------------------------------

 Jogi segítségnyújtás gépjármű ügyekben 

------------------------------

Legutóbbi frissítés dátuma: 2022. július 25.


Tipikus ügyek, melyekben jogi segítség nyújtásában számíthat ránk:

  • gépjármű előleg/foglaló 
  • gépjármű garancia és eladói szavatosság
  • rejtett hibák (beleértve tekert kilóméteróra, törött autó)
  • nem szerződésszerű teljesítés (késedelem stb.)

 

Mikor érdemes jogi útra terelni egy ügyet?

 

1. Tényleges anyagi kár érte a vevőt vagy az eladót

Az, hogy a másik fél viselkedése, eljárása sérti az igazságérzékünket nem garancia arra, hogy az adott sérelemnek, kényelmetlenségnek vagy igazságtalanságnak van jogi relevanciája. Az, hogy mi etikus és mi törvényes nem egy és ugyanaz. Jogi útra alapvetően olyan esetekben lehet terelni egy ügyet, ha egyértelműen és bizonyítható az érdeksérelem. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy tényleges kár érte valamelyik felet. A kár fogalmáról itt talál bővebb tudnivalókat.

 

2. Egyértelmű szerződésszegés történt

A szerződés egy kötelező érvényű jogi aktus, melyet aláírásukkal szentesítenek a felek. Az aláírás funkciója, hogy a szerződésben foglaltakat a felek kötelezőnek ismerik el saját magukra nézve. Az esetek jelentős részében a szerződéses feltételek hibás teljesítése jogi következményeket von maga után. A gépjármű adásvételi szerződésekkel kapcsolatos hibás teljesítés és mulasztások eseteit itt találja.

 

3. Egyértelmű a szándékos megtévesztés és károkozás

Jogrendszerünk élesen megkülönbözteti azt az esetet, amikor valaki véletlenül okoz kárt, illetve, amikor szándékosan teszi azt. A szándékosság jogi fogalma némiképp tágabb a szó köznapi értelménél. Ha például egy esemény bekövetkezését előre látom és tehetnék ellene, de nem teszek, a jog ezt is a szándékosság körébe vonja. Ezen az oldalon konkrét példákat veszünk, amikor a szándékosság megállapítható gépjármű adásvételi ügyekben.

 

4. Egyértelmű polgári jogi felelősség terheli valamelyik felet

A szerződéses feltételeken túl egy adásvételnek, vagy bármilyen gépjármű ügyletnek meg kell felelnie a hatályos Polgári Törvénykönyv (Ptk.) előírásainak is. Ugyan a felek közös akaratból eltérhetnek a Ptk. szabályaitól, azonban erre vonatkozóan konkrét utalást kell, hogy tartalmazzon a szerződés. Ennek hiányában a Ptk. szabályaival ellentétes eljárás az adásvétel során jogi következményeket valószínűsít. 

 

5. Felmerül a bűncselekmény gyanúja

A legsúlyosabb helyzet természetesen, amikor bűncselekmény is megvalósul. A kapcsolódó leggyakoribb büntetőjogi tényállások a csalás, fenyegetés, és zsarolás. A csalás tényállását megvalósítani egyébként nem olyan nehéz, ahogy az alábbi idézet a Büntetőtörvénykönyvből is mutatja.

 

"Aki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt, vagy tévedésben tart, és ezzel kárt okoz, csalást követ el."

Btk. 373. (1)

 

Fontos tudni azonban, hogy a bűntetőeljárások célja nem a kártalanítás, hanem a büntetés és elrettentés. Attól, hogy például egy autókereskedőt bűnösnek mondanak ki, még egyáltalán nem biztos, hogy visszakapjuk a pénzünket. Anyagi igényeink érvényesítése mindig a polgári peres eljárás tárgya.

 

 

Sajnos a kelleténél gyakrabban hallunk ilyen történeteket. 2022-ben a használt autók világában még mindig könnyen érhetik az embert kellemetlen meglepetések. Éppen ezért összeszedtük, mit lehet tenni, ha úgy érzed becsaptak, legyen az egy kereskedő, importőr, tréleres vagy autó honosító. 

------------------------------

 Autó honosítás: rémtörténetek 

------------------------------

Legutóbbi frissítés dátuma: 2022. május 2.


 

Autónepper


Ahhoz, hogy valaki autó honosítási szakembernek adja ki magát nem kell semmilyen képesítés vagy diploma. Lényegében egy mobiltelefon, meg pár meghatalmazásminta elég ahhoz, hogy valaki elkezdjen autó honosítással foglalkozni.

Nem különösebben meglepő tehát, hogy nagy számban találunk kóklert, svindlert és trógert a műszaki vizsgaállomások környékén. Aki rossz lóra tesz és rossz embert bíz meg azzal, hogy rendszámozza külföldről hozott autóját, könnyen azt is megbánhatja, hogy megszületett.

Összeszedtük olvasóink "kedvenc" autó honosítás rémtörteneteit mindenki okulására. Mi szóltunk!

Nagyon nem mindegy, hogy kit bízol meg, ezért is hoztuk létre ezt az oldalt.

Spórold meg magadnak a felesleges izgalmakat, mi pontosan tudjuk kinek milyen a hírneve, és csak olyan vállalkozásokat ajánlunk, akik már bizonyítottak és nem fogják sem átvágni, sem cserben hagyni az ügyfeleiket.

autó honosítás koronavírus

A 2022-es év sok változást hoz azoknak, akik autót szeretnének külföldről Magyarországra behozni. Meg kell birkóznunk a koronavírus miatt bevezetett korlátozásokkal, az ukrán háború miatt az euró árfolyama rendkívül instabil, a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál továbbra is óriásiak a várólisták, az EU-n kívülről hozott járművek vizsgáztatása és forgalomba helyezése pedig továbbra is igen komplikált. Függően attól, hogy honnan akarunk járművet importálni ezekre mind figyelemmel kell lenni.

Nézzük tehát végig az autó behozatal lépéseit egyenként a 2022-es állapotok alapján!

Egy 2020 utolsó napján megjelent kormányrendelet egy olyan könnyítést vezet be, amely pénzt és sok izgalmat spórolhat meg mindenkinek, aki Európai Uniós országban vásárolt autót szeretne honosítani Magyarországon.

Legtöbben szinonimaként használják külföldi autók esetében a honosítás és forgalomba helyezés fogalmát. Bár ez az esetek többségében nem vezet félreértéshez, azonban bizonyos körülmények között igenis fontos különbséget tenni a két fogalom között. Most elmagyarázzuk pontosan mit takar ez a két kifejezés, és mikor kell igazán figyelni, hogy jól használjuk őket!

Az egyre inkább elhúzódó koronavírus-járvány mára lényegében minden ágazatot érint, ez alól nem kivétel a külföldi autó import és külföldi gépjárművek honosítása sem. Ebben a cikkben összeszedtük a legfontosabb tényezőket, amelyeket érdemes észben tartani, ha valaki ebben az időszakban is gépjárművet szeretne behozni külföldről és forgalomba helyeztetni Magyarországon. A lista természetesen sosem lehet teljes, és igyekezni fogunk bővíteni írásunkat, ahogy haladunk előre az időben a fejlemények tükrében.

Az elektromos autók hazánkban is egyre népszerűbbek, 2021-re az előző évhez képest már negyven százalékkal bővült az új elektromos járművek értékesítése és elérte az 1803 darabot. Közben a kormányzati intézkedések és pályázatok is folyamatosan bővítik a piacot és ez a meredek emelkedés kihat a használt autók piacára is. Egyre többet gondolkoznak elektromos jármű behozatalán, azonban sokan nem tudják, hogy a honosítási eljárás miben különbözik a belső égésű motorral hajtott járművekétől.  


Legutóbbi frissítés dátuma: 2022. november 11.


 

Elektromos autó honosítás, zöld rendszám ügyintézése:

+36 30 133 5600

 

Ha írásban szeretné feltenni kérdését:

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

HOGYAN KÉRHET AJÁNLATOT?

 

Küldje el nekünk a jármű forgalmi engedélyét és/vagy törzskönyvét szkennelve vagy jó minőségű fényképen.

 

E-mail címünk:

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Kiemelten fontos tudnivalók: elektromos autók honosítása

 

  • Minden esetben kötelező a hatósági műszaki vizsga - érvényes külföldi műszaki vizsga esetén is!  
  • Elektromos járművekre bizonyos feltételek teljesülése esetén regisztrációs adó és illetékmentesség jár!
  • Jelenleg egyes plug-in hibridekre is vonatkoznak az elektromos járműveknek járó kedvezmények, de ehhez CoC igazolás vagy hatótávigazolás benyújtására van szükség
  • A műszaki vizsgálat során érintésvédelmi jegyzőkönyv benyújtását írhatja elő a Nemzeti Közlekedési Hatóság

 


 

Elektromos autó behozatala - általános információk

  

Mi számít elektromos autónak 2022-ben Magyarországon?

Látszólag az elektromos autók piaca jelenleg igen sokféle típust ölel fel, a hibrid hajtásúaktól kezdve a plug-in hibrideken át a csak elektromos motorral szerelt járművekig. A helyzet azonban ennél valójában tisztább, hiszen a jogalkotó kizárólag a zöld rendszámmal felszerelt, illetve zöld rendszámra jogosult autókat tekinti elektromos személygépjárműveknek.

 

 

 

Mi a zöld rendszám feltétele?

Zöld háttérszínű magyar rendszámot a zéró kibocsátású, tisztán elektromos hajtással rendelkező, illetve a belsőégésű motorral szerelt, de önállóan elektromos üzemben 50 km megtételére képes gépjárművekre lehet igényelni. A vonatkozó jogszabály egészen pontosan az alábbiak szerint rendelkezik:

 

  • zöld rendszámot kaphat minden tisztán elektromos személygépjármű, amely elektromos energiát alakít át mechanikai energiává olyan formában, hogy az a jármű meghajtására alkalmas és más erőforrással nem rendelkezik;
  • zöld rendszámot kaphat továbbá minden olyan plug-in hibrid, azaz külső töltésű hibrid személygépjármű, amely gyárilag rendelkezik csatlakozóval és áramátalakítóval, és tisztán elektromos üzemben legalább 25 kilométer megtételére képes.

 

Az első kategóriában esnek például a következő típusok: BMW i3, Nissan LEAF, mindegyik Tesla modell, Audi Q4 e-tron, Citroën C-Zero, Mitsubishi i-MIEV, Renault Zoe és Fluence ZE, Volkswagen e-UP és e-Golf, Kia Soul EV és Peugeot iOn. 

A második kategóriába tartozik például az Opel Ampera, a Chevrolet Volt, a Toyota Prius PHV, a Volkswagen GTE és Passat GTE, Mitsubishi Outlander PHEV, a BMW i8, az Audi A3 e-Tron és a Volvo XC90 T8. 

 

Hogyan honosítható zöld rendszámra jogosult autó?

Külföldről vásárolt zöld rendszámra jogosult autót hasonlóképpen honosíthatunk, mint hagyományos társait, pár apró különbséggel. Az első ezek közül, hogy elektromos autók esetén az egyedi forgalomba helyezés feltétele lehet az úgynevezett érintésvédelmi jegyzőkönyv. A második, jóval kedvezőbb eltérés, hogy zöld rendszámra jogosult autók a regisztrációs adó alól jelen pillanatban mentesülnek, illetve az egyéb díjak és illetékek tekintetében is a legkedvezőbb kategóriákba esnek.

 

Kell-e érintésvédelmi jegyzőkönyv?

A honosításra váró gépjárművek műszaki vizsgálatáért a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) felelős. Amikor elkezdtek beszállingózni hazánkba az elektromos autók, az első időkben nem volt egységes iránymutatás arra nézve, milyen kritériumoknak kell a gépjárműveknek megfelelni.

A tavalyi év elején került kiadásra az NKH felügyeletét ellátó Információs és Technológiai Minisztérium iránymutatása, amely rögzíti, hogy minden villamos meghajtással szerelt járműnek meg kell felelnie a vonatkozó érintésvédelmi előírásoknak.

Az azonban hamar kiderült, hogy az NKH műszaki vizsgálóállomásain nem adottak az érintésvédelmi vizsgálathoz szükséges személyi és technikai feltételek, ezért a jelen pillanatban erre szakosodott szervízekben lehet érintésvédelmi jegyzőkönyvet kikérni, amit az autó honosításához benyújtott többi dokumentum mellé kell csatolni. E nélkül az NKH megtagadhatja a műszaki vizsgáztatást.

 

Hol végezhető az elektromos gépjármű érintésvédelmi vizsgálat?

Érintésvédelmi vizsgálatot az arra jogosítvánnyal rendelkező szakszerviz végezhet.

 

↓↓↓

ÉRINTÉSVÉDELMI VIZSGÁLAT IDŐPONTFOGLALÁS 

 


Mennyibe kerül az érintésvédelmi jegyzőkönyv?

Ellentétben a külföldi gépjármű honosítás szinte minden más költségtételével, az érintésvédelmi vizsgálatra jelenleg nincs hatósági árszabás. Ismeretes például, hogy az eredetvizsgának például pontos törvényben szabályozott árszabása van gépjárműtípus és köbcenti alapján, amitől a szervízek nem térhetnek el. Egyelőre legalábbis ilyen az érintésvédelmi vizsgálat és jegyzőkönyv kiállítására nincs, a tapasztalatok alapján a szervízek az eredetvizsgához hasonló áron dolgoznak, jellemzően 15 és 20 ezer forint között adják ki az igazolást.

 

Kell-e regisztrációs adót fizetni zöld rendszámos autókra?

A vonatkozó 2003. évi CX. törvény az benzin- és dízelmotoros járművek köréből kivonja az elektromos és hibrid autókat. Az előbbieket „környezetkímélő” kategóriába sorolja egy korábbi jogszabály, amely lényegében a cikk elején ismertetett két kategóriát fedi le. Ezen járművek egységesen mentesülnek a regisztrációs adó fizetés alól

 

Milyen egyéb költségekkel kell számolni?

Az elektromos és hibrid autók a fentieken túl egyéb kedvezményeket is igénybe vehetnek. A honosítási költségek szempontjából a legfontosabb további előny az átírási illetékmentesség. Elektromos autók adásvételénél függetlenül attól, hogy hazai vagy külföldi forrásból származik-e az autó, az átírási illeték nulla forint. Ehhez még hozzájön, hogy az eredetvizsga díja ugyan a legalacsonyabb, azonban ez pár ezer forintos megtakarítást jelent csupán.  


 

 

Sokan keverik az eredetiségvizsgálat és a származás-ellenőrzés fogalmát, holott két teljesen különböző eljárást takarnak. Mindkettő arra hivatott, hogy megvédjen bennünket például attól, hogy jóhiszeműen külföldről vásárolt autónkat lefoglalja a hatóság, mert kiderült, hogy lopott volt. Ebben az esetben a pénzünket szinte sohasem látjuk vissza és az autót sem. Érdemes tehát tisztában lenni mit takar az eredetvizsga és a származás-ellenőrzés.

Külföldről behozott járművek esetében 2020. november 17-től kizárólag online időpontfoglalás fogadnak el a Mozaik utcai és a Vas Gereben utcai műszaki vizsgaállomásokon.

 

AZ AUTÓ HONOSÍTÁS FŐBB BUKTATÓI

 

"Hol lehet nagyon elrontani?"

 


 

uj rendszer autohonositas

 


BUKTATÓK A VÁSÁRLÁS SORÁN

 

Nincs kétnyelvű adásvételi?

--> Kétnyelvű adásvételi szerződések letöltése innen!

 

Nincs számla? 

--> A számla kötelező, ha a forgalmiban cég szerepel!

 

Nem kapott CoC-t?

--> Zöld rendszámhoz elengedhetetlen!

 

 


BUKTATÓK A HAZAHOZATAL SORÁN

 

Túl drága a hazahozatal?

--> Gyűjtőfuvarral a legolcsóbb!

 

Nincs az autón rendszám?

--> Igényeljen export rendszámot!

 

Lejárt az autón a műszaki vizsga?

-->  Így hozhatja haza a lejárt műszakis autót!

 

a auto honositas szallitas

 


BUKTATÓK A VÁMKEZELÉS SORÁN

 

Nem biztos benne, hogy kell-e vámolni

--> Ezekből az országokból hozhat autót vámmentesen!

 

Előre szeretné tudni, hogy mennyi lesz a vám?

--> Szakértőnk segít a számolásban!

 

Szeretné a hazatelepülő vámmentességet érvényesíteni? 

-->  Kérjen vámmentességi előszűrést!

 


BUKTATÓK A HONOSÍTÁS SORÁN

 

Nem tudja, hogy kell

--> Kérdezzen meg egy hozzáértőt!

 

Fél, hogy rossz embert bíz meg? 

--> Szerintünk ilyen egy megbízható honosító!

 

Meddig fog húzódni? 

--> Tájékozódjon a reális határidőkről!

 

a auto honositas telefon

 


BUKTATÓK A MŰSZAKI VIZSGÁLAT SORÁN

 

Vajon meg fog bukni az autó

--> Összeszedtük, hogy mikre kell figyelni!

 

Lejártak az okmányok?  

--> A megoldás az egyedi forgalomba helyezési eljárás! 

 

Nincs még az autó bejelentve a vizsgára

--> Foglaljon vizsgaidőpontot itt!

 

a auto honositas muszaki vizsga

  


BUKTATÓK A REGISZTRÁCIÓS ADÓVAL

 

Aggódik, hogy túl drága lesz? 

--> Kiszámojuk Önnek!

 

Nem tudja, hogy fizesse be?  

--> Kártya, készpénz, és átutalás is lehetséges! 

 

Bizonytalan, hogy jár-e Önnek mentesség

--> A mentesség eseteiről itt olvashat!

 


BUKTATÓK A KÖTELEZŐ BIZTOSÍTÁSSAL

 

Fél, hogy duplán fog kötelezőt fizetni? 

--> Így szűnik meg a kinti biztosítás!

 

A biztosító kéri a magyar rendszámot?  

--> Megkötjük alvázszámra!

 


BUKTATÓK ELEKTROMOS AUTÓKKAL

 

Nem jók a papírok zöld rendszámhoz? 

--> Ezeket kell benyújtani!

 

Elfelejtődött az érintésvédelmi vizsgálat?  

--> Segítünk kiigazodni mikor kötelező!

 

a auto honositas konzultacio  

 


BUKTATÓK A RENDSZÁM KIVÁLTÁSÁNÁL

 

Fél, hogy mibe fognak belekötni

--> Itt leellenőrízheti, hogy minden megvan-e!

 

A biztosító kéri a magyar rendszámot?  

--> Megkötjük alvázszámra!

 

 

 

------------------------------

A gyors honosítás 3 + 1 alapszabálya

------------------------------

Legutóbbi frissítés dátuma: 2022. április 24.

Ne csak azt kérdezd, hogy valaki mennyiért honosít, hanem azt is, hogy mennyi idő alatt!

Olcsón és drágán is lehet hónapok alatt forgalomba helyezni egy külföldi autót, nem a pénz, hanem az odafigyelés, szakértelem és kapcsolati háló az, amitől a hónapok hetekre rövidülnek.

Bár magas a száma azoknak a dolgoknak, amiket elrontva a honosítás garantáltan elhúzódik, de szerencsére nem végtelen. Az alábbi három (plusz egy) egyszerű szabályt betartva a legtöbb klasszikus hiba kivédhető. Honosításra fel!

Használt autót elsősorban azért vesz az ember külföldön, hogy spóroljon vele. Számos autótípus és évjárat kevesebbe kerül Ausztriában vagy Németországban, mint hazánkban, ezért elvben megéri kiutazni, kint megvenni az autót és hazahozni. Plusz előny, hogy a nyugati országokban jellemzően jobb állapotú a gépjárműpark, rendszeresen vannak szervízelve még az idősebb autók is és jobban ellenőrizhető a járművek előélete.