Mi egy Franciaországból származó jármű honosításának folyamata? | Mik a lépések? | Hogyan zajlik az ügyintézés? | Mennyibe kerül?Mikre kell figyelni? | Mik a buktatók?

 

Nálunk minden kérdésre választ talál!

 


soron kivuli idopont kpm muszaki vizsga


 

 

 

Franciaországból behozott autó honosítása

MINDEN TUDNIVALÓ

Legutóbbi frissítés dátuma:

2024. január 1.


   

 

Francia autó honosítás és forgalomba helyezés

 

 

 

Kérdése van? Segítsünk? 

ÍRJON E-MAILT!

 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  


  

 

Kiemelten fontos tudnivalók Franciaországból behozott járművek esetén

 

  • Francia jármű behozatalához és forgalomba helyezéséhez elegendő a forgalmi engedély, mivel gépjármű törzskönyv nincs Franciaországban

 

  • francia műszaki vizsga csak abban az esetben fogadható el a honosítás során, ha rendelkezésre áll a "Le procès-verbal du contrôle technique" nevű eredeti igazolás, emellé szükséges, hogy a forgalmi engedélyben is szerepeljen a műszaki vizsgát igazoló bélyeg

 

  • A legtöbb nyugati országgal ellentétben tulajdonváltás esetén nem kerül új rendszám a járműre Franciaországban (hasonlóan a magyar rendszerhez)

 

  • Elektromos és plug-in hibrid esetén szükség van CoC igazolásra a zöld rendszámhoz

 


 

 

Francia gépjármű honosítás

ORSZÁGSZERTE

 

 

Tejes körű honosítás

 

Teljes körű gépjármű ügyintézés

 


 

 

 Francia autó behozatal - általános információk

 

 

Vámfizetés | ÁFA-fizetés | Műszaki vizsga | Regisztrációs adó | Eredetiségvizsgálat

 

 

Felmerül-e vámfizetési kötelezettség Franciaországból behozni kívánt jármű után?

Nem, Franciaország az Európai Unió tagja, így francia forgalmi engedéllyel rendelkező járművek után nem kell vámot fizetni, valamint vámeljárás lefolytatása sem szükséges.

 

 

Felmerül-e ÁFA-fizetési kötelezettség Franciaországból hozott gépjárművek esetén?

A hazai ÁFA törvény úgy rendelkezik, hogy francia gépjármű hazai regisztrációja esetén kizárólag újnak minősülő jármű után keletkezik ÁFA-fizetési kötelezettség.

Az új jármű definiciója:

  • hat hónapnál fiatalabb;
  • 6000 ezer kilométernél kevesebbet futott.

 

Ha ezek közül bármelyik teljesül, az ÁFA-fizetési kötelezettséget von maga után. Az ÁFA-fizetést a regisztrációs adó megfizetésével egyidőben kell teljesíteni.

 

Forgalomba helyezhető Magyarországon lejárt vagy érvénytelen műszaki vizsgával rendelkező Franciaországból származó jármű?

Igen, az érvényes francia műszaki vizsga nem feltétele a magyarországi forgalomba helyezésnek, ebben az esetben úgynevezett "egyedi forgalomba helyezési eljárás", valamint teljes hatósági műszaki vizsga az előírás.

Ennek a díja az egyszerű honosításhoz tartozó műszaki vizsgálathoz képest 30 ezer forinttal drágább (8.000 Ft helyett 39.090 Ft).

 

 

Van regisztrációs adó fizetési kötelezettség Franciaországból behozott járművek esetén?

Regisztrációs adót minden külföldről hozott jármű után kell fizetni a forgalomba helyezés előtt, az alábbi kivételekkel:

  • plug-in hibrid meghajtással gyártott járművek, ha a CoC igazolás megvan - REGISZTRÁCIÓS ADÓ "NULLÁS" HATÁROZAT BESZERZÉSE SZÜKSÉGES!
  • tehergépjárművek és autóbuszok
  • azon járművek, amelyek már korábban egyszer forgalomba lettek helyezve Magyarországon, majd kivitték őket külföldre

 

 

Elektromos és plug-in hibrid járművek esetében a regisztrációs adó mentességről szóló határozatot ("nullás igazolás") a vámhatóságtól a forgalomba helyezéshez be kell szerezni.

 

Szükség van-e eredetiségvizsgálat elvégzésére Franciaországból származó jármű forgalomba helyezése előtt?

Igen, minden esetben kötelező az eredetiségvizsga bizonyítvány bemutatása Franciaországból hozott járművek magyarországi forgalomba helyezéséhez.

 

 


 

 

Francia autó honosítása - milyen okmányok kellenek?

 

 

Forgalmi engedély | Törzskönyv | Műszaki vizsga igazolása | Adásvételi szerződés | Számla | CoC (Certificat de Conformité)

 

 

Mit kell tudni a francia forgalmi engedélyről?

A Franciaországban használatos forgalmi engedély hivatalos elnevezés Certificate d'Immatriculation, a köznyelvben azonban általában Carte Grise-ként hivatkoznak rá ("szürke kártya").

A francia forgalmi önmagában is elegendő, ellentétben például a német, osztrák vagy belga forgalmival, amelyek csak törzskönyvvel érvényesek, mivel két részből állnak.

A magyar forgalmival hasonlóság, hogy a műszaki vizsga igazolás szerepel a francia forgalmi engedélyben, mégpedig matrica formájában ("Dates de Visites Techniques" rovat).

Ha francia érvényes francia műszaki vizsga honosítása mellett szeretnénk francia autót honosítani, akkor mindenféleképpen meg kell győződni arról, hogy be legyen ragasztva a megfelelő dátummal ellátott matrica a forgalmiba engedélybe is. Enélkül a műszaki vizsgát nem fogják elfogadni. 

 

 

A jelenlegi francia forgalmi engedély külső oldala:

 

 

 

 

A jelenlegi francia forgalmi engedély belső oldala:

 

 

francia forgalmi engedély

 

 

Ami a fenti képeken nem látszik, hogy van az új típusú francia forgalminak egy leválasztható része, amely Franciaországon belül használható az adásvétel során. Erre a magyar honosításhoz nincs szükség, valamint az adásvétel tényét sem lehet vele igazolni a magyar hatóságok előtt, ehhez kétnyelvű (francia-magyar) adásvételi szerződést kell készíteni. A régi francia forgalmikhoz is kiadtak egy hasonló funkciójú nyomtatványt Certificat de Cession néven, ez esetleg még jó lehet az adásvétel igazolására Magyarországon is, de ehhez hiteles fordítást kell róla készíttetni.

Mi mindenkinek azt javasoljuk, hogy az innen letölthető francia kétnyelvű adásvételi szerződéssel vásároljon Franciaországban autót.

 

 

Van gépjármű törzskönyv Franciaországban?

Nincs, Franciaországban nincs rendszeresítve gépjármű törzskönyv. A francia forgalmi engedély (Certificat d'Immatriculation) elegendő a honosításhoz.

 

 

Hogyan lehet igazolni a francia műszaki vizsga érvényességét?

Ahhoz, hogy a honosításhoz a Nemzeti Közlekedési Hatóság elfogadja az érvényes francia műszaki vizsga meglétét két dolog kell:

1. "Le procès-verbal du contrôle technique" fejlécű francia műszaki vizsga igazolás;

2. a műszaki vizsga érvényességét igazoló illetékbélyeg a forgalmi engedélyben.

 

 

Honnan lehet kétnyelvű francia-magyar adásvételi szerződést szerezni?

A forgalomba helyezéshez igazolni kell a vagyonszerzés jogcímét, mégpedig magyar nyelvű okirattal. Éppen ezért érdemes már eleve kétnyelvű francia-magyar adásvételi szerződést aláírni az eladóval, ehhez mintát ezen az oldalon talál.

 

 

Mikor kell számla francia autó hazai forgalomba helyezéséhez?

Számla abban az esetben szükséges, ha nem magánszemélytől, hanem cégtől vagy kereskedőtől vásároltuk a járművet. 

 

 

Kötelező a CoC (Certificate de Conformité) a honosításhoz?

Régebben minden esetben kellett CoC, azonban jelenleg csak plug-in hibrid esetében kell a CoC annak érdekében, hogy zöld rendszámot kaphasson. 


 

 

Francia gépjármű honosítás

ORSZÁGSZERTE

 

 

Tejes körű honosítás

 

Teljes körű gépjármű ügyintézés

 

 


 

 

 

autohonositas