------------------------------

 Jogi segítségnyújtás gépjármű ügyekben 

------------------------------

Legutóbbi frissítés dátuma: 2023. május 14.

 

JOGI SEGÍTSÉGNYÚJTÁS:

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

 


Tipikus ügyek, melyekben kérdezhet minket:

 • gépjármű előleg/foglaló 
 • gépjármű garancia és eladói szavatosság
 • rejtett hibák (beleértve tekert kilóméteróra, törött autó)
 • nem szerződésszerű teljesítés (késedelem stb.)

 

Mikor érdemes jogi útra terelni egy ügyet?

 

1. Tényleges anyagi kár érte a vevőt vagy az eladót

Az, hogy a másik fél viselkedése, eljárása sérti az igazságérzékünket nem garancia arra, hogy az adott sérelemnek, kényelmetlenségnek vagy igazságtalanságnak van jogi relevanciája. Az, hogy mi etikus és mi törvényes nem egy és ugyanaz. Jogi útra alapvetően olyan esetekben lehet terelni egy ügyet, ha egyértelműen és bizonyítható az érdeksérelem. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy tényleges kár érte valamelyik felet. A kár fogalmáról itt talál bővebb tudnivalókat.

 

2. Egyértelmű szerződésszegés történt

A szerződés egy kötelező érvényű jogi aktus, melyet aláírásukkal szentesítenek a felek. Az aláírás funkciója, hogy a szerződésben foglaltakat a felek kötelezőnek ismerik el saját magukra nézve. Az esetek jelentős részében a szerződéses feltételek hibás teljesítése jogi következményeket von maga után. A gépjármű adásvételi szerződésekkel kapcsolatos hibás teljesítés és mulasztások eseteit itt találja.

 

3. Egyértelmű a szándékos megtévesztés és károkozás

Jogrendszerünk élesen megkülönbözteti azt az esetet, amikor valaki véletlenül okoz kárt, illetve, amikor szándékosan teszi azt. A szándékosság jogi fogalma némiképp tágabb a szó köznapi értelménél. Ha például egy esemény bekövetkezését előre látom és tehetnék ellene, de nem teszek, a jog ezt is a szándékosság körébe vonja. Ezen az oldalon konkrét példákat veszünk, amikor a szándékosság megállapítható gépjármű adásvételi ügyekben.

 

4. Egyértelmű polgári jogi felelősség terheli valamelyik felet

A szerződéses feltételeken túl egy adásvételnek, vagy bármilyen gépjármű ügyletnek meg kell felelnie a hatályos Polgári Törvénykönyv (Ptk.) előírásainak is. Ugyan a felek közös akaratból eltérhetnek a Ptk. szabályaitól, azonban erre vonatkozóan konkrét utalást kell, hogy tartalmazzon a szerződés. Ennek hiányában a Ptk. szabályaival ellentétes eljárás az adásvétel során jogi következményeket valószínűsít. 

 

5. Felmerül a bűncselekmény gyanúja

A legsúlyosabb helyzet természetesen, amikor bűncselekmény is megvalósul. A kapcsolódó leggyakoribb büntetőjogi tényállások a csalás, fenyegetés, és zsarolás. A csalás tényállását megvalósítani egyébként nem olyan nehéz, ahogy az alábbi idézet a Büntetőtörvénykönyvből is mutatja.

 

"Aki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt, vagy tévedésben tart, és ezzel kárt okoz, csalást követ el."

Btk. 373. (1)

 

Fontos tudni azonban, hogy a bűntetőeljárások célja nem a kártalanítás, hanem a büntetés és elrettentés. Attól, hogy például egy autókereskedőt bűnösnek mondanak ki, még egyáltalán nem biztos, hogy visszakapjuk a pénzünket. Anyagi igényeink érvényesítése mindig a polgári peres eljárás tárgya.

 

 

Sajnos a kelleténél gyakrabban hallunk ilyen történeteket. 2022-ben a használt autók világában még mindig könnyen érhetik az embert kellemetlen meglepetések. Éppen ezért összeszedtük, mit lehet tenni, ha úgy érzed becsaptak, legyen az egy kereskedő, importőr, tréleres vagy autó honosító. 

Egy 2020 utolsó napján megjelent kormányrendelet egy olyan könnyítést vezet be, amely pénzt és sok izgalmat spórolhat meg mindenkinek, aki Európai Uniós országban vásárolt autót szeretne honosítani Magyarországon.

Legtöbben szinonimaként használják külföldi autók esetében a honosítás és forgalomba helyezés fogalmát. Bár ez az esetek többségében nem vezet félreértéshez, azonban bizonyos körülmények között igenis fontos különbséget tenni a két fogalom között. Most elmagyarázzuk pontosan mit takar ez a két kifejezés, és mikor kell igazán figyelni, hogy jól használjuk őket!

 


 

Mi a külföldről behozott elektromos autók honosításának folyamata? | Mik a lépések? | Hogyan zajlik az ügyintézés? | Mennyibe kerül?Mikre kell figyelni? | Mik a buktatók?

 

Itt minden kérdésre választ talál!

 


 

soron kivuli idopont kpm muszaki vizsga

 


 

Elektromos autók honosítása

MINDEN TUDNIVALÓ

 

Legutóbbi frissítés dátuma:

2023. szeptember 12.


Elektromos autó honosítás


 

Kérdése van? Segítsünk? 

ÍRJON E-MAILT!

 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

 

Elektromos járművek honosítása

A LEGFONTOSABB TUDNIVALÓK 

    

 

 • Minden esetben kötelező a hatósági műszaki vizsgálat a magyar rendszámhoz - érvényes külföldi műszaki vizsga esetén is!  
 • Elektromos járművekre regisztrációs adó és illetékmentesség jár, ha a műszaki vizsgálat során megfelelően kerül rögzítésre a jármű környezetvédelmi besorolása!
 • Jelenleg egyes plug-in hibridekre is vonatkoznak az elektromos járműveknek járó kedvezmények, de ehhez CoC igazolás vagy hatótávigazolás benyújtására van szükség

 


 

Elektromos gépjármű honosítás

BUDAPESTEN ÉS DEBRECENBEN

 

 

 

Autó ügyintézés

 

 


 

Elektromos járművek honosítása

ZÖLD RENDSZÁM

 

A jelenlegi szabályozás alapján Magyarországon az elektromos járművek zöld rendszámra jogosultak.

 

Mi kell a zöld rendszámhoz? Követelmények és definíciók.

 

MI KELL A ZÖLD RENDSZÁMHOZ? A zöld rendszám azon járművekre adható ki, amelyek tisztán elektromos hajtással legalább 25 km megtételére képesek zéró kibocsátás mellett.

A külső áramforrásról nem tölthető hibridek teljesen ki vannak zárva a zöld rendszámra jogosult járművek köréből. A plug-in hibridek többsége zöld rendszámra jogosult

 

A vonatkozó jogszabály egészen pontosan az alábbiak szerint rendelkezik:

 • zöld rendszámot kaphat minden tisztán elektromos személygépjármű, amely elektromos energiát alakít át mechanikai energiává olyan formában, hogy az a jármű meghajtására alkalmas és más erőforrással nem rendelkezik;

 

 • zöld rendszámot kaphat továbbá minden olyan plug-in hibrid, azaz külső töltésű hibrid személygépjármű, amely gyárilag rendelkezik csatlakozóval és áramátalakítóval, és tisztán elektromos üzemben legalább 25 kilométer megtételére képes.

 

Az első kategóriába esnek például a következő típusok:

 • BMW i3
 • Nissan LEAF
 • mindegyik Tesla modell
 • Audi Q4 e-tron
 • Citroën C-Zero
 • Mitsubishi i-MIEV
 • Renault Zoe
 • Renult Fluence ZE
 • Volkswagen e-UP és e-Golf
 • Kia Soul EV
 • Peugeot iOn

 

A második kategóriába tartozik például:

 • Opel Ampera
 • Chevrolet Volt
 • Toyota Prius PHV
 • Volkswagen Golf GTE
 • VWPassat GTE
 • itsubishi Outlander PHEV
 • BMW i8
 • Audi A3 e-Tron
 • Volvo XC90 T8

 


 

Zöld rendszámos honosítás

MI A MENETE?

 

Külföldről vásárolt zöld rendszámra jogosult autót hasonlóképpen honosíthatunk, mint hagyományos társait, pár lényeges különbséggel.

 

ÉRINTÉSVÉDELEM: Az első ezek közül, hogy elektromos autók esetén a forgalomba helyezés feltétele lehet az úgynevezett érintésvédelmi jegyzőkönyv. Ezt előre meg kell érdeklődni, ugyanis amennyiben az adott vizsgálóállomáson előírás az érintésvédelem, enélkül az autó nem vizsgázhat zöld rendszámra. Ebben a tekintetben az eljárásrend nem egységes.

 


A vonatkozó jogszabály rögzíti, hogy a villamos meghajtással szerelt jármű forgalomba helyezéséhez a műszaki vizsgálat során kérhet a hatóság érintésvédelmi jegyzőkönyvet.


 

REGADÓ ÉS ILLETÉKEK: A második, jóval kedvezőbb eltérés, hogy zöld rendszámra jogosult autók a regisztrációs adó és vagyonszerzési illeték fizetendő összege 0 Ft. Ehhez a regisztrációs adó "nullás" határozat, a forgalomba helyezés során az illetékmentességre beadott kérelem szükséges.

 

TOVÁBBI KEDVEZMÉNYEK: A műszaki vizsgálat és eredetiségvizsgálat során a zöld rendszámra jogosult járművek a legkedvezőbb díjszabási kategóriába esnek. Tévhit azonban, hogy a vámeljárás során bármiféle kedvezmény járna az elektromos járműveknek. Elektromos járművekre ugyanazon vám- és ÁFA-fizetési szabályok vontakoznak, mint nem elektromos társaikra.


 

Elektromos gépjármű honosítás

BUDAPESTEN ÉS DEBRECENBEN

 

 

 

Autó ügyintézés

 

 


 

 autohonositas

 

Sokan keverik az eredetiségvizsgálat és a származás-ellenőrzés fogalmát, holott két teljesen különböző eljárást takarnak. Mindkettő arra hivatott, hogy megvédjen bennünket például attól, hogy jóhiszeműen külföldről vásárolt autónkat lefoglalja a hatóság, mert kiderült, hogy lopott volt. Ebben az esetben a pénzünket szinte sohasem látjuk vissza és az autót sem. Érdemes tehát tisztában lenni mit takar az eredetvizsga és a származás-ellenőrzés.

 

AZ AUTÓ HONOSÍTÁS FŐBB BUKTATÓI

 

"Hol lehet nagyon elrontani?"

  

 

 HOGYAN TUD LEGEGYSZERŰBBEN AJÁNLATOT KÉRNI KÜLFÖLDI JÁRMŰVE HONOSÍTÁSÁRA?

 

Keresse Dancsfalvi Norbertet az alábbi telefonszámon:

 

06 1 211 0112

 

 

 


 

uj rendszer autohonositas

 


BUKTATÓK A VÁSÁRLÁS SORÁN

 

Nincs kétnyelvű adásvételi?

--> Kétnyelvű adásvételi szerződések letöltése innen!

 

Nincs számla? 

--> A számla kötelező, ha a forgalmiban cég szerepel!

 

Nem kapott CoC-t?

--> Zöld rendszámhoz elengedhetetlen!

 

 


BUKTATÓK A HAZAHOZATAL SORÁN

 

Túl drága a hazahozatal?

--> Gyűjtőfuvarral a legolcsóbb!

 

Nincs az autón rendszám?

--> Igényeljen export rendszámot!

 

Lejárt az autón a műszaki vizsga?

-->  Így hozhatja haza a lejárt műszakis autót!

 


 

 

BUKTATÓK A VÁMKEZELÉS SORÁN

 

Nem biztos benne, hogy kell-e vámolni

--> Ezekből az országokból hozhat autót vámmentesen!

 

Előre szeretné tudni, hogy mennyi lesz a vám?

--> Szakértőnk segít a számolásban!

 

Szeretné a hazatelepülő vámmentességet érvényesíteni? 

-->  Kérjen vámmentességi előszűrést!

 


BUKTATÓK A HONOSÍTÁS SORÁN

 

Nem tudja, hogy kell

--> Kérdezzen meg egy hozzáértőt!

 

Fél, hogy rossz embert bíz meg? 

--> Szerintünk ilyen egy megbízható honosító!

 

Meddig fog húzódni? 

--> Tájékozódjon a reális határidőkről!

 


BUKTATÓK A MŰSZAKI VIZSGÁLAT SORÁN

 

Vajon meg fog bukni az autó

--> Összeszedtük, hogy mikre kell figyelni!

 

Lejártak az okmányok?  

--> A megoldás az egyedi forgalomba helyezési eljárás! 

 

Nincs még az autó bejelentve a vizsgára

--> Foglaljon vizsgaidőpontot itt!

 

a auto honositas muszaki vizsga

  


BUKTATÓK A REGISZTRÁCIÓS ADÓVAL

 

Aggódik, hogy túl drága lesz? 

--> Kiszámojuk Önnek!

 

Nem tudja, hogy fizesse be?  

--> Kártya, készpénz, és átutalás is lehetséges! 

 

Bizonytalan, hogy jár-e Önnek mentesség

--> A mentesség eseteiről itt olvashat!

 


BUKTATÓK A KÖTELEZŐ BIZTOSÍTÁSSAL

 

Fél, hogy duplán fog kötelezőt fizetni? 

--> Így szűnik meg a kinti biztosítás!

 

A biztosító kéri a magyar rendszámot?  

--> Megkötjük alvázszámra!

 


BUKTATÓK ELEKTROMOS AUTÓKKAL

 

Nem jók a papírok zöld rendszámhoz? 

--> Ezeket kell benyújtani!

 

Elfelejtődött az érintésvédelmi vizsgálat?  

--> Segítünk kiigazodni mikor kötelező!  

 


BUKTATÓK A RENDSZÁM KIVÁLTÁSÁNÁL

 

Fél, hogy mibe fognak belekötni

--> Itt leellenőrízheti, hogy minden megvan-e!

 

A biztosító kéri a magyar rendszámot?  

--> Megkötjük alvázszámra!

 

 

 

 

------------------------------

Mennyi időt kell rászánni a honosításra?

------------------------------

Legutóbbi frissítés dátuma:

2023. június 27.


Ha megbíz valakit külföldi járműve honosításának ügyintézésével, ebben az esetben annyi időt kell rászánni csupán, amíg elküldi a papírokat, majd átadja az autót. Szólnak ha megvan a magyar rendszám és már mehet is érte!

 

Ha inkább profikra bízná, keresse Dancsfalvi Norbertet az alábbi telefonszámon:

 

telefon

 

Ha inkább saját maga szeretné önállóan lebonyolítani a teljes honosítási eljárást, ebben az esetben azonban fontos kérdés, hogy mennyi időt kell rászánni. Azaz hány órát fog elvenni az Ön életéből járművének honosítása?

Lássuk tehát, hogy mire számíthat!

Használt autót elsősorban azért vesz az ember külföldön, hogy spóroljon vele. Számos autótípus és évjárat kevesebbe kerül Ausztriában vagy Németországban, mint hazánkban, ezért elvben megéri kiutazni, kint megvenni az autót és hazahozni. Plusz előny, hogy a nyugati országokban jellemzően jobb állapotú a gépjárműpark, rendszeresen vannak szervízelve még az idősebb autók is és jobban ellenőrizhető a járművek előélete.