autó honosítás koronavírus

A 2021-es év sok változást hoz azoknak, akik autót szeretnének külföldről Magyarországra behozni. Meg kell birkóznunk a koronavírus miatt bevezetett korlátozásokkal, új kormányrendelet lépett életbe a külföldi járművek műszaki ellenőrzésével kapcsolatban, és Anglia kilépett az EU-ból. Függően attól, hogy honnan akarunk járművet importálni ezekre mind figyelemmel kell lenni.

Nézzük tehát végig az autó behozatal lépéseit egyenként a 2021-es állapotok alapján!

Egy 2020 utolsó napján megjelent kormányrendelet egy olyan könnyítést vezet be, amely pénzt és sok izgalmat spórolhat meg mindenkinek, aki Európai Uniós országban vásárolt autót szeretne honosítani Magyarországon.

Legtöbben szinonimaként használják külföldi autók esetében a honosítás és forgalomba helyezés fogalmát. Bár ez az esetek többségében nem vezet félreértéshez, azonban bizonyos körülmények között igenis fontos különbséget tenni a két fogalom között. Most elmagyarázzuk pontosan mit takar ez a két kifejezés, és mikor kell igazán figyelni, hogy jól használjuk őket!

Az egyre inkább elhúzódó koronavírus-járvány mára lényegében minden ágazatot érint, ez alól nem kivétel a külföldi autó import és külföldi gépjárművek honosítása sem. Ebben a cikkben összeszedtük a legfontosabb tényezőket, amelyeket érdemes észben tartani, ha valaki ebben az időszakban is gépjárművet szeretne behozni külföldről és forgalomba helyeztetni Magyarországon. A lista természetesen sosem lehet teljes, és igyekezni fogunk bővíteni írásunkat, ahogy haladunk előre az időben a fejlemények tükrében.

Az elektromos autók hazánkban is egyre népszerűbbek, 2020-ra az előző évhez képest már negyven százalékkal bővült az új elektromos járművek értékesítése és elérte az 1803 darabot. Közben a kormányzati intézkedések és pályázatok is folyamatosan bővítik a piacot és ez a meredek emelkedés kihat a használt autók piacára is. Egyre többet gondolkoznak elektromos jármű behozatalában, azonban sokan nem tudják, hogy a honosítási eljárás miben különbözik a belső égésű motorral hajtott járművekétől.  

Sokan keverik az eredetiségvizsgálat és a származás-ellenőrzés fogalmát, holott két teljesen különböző eljárást takarnak. Mindkettő arra hivatott, hogy megvédjen bennünket például attól, hogy jóhiszeműen külföldről vásárolt autónkat lefoglalja a hatóság, mert kiderült, hogy lopott volt. Ebben az esetben a pénzünket szinte sohasem látjuk vissza és az autót sem. Érdemes tehát tisztában lenni mit takar az eredetvizsga és a származás-ellenőrzés.

Külföldről behozott járművek esetében 2020. november 17-től kizárólag online időpontfoglalás fogadnak el a Mozaik utcai és a Vas Gereben utcai műszaki vizsgaállomásokon.

Évente többezer autót hoznak be Magyarországra külföldről, és sokan nagyon jól megélnek a gépjárműimportból.

Sose azt kérdezd valaki mennyiért honosít, hanem hogy mennyi idő alatt! Olcsón és drágán is lehet hónapok alatt forgalomba helyezni egy külföldi autót, nem a pénz, hanem az odafigyelés és szakértelem az, amitől a hónapok hetekre rövidülnek.

Használt autót elsősorban azért vesz az ember külföldön, hogy spóroljon vele. Számos autótípus és évjárat kevesebbe kerül Ausztriában vagy Németországban, mint hazánkban, ezért elvben megéri kiutazni, kint megvenni az autót és hazahozni. Plusz előny, hogy a nyugati országokban jellemzően jobb állapotú a gépjárműpark, rendszeresen vannak szervízelve még az idősebb autók is és jobban ellenőrizhető a járművek előélete.