Ajánlatkérés: info@honositsunkautot.hu

------------------------------

 Jogi segítségnyújtás gépjármű ügyekben 

------------------------------

Legutóbbi frissítés dátuma: 2023. március 19.

 

JOGI SEGÍTSÉGNYÚJTÁS TELEFONSZÁM:

06 20 983 1393


Tipikus ügyek, melyekben jogi segítség nyújtásában számíthat ránk:

 • gépjármű előleg/foglaló 
 • gépjármű garancia és eladói szavatosság
 • rejtett hibák (beleértve tekert kilóméteróra, törött autó)
 • nem szerződésszerű teljesítés (késedelem stb.)

 

Mikor érdemes jogi útra terelni egy ügyet?

 

1. Tényleges anyagi kár érte a vevőt vagy az eladót

Az, hogy a másik fél viselkedése, eljárása sérti az igazságérzékünket nem garancia arra, hogy az adott sérelemnek, kényelmetlenségnek vagy igazságtalanságnak van jogi relevanciája. Az, hogy mi etikus és mi törvényes nem egy és ugyanaz. Jogi útra alapvetően olyan esetekben lehet terelni egy ügyet, ha egyértelműen és bizonyítható az érdeksérelem. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy tényleges kár érte valamelyik felet. A kár fogalmáról itt talál bővebb tudnivalókat.

 

2. Egyértelmű szerződésszegés történt

A szerződés egy kötelező érvényű jogi aktus, melyet aláírásukkal szentesítenek a felek. Az aláírás funkciója, hogy a szerződésben foglaltakat a felek kötelezőnek ismerik el saját magukra nézve. Az esetek jelentős részében a szerződéses feltételek hibás teljesítése jogi következményeket von maga után. A gépjármű adásvételi szerződésekkel kapcsolatos hibás teljesítés és mulasztások eseteit itt találja.

 

3. Egyértelmű a szándékos megtévesztés és károkozás

Jogrendszerünk élesen megkülönbözteti azt az esetet, amikor valaki véletlenül okoz kárt, illetve, amikor szándékosan teszi azt. A szándékosság jogi fogalma némiképp tágabb a szó köznapi értelménél. Ha például egy esemény bekövetkezését előre látom és tehetnék ellene, de nem teszek, a jog ezt is a szándékosság körébe vonja. Ezen az oldalon konkrét példákat veszünk, amikor a szándékosság megállapítható gépjármű adásvételi ügyekben.

 

4. Egyértelmű polgári jogi felelősség terheli valamelyik felet

A szerződéses feltételeken túl egy adásvételnek, vagy bármilyen gépjármű ügyletnek meg kell felelnie a hatályos Polgári Törvénykönyv (Ptk.) előírásainak is. Ugyan a felek közös akaratból eltérhetnek a Ptk. szabályaitól, azonban erre vonatkozóan konkrét utalást kell, hogy tartalmazzon a szerződés. Ennek hiányában a Ptk. szabályaival ellentétes eljárás az adásvétel során jogi következményeket valószínűsít. 

 

5. Felmerül a bűncselekmény gyanúja

A legsúlyosabb helyzet természetesen, amikor bűncselekmény is megvalósul. A kapcsolódó leggyakoribb büntetőjogi tényállások a csalás, fenyegetés, és zsarolás. A csalás tényállását megvalósítani egyébként nem olyan nehéz, ahogy az alábbi idézet a Büntetőtörvénykönyvből is mutatja.

 

"Aki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt, vagy tévedésben tart, és ezzel kárt okoz, csalást követ el."

Btk. 373. (1)

 

Fontos tudni azonban, hogy a bűntetőeljárások célja nem a kártalanítás, hanem a büntetés és elrettentés. Attól, hogy például egy autókereskedőt bűnösnek mondanak ki, még egyáltalán nem biztos, hogy visszakapjuk a pénzünket. Anyagi igényeink érvényesítése mindig a polgári peres eljárás tárgya.

 

 

Sajnos a kelleténél gyakrabban hallunk ilyen történeteket. 2022-ben a használt autók világában még mindig könnyen érhetik az embert kellemetlen meglepetések. Éppen ezért összeszedtük, mit lehet tenni, ha úgy érzed becsaptak, legyen az egy kereskedő, importőr, tréleres vagy autó honosító. 

Egy 2020 utolsó napján megjelent kormányrendelet egy olyan könnyítést vezet be, amely pénzt és sok izgalmat spórolhat meg mindenkinek, aki Európai Uniós országban vásárolt autót szeretne honosítani Magyarországon.

Legtöbben szinonimaként használják külföldi autók esetében a honosítás és forgalomba helyezés fogalmát. Bár ez az esetek többségében nem vezet félreértéshez, azonban bizonyos körülmények között igenis fontos különbséget tenni a két fogalom között. Most elmagyarázzuk pontosan mit takar ez a két kifejezés, és mikor kell igazán figyelni, hogy jól használjuk őket!

 

  autohonositas

 

----------------------------

Elektromos autók honosítása

----------------------------

  

Legutóbbi frissítés dátuma:

2023. március 8.

  

 VÁLASSZA KI, HOGY MI ÉRDEKLI AZ ALÁBBIAK KÖZÜL

 

 

| Általános információk |

 

| Költségek |

 

| Vámkezelés

  

| Kedvezmények

 

| Zöld rendszám 

  

Érintésvédelem 

   

KIT AJÁNLUNK ÉRVÉNYES MŰSZAKIVAL RENDELKEZŐ ELEKTROMOS AUTÓK HONOSÍTÁSÁHOZ?

 

XEDIK IMPORT KFT.

www.x-import.hu

+36 1 211 0 112

 


 

KIT AJÁNLUNK RÉGEBBI LEJÁRT OKMÁNYOS / LEJÁRT MŰSZAKIS ELEKTROMOS AUTÓK HONOSÍTÁSÁHOZ?

 

NAGY ZSOLT PÁL

www.gepjarmuhonositas.online

+36 30 297 7837

 


 

 

KIT AJÁNLUNK ELEKTROMOS AUTÓK HONOSÍTÁSÁHOZ VIDÉKEN?

 

GYŐR: GEBAUER ZSOLT

www.autohonositas.hu

 

EGER ÉS NYÍREGYHÁZA: PILCSIK TAMÁS

www.autougyintezes.com

 

 


 

Kiemelten fontos tudnivalók: elektromos autók honosítása

 

 • Minden esetben kötelező a hatósági műszaki vizsgálat a magyar rendszámhoz - érvényes külföldi műszaki vizsga esetén is!  
 • Elektromos járművekre regisztrációs adó és illetékmentesség jár, ha a műszaki vizsgálat során megfelelően kerül rögzítésre a jármű környezetvédelmi besorolása!
 • Jelenleg egyes plug-in hibridekre is vonatkoznak az elektromos járműveknek járó kedvezmények, de ehhez CoC igazolás vagy hatótávigazolás benyújtására van szükség
 • A műszaki vizsgálat során érintésvédelmi jegyzőkönyv benyújtását írhatja elő a Nemzeti Közlekedési Hatóság

 


 

Elektromos autó behozatala - általános információk

  

Mi számít elektromos autónak 2023-ban Magyarországon?

Látszólag az elektromos autók piaca jelenleg igen sokféle típust ölel fel, a hibrid hajtásúaktól kezdve a plug-in hibrideken át a csak elektromos motorral szerelt járművekig. A helyzet azonban ennél valójában tisztább, hiszen a jogalkotó kizárólag a zöld rendszámmal felszerelt, illetve zöld rendszámra jogosult autókat tekinti elektromos személygépjárműveknek.

 

  

 

Mi a zöld rendszám feltétele?

Zöld háttérszínű magyar rendszámot a zéró kibocsátású, tisztán elektromos hajtással rendelkező, illetve a belsőégésű motorral rendelkező plug-in hibridekre lehet igényelni, ha a jármű önállóan elektromos üzemben 25 km megtételére képes. A vonatkozó jogszabály egészen pontosan az alábbiak szerint rendelkezik:

 

 • zöld rendszámot kaphat minden tisztán elektromos személygépjármű, amely elektromos energiát alakít át mechanikai energiává olyan formában, hogy az a jármű meghajtására alkalmas és más erőforrással nem rendelkezik;
 • zöld rendszámot kaphat továbbá minden olyan plug-in hibrid, azaz külső töltésű hibrid személygépjármű, amely gyárilag rendelkezik csatlakozóval és áramátalakítóval, és tisztán elektromos üzemben legalább 25 kilométer megtételére képes.

 

Az első kategóriában esnek például a következő típusok: BMW i3, Nissan LEAF, mindegyik Tesla modell, Audi Q4 e-tron, Citroën C-Zero, Mitsubishi i-MIEV, Renault Zoe és Fluence ZE, Volkswagen e-UP és e-Golf, Kia Soul EV és Peugeot iOn. 

A második kategóriába tartozik például az Opel Ampera, a Chevrolet Volt, a Toyota Prius PHV, a Volkswagen GTE és Passat GTE, Mitsubishi Outlander PHEV, a BMW i8, az Audi A3 e-Tron és a Volvo XC90 T8. 

 

Hogyan honosítható zöld rendszámra jogosult autó?

Külföldről vásárolt zöld rendszámra jogosult autót hasonlóképpen honosíthatunk, mint hagyományos társait, pár apró különbséggel. Az első ezek közül, hogy elektromos autók esetén az egyedi forgalomba helyezés feltétele lehet az úgynevezett érintésvédelmi jegyzőkönyv. A második, jóval kedvezőbb eltérés, hogy zöld rendszámra jogosult autók a regisztrációs adó és vagyonszerzési illeték alól jelen pillanatban mentesülnek, illetve az egyéb díjak és illetékek tekintetében is a legkedvezőbb kategóriákba esnek.

 

Kell-e érintésvédelmi jegyzőkönyv?

A honosításra váró gépjárművek műszaki vizsgálatáért a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) felelős. Amikor elkezdtek beszállingózni hazánkba az elektromos autók, az első időkben nem volt egységes iránymutatás arra nézve, milyen kritériumoknak kell a gépjárműveknek megfelelni.

A tavalyi év elején került kiadásra az NKH felügyeletét ellátó Információs és Technológiai Minisztérium iránymutatása, amely rögzíti, hogy a villamos meghajtással szerelt jármű forgalomba helyezéséhez a műszaki vizsgálat során kérhet a hatóság érintésvédelmi jegyzőkönyvet.

Az azonban hamar kiderült, hogy az NKH műszaki vizsgálóállomásain nem adottak az érintésvédelmi vizsgálathoz szükséges személyi és technikai feltételek, ezért a jelen pillanatban erre szakosodott szervízekben lehet érintésvédelmi jegyzőkönyvet kikérni, amit az autó honosításához benyújtott többi dokumentum mellé kell csatolni. E nélkül az NKH megtagadhatja a műszaki vizsgáztatást.

 TIPP: A hatósági műszaki vizsgálat előtt kérjük ki honosítással és forgalomba helyezéssel foglalkozó szakember véleményét arról, hogy szükség lesz-e érintésvédelmi jegyzőkönyvre! Ellenkező esetben a vizsga teljes egészében meghiúsulhat. 

Hol végezhető az elektromos gépjármű érintésvédelmi vizsgálat?

Érintésvédelmi vizsgálatot az arra jogosítvánnyal rendelkező szakember végezheti el. 

 

Mennyibe kerül az érintésvédelmi jegyzőkönyv?

Ellentétben a külföldi gépjármű honosítás szinte minden más költségtételével, az érintésvédelmi vizsgálatra jelenleg nincs hatósági árszabás. Ismeretes például, hogy az eredetvizsgának például pontos törvényben szabályozott árszabása van gépjárműtípus és köbcenti alapján, amitől a szervízek nem térhetnek el. Egyelőre legalábbis ilyen az érintésvédelmi vizsgálat és jegyzőkönyv kiállítására nincs, a tapasztalatok alapján a szervízek az eredetvizsgához hasonló áron dolgoznak, jellemzően 15 és 20 ezer forint között adják ki az igazolást.

 

Kell-e regisztrációs adót fizetni zöld rendszámos autókra?

A vonatkozó 2003. évi CX. törvény az benzin- és dízelmotoros járművek köréből kivonja a környezetkímélő kategóriába sorolt személygépjárműveket és motorkerékpárokat.  Ezen járművek egységesen mentesülnek a regisztrációs adó fizetés alól

 FONTOS!  A regisztrációs adó alóli mentesség a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kivetett adó mértéke 0 Ft lesz (úgynevezett "nullás határozat", vagy kissé pontatlanul "nullás igazolás"). A regisztrációs adó eljárást ettől még teljes egészében le kell folytatni, beleértve a VPID igénylést is. 

Milyen egyéb kedvezményekkel lehet számolni?

Az elektromos és hibrid autók a fentieken túl egyéb kedvezményeket is igénybe vehetnek. A honosítási költségek szempontjából a legfontosabb további előny az átírási illetékmentesség. Elektromos autók adásvételénél függetlenül attól, hogy hazai vagy külföldi forrásból származik-e az autó, az átírási illeték (= vagyonszerzési illeték) nulla forint. Ehhez még hozzájön, hogy az eredetiségvizsgálat díja a legalacsonyabb, azonban ez pár ezer forintos megtakarítást jelent csupán.  

 

Mik egy elektromos autó honosításának a költségei?

 

 • Érintésvédelmi vizsgálat (ha szükséges): kb. 15 és 25 ezer forint között
 • Regisztrációs adó: 0 Ft
 • Vagyonszerzési illeték ("átírási illeték"): 0 Ft
 • Rendszám illeték: 8.500 Ft
 • Okmányok kiállításának illetéke: 12.000 Ft
 • Hatósági műszaki vizsgálat ("KPM vizsga"): 8.000 és 43.190 Ft közöttEredetiségvizsgálat: 17.000 Ft

Ha az autó nem uniós államból érkezik, vámot és ÁFA-t is kell fizetni. Tévhit, hogy elektromos autókra vámmentesség jár!

 


 

 

 autohonositas

 

Sokan keverik az eredetiségvizsgálat és a származás-ellenőrzés fogalmát, holott két teljesen különböző eljárást takarnak. Mindkettő arra hivatott, hogy megvédjen bennünket például attól, hogy jóhiszeműen külföldről vásárolt autónkat lefoglalja a hatóság, mert kiderült, hogy lopott volt. Ebben az esetben a pénzünket szinte sohasem látjuk vissza és az autót sem. Érdemes tehát tisztában lenni mit takar az eredetvizsga és a származás-ellenőrzés.

 

AZ AUTÓ HONOSÍTÁS FŐBB BUKTATÓI

 

"Hol lehet nagyon elrontani?"

 


 

uj rendszer autohonositas

 


BUKTATÓK A VÁSÁRLÁS SORÁN

 

Nincs kétnyelvű adásvételi?

--> Kétnyelvű adásvételi szerződések letöltése innen!

 

Nincs számla? 

--> A számla kötelező, ha a forgalmiban cég szerepel!

 

Nem kapott CoC-t?

--> Zöld rendszámhoz elengedhetetlen!

 

 


BUKTATÓK A HAZAHOZATAL SORÁN

 

Túl drága a hazahozatal?

--> Gyűjtőfuvarral a legolcsóbb!

 

Nincs az autón rendszám?

--> Igényeljen export rendszámot!

 

Lejárt az autón a műszaki vizsga?

-->  Így hozhatja haza a lejárt műszakis autót!

 

a auto honositas szallitas

 


BUKTATÓK A VÁMKEZELÉS SORÁN

 

Nem biztos benne, hogy kell-e vámolni

--> Ezekből az országokból hozhat autót vámmentesen!

 

Előre szeretné tudni, hogy mennyi lesz a vám?

--> Szakértőnk segít a számolásban!

 

Szeretné a hazatelepülő vámmentességet érvényesíteni? 

-->  Kérjen vámmentességi előszűrést!

 


BUKTATÓK A HONOSÍTÁS SORÁN

 

Nem tudja, hogy kell

--> Kérdezzen meg egy hozzáértőt!

 

Fél, hogy rossz embert bíz meg? 

--> Szerintünk ilyen egy megbízható honosító!

 

Meddig fog húzódni? 

--> Tájékozódjon a reális határidőkről!

 

a auto honositas telefon

 


BUKTATÓK A MŰSZAKI VIZSGÁLAT SORÁN

 

Vajon meg fog bukni az autó

--> Összeszedtük, hogy mikre kell figyelni!

 

Lejártak az okmányok?  

--> A megoldás az egyedi forgalomba helyezési eljárás! 

 

Nincs még az autó bejelentve a vizsgára

--> Foglaljon vizsgaidőpontot itt!

 

a auto honositas muszaki vizsga

  


BUKTATÓK A REGISZTRÁCIÓS ADÓVAL

 

Aggódik, hogy túl drága lesz? 

--> Kiszámojuk Önnek!

 

Nem tudja, hogy fizesse be?  

--> Kártya, készpénz, és átutalás is lehetséges! 

 

Bizonytalan, hogy jár-e Önnek mentesség

--> A mentesség eseteiről itt olvashat!

 


BUKTATÓK A KÖTELEZŐ BIZTOSÍTÁSSAL

 

Fél, hogy duplán fog kötelezőt fizetni? 

--> Így szűnik meg a kinti biztosítás!

 

A biztosító kéri a magyar rendszámot?  

--> Megkötjük alvázszámra!

 


BUKTATÓK ELEKTROMOS AUTÓKKAL

 

Nem jók a papírok zöld rendszámhoz? 

--> Ezeket kell benyújtani!

 

Elfelejtődött az érintésvédelmi vizsgálat?  

--> Segítünk kiigazodni mikor kötelező!

 

a auto honositas konzultacio  

 


BUKTATÓK A RENDSZÁM KIVÁLTÁSÁNÁL

 

Fél, hogy mibe fognak belekötni

--> Itt leellenőrízheti, hogy minden megvan-e!

 

A biztosító kéri a magyar rendszámot?  

--> Megkötjük alvázszámra!

 

 

 

------------------------------

A gyors honosítás 3 + 1 alapszabálya

------------------------------

Legutóbbi frissítés dátuma: 2022. április 24.

Ne csak azt kérdezd, hogy valaki mennyiért honosít, hanem azt is, hogy mennyi idő alatt!

Olcsón és drágán is lehet hónapok alatt forgalomba helyezni egy külföldi autót, nem a pénz, hanem az odafigyelés, szakértelem és kapcsolati háló az, amitől a hónapok hetekre rövidülnek.

Bár magas a száma azoknak a dolgoknak, amiket elrontva a honosítás garantáltan elhúzódik, de szerencsére nem végtelen. Az alábbi három (plusz egy) egyszerű szabályt betartva a legtöbb klasszikus hiba kivédhető. Honosításra fel!

Használt autót elsősorban azért vesz az ember külföldön, hogy spóroljon vele. Számos autótípus és évjárat kevesebbe kerül Ausztriában vagy Németországban, mint hazánkban, ezért elvben megéri kiutazni, kint megvenni az autót és hazahozni. Plusz előny, hogy a nyugati országokban jellemzően jobb állapotú a gépjárműpark, rendszeresen vannak szervízelve még az idősebb autók is és jobban ellenőrizhető a járművek előélete.