, akik azzal hirdetik magukat, hogy 24 órán belül honosítanak autót! A irreálisan rövid határidővel ígért honosításról bővebben ebben a cikkben foglalkozunk.

Éppen ezért fontos, hogy akkor is, ha végül nem magunk akarjuk a honosítással járó összes ügyintézést a nyakunkba menni, tájékozódjunk valamennyire a várható költségekről és reális határidőkről. Honlapunk ebben segít, hogy mindenki a megfelelő információ birtokában tudja kiválasztani melyik céggel akar együtt dolgozni külföldön vásárolt autója honosítása során.

3. Figyeljünk oda a részletekre!

A külföldi autó honosításának főbb költségelemeiről viszonylag egyszerűen lehet megbízható információhoz jutni. Sok weboldal segít a regisztrációs adó, az import vámkezelés, vagy a vagyonátruházási illeték előzetes kiszámolásban. Ilyen például honlapunkon található kalkulátor , amelynek segítségével minden főbb költségtételt könnyedén áttekinthet.

Az ördög azonban a részletekben rejlik. Vannak olyan hibák, amelyek révén nem várt és szükségtelen költségek merülhetnek fel, ezzel fölöslegesen drágítva a külföldön vásárolt autó forgalomba helyezését. Az alábbiakban felsorolunk pár ilyen tényezőt, amelyekre rákattintva bővebb információt talál arról, hogy hogyan kerülhetők el ezek a plusz költségtételek.

  • Vagyonátruházási okirat hivatalos fordítása

  • EU-n belül vásárolt használt autóra kivetett vám és ÁFA

  • Műszaki vizsga extra költségei

  • Autó szállításának extra költségei

  • Honosító cégek lehúzása

4. Egyedül is lehet!

Ha spórolni akar, külföldön vásárolt autójának honosításába egyedül is belevághat! Nem igaz, hogy csak erre szakosodott importőr vagy honosító cégekkel lehet külföldön vásárolt autót forgalomba helyeztetni!

Az ügyintézés menetének és lépéseinek előre meghatározott sorrendje van, valamint pontosan meg van határozva a vonatkozó jogszabályokban, hogy melyik szervnél vagy hivatalnál zajlik az ügyintézés.

Ha egyedül szeretne nekivágni, elsőként olvassa el a honosítás folyamatáról szóló tájékoztató oldalunkat ezen a linken . Az egyes lépésekhez tartozó eljáró hatóságok listáját innen tudja letölteni.

Ha elakad, keressen minket bátran a Kontakt menüpont alatt található elérhetőségek bármelyikén. A tanácsadás ingyenes!

5. Válasszunk megbízható partnert a honosításhoz!

Amennyiben úgy döntünk, hogy nem akarjuk a nyakunkba venni a honosítással járó összes ügyintézést, ebben az esetben egy megbízható, tisztességes, a honosításban jártas céget kell találnunk. A választék szinte átláthatatlan, annyi autóimportőr és egyéb ilyen-olyan vállalkozás ajánl honosítási szolgáltatásokat.

Csak olyan céggel szabad együtt dolgozni, amely:

  • átlátható módon tájékoztat bennünket a honosítás menetéről

  • előre pontos és részletes költségkalkulációt ad, melyet a megbízási szerződésben rögzít

  • nem ígér irreális ügyintézési határidőt (24 óra, 48 óra stb.)

  • nem kér irreálisan magas előleget

Amennyiben kérdése maradt, vagy bővebb információt szeretne kapni, hívjon bennünket a xxx telefonszámon, vagy töltse ki az alábbi kapcsolatfelvételi űrlapot!