-------------------------

EU-n kívül vásárolt autó behozatala

-------------------------

 

Legutóbbi frissítés dátuma:

2024. február 13. 

 


 

KONZULTÁCIÓ - VÁMKEZELÉS ÉS HONOSÍTÁS: 

 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

HOGYAN TUD LEGEGYSZERŰBBEN AJÁNLATOT KÉRNI EU-N KÍVÜLRŐL BEHOZOTT JÁRMŰVE HONOSÍTÁSÁRA?

 

 

Keresse Dancsfalvi Norbertet az alábbi telefonszámon:

 

06 1 211 0112 

 


 

 

2023 autó import | Autó import lépései | Vámkezelés | Származásellenőrzés 

  


 

2021. szeptemberétől EU-ról kívülről (ún. harmadik országból) behozott személygépjárműveknek legalább EUR 6-os környezetvédelmi kibocsátási értékeknek kell megfelelniük ahhoz, hogy műszaki vizsgára befogadásra kerülhessenek.

 

Mindez érvényes az az Ukrajnából behozott járművekre is!

 

Ez alól csak külföldről hazatelepülő gépjárműve kaphat mentességet, amennyiben 4000C01 vámeljárás keretében ÁFA- és vámmentesen hozta be az járművet. Ennek feltétele, hogy a jármű 2021. január 1. után lépett be az Európai Unió területére, melyet T1 vámokmánnyal vagy egyéb a belépés dátumát tartalmazó okirattal kell igazolni (például kompjegy). Bizonyos esetekben nyilatkozattal ez pótolható. 

 

Angliából hozott járművek esetén 2020. december 31. előtt érkezett járművek nem számítanak vámárunak, így hazatelepülő státusszal nem vámolhatóak. Ezen a járműveknek csak akkor van esélye a magyarországi forgalomba helyezésre, ha legalább EUR 6 emissziós besorolás alá esnek, függetlenül attól, hogy hazatelepülő hozza-e be az autót.

 

A fentiek csak uniós belpiacra gyártott járművek esetén érvényesek, melyet az autó adattábláján szereplő "e" betűvel szereplő kódszám igazol:

 

EU adattabla

 

Nem EU-s belpiacra gyártott járműveket be kell vizsgáltatni, ezt jelenleg a TÜV Rheinland KTI végzi, bővebb felvilágosítást ők tudnak adni a feltételekről.

 

Ez alól a harminc évnél idősebb járművek jelenthetnek kivételt, amennyiben Oldtimer minősítéshez megfelelő állapotban vannak. 

 

Fontos tudnivaló, hogy nem uniós piacra gyártott járművek EU-s papírokkal sem biztos, hogy honosíthatóak Magyarországon. Például tehát egy német rendszámos USA piacra gyártott jármű esetében a német bevizsgálási dokumentáció fogja eldönteni, hogy honosítható-e itthon. Sok esetben a bevizsgálás csak az adott uniós tagállamra érvényes, nem pedig teljeskörű EU-s normákra. Ilyenkor a Nemzeti Közlekedési Hatóság hazai bevizsgálást is fog kérni. Ez az esetek jelentős részében nem vezet eredményre. 

 

A bevizsgálás költsége legszerencsésebb esetben is bruttó 370.000 forint a TÜV Rheinland KTI-nél, de ez akár milliós tétel is lehet.

Kérünk mindenkit, hogy a fentiek figyelembevételével vágjon bele unión kívüli járművek behozatalába! 

 


1. lépés: Vámkezelés és származás-ellenőrzési eljárás


 

Vámkezelés: Minden Európai Unión kívülről származó után alapesetben vámot és ÁFÁ-t kell fizetni.

 

§ Vám mértéke: az autók importvámja egységesen 10% az egész Európai Unióban.

 

§ ÁFA mértéke: használtautók ÁFA-kulcsa különböző tagállamonként.

 

EU tagállam ÁFA mértéke
Magyarország 27%
Németország 20%
Hollandia 21%
Ausztria 21%
Belgium 21%
Luxemburg 17%
Szlovákia 20%
Csehország 21%
Lengyelország 17%

 

Amint a fentiekből látszik, az ÁFA mértéke Magyarországon a legmagasabb az egész Európai Unióban, éppen ezért érdemes az EU-n kívül érkező autót még az első belépés helyén vámkezeltetni. A legtöbb import autót a német vagy holland kikötők egyikén vámolják, ahol számos speditőr cég szakosodott erre a tevékenységre. Tekintve, hogy mind Hollandiában, mind Németországban lényegesen alacsonyabb az ÁFA mint hazánkban, így jelentős megtakarítás érhető el, ha ezekben az országokban intéztetjük a vámoltatást. Vámügynökségünkön keresztül északi tengeri kikötőkben történő vámolásra tudunk ajánlatot adni.

 

Svájci járművek értelemszerűen szárazföldön érkeznek az unió területére. Ezeket a legolcsóbb a határ menti német vámügynökségek egyikénél levámoltatni. Amennyiben előre megkapják az okmányokat, általában mire odaérünk már előkészítik a vámolást, így akár pár óra alatt lefolyhat a teljes eljárás. A vámügynökségi díjak a német-svájci határon 100 euró körül mozognak. 

 

A hazai import vámeljárást abban az esetben is le kell folytatni, ha az import vámterheket már egy másik EU-s tagállamban befizettük. Ehhez szükség lesz az úgynevezett VPID számra, amit a vámeljárás megkezdése előtt ki kell kérni.

 

Származás-ellenőrzés: minden nem EU-s országból származó jármű esetében kötelező.

 

§ A származásvizsgálati eljárás megindítását bármelyik kormányablakban lehet benyújtani.

 

§ A származásvizsgálat hatósági díja: 10.900 Ft.

 

§ A származásvizsgálati eljárás törvényben szabályozott ügyintézési határideje 21 nap, azonban ez szinte kivétel nélkül mindig csúszik. Svájci autók esetében egy hónappal, angol, kanadai és USA autók esetében másfél-két hónappal érdemes számolni. Ukrán és orosz autók esetében nem ritka a 3-6 hónapos várakozási idő. 

 

§ A származásvizsgálati eljárás kérelmezéséhez szükséges dokumentumok:

- kétnyelvű adásvételi szerződés vagy számla, ennek hiányában az eredeti hitelesített magyar nyelvű fordítása

- külföldi forgalmi engedély és annak hiteles fordítása

- az eljárási díj befizetéséről szóló bizonylat

 


2. lépés: Egyedi forgalomba helyezési eljárás


 

Minden külföldről behozott gépjármű első lépésben a Nemzeti Közlekedési Hatóság erre kijelölt területileg illetékes vizsgaközpontjában műszaki vizsgán kell, hogy átessen. Ennek a hivatalos elnevezése az egyedi forgalomba helyezési eljárás. 

 

 § Az egyedi forgalomba helyezési eljárást az NKH erre kijelölt területileg illetékes vizsgaállomásainlehet elvégezni.

 

 § Az egyedi forgalomba helyezési eljárás díja: 39.090 Ft.

 

 § Az egyedi forgalomba helyezési eljárás határideje nagyon változó, az aktuális várható ügyintézési időről a +36 30 133 5600-es számon lehet érdeklődni.

 

 § Az egyedi forgalomba helyezési eljárás megindításához szükséges dokumentumok:

- kétnyelvű adásvételi szerződés vagy számla, ennek hiányában az eredeti hitelesített magyar nyelvű fordítása

- külföldi forgalmi engedély és annak hiteles fordítása

- egyedi forgalomba helyezés iránti kérelem

- meghatalmazás, amennyiben nem a jármű üzemben tartója nyújtja be a kérelmet

 

  § A sikeres egyedi forgalomba helyezési eljárás igazolásául az NKH az alábbi okmányokat állítja ki: 

- jármű műszaki adatlap

- műszaki vizsgálati bizonyítvány

 

A fenti két dokumentumot gondosan meg kell őrizni, mert a honosítási eljárás során szükség lesz rájuk!


 

3. lépés: Eredetiségvizsgálat


 

A Nemzeti Közlekedési Hatóság által kiállított „Jármű műszaki adatlap” birtokában a gépjárművet eredetvizsgálatra kell vinnünk.

 

§ Az eredetvizsgát országszerte bármilyen erre engedéllyel rendelkező szervizben el tudjuk végezni.

 

§ Az eredetvizsga díja: 17.000 Ft - 20.000 Ft.


4. lépés: Regisztrációs adó megfizetése


 

A műszaki vizsgálat és eredetvizsgát követően a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál regisztrációs adót kell fizetni a külföldön vásárolt gépjármű forgalomba helyezése előtt. Elektromos és plug-in hibridek regisztrációs adó mentességet élveznek, azonban vámhatósági mentességi határozat ilyenkor is szükséges. 

 

Fontos, hogy a regisztrációs adó megállapítása iránti kérelmet csak vámhivatali azonosítószámmal (VPID) rendelkező személy nyújthatja be. A VPID-t ezért a kérelem benyújtása előtt ki kell kérni.

 

A regisztrációs adó mértékét a vámhatóság állapítja meg a jármű életkora, hengerűrtartalma és környezetvédelmi besorolása alapján. A honosítandó gépjárműhöz tartozó regisztrációs adó pontos összegét az ezen a linken elérhető kalkulátorral tudja kiszámolni. A regisztrációs adót a vámhatóságnál csak bankkártyával lehet rendezni, készpénzzel az OTP valamelyik vámpénztárában van lehetőség a befizetésre. Meghatalmazott csak olyan meghatalmazással fizethet a vámhatóságnál, amely kifejezetten tartalmazza a POS terminálnál történő fizetésre való jogosultságot saját számláról.

 

A befizetést követően a vámhatóság a regisztrációs megfizetéséről igazolást állít ki, amely rendszerint egy-két napon belül vehető át.

 


5. lépés: Kötelező biztosítás megkötése


 

A regisztrációs adó megfizetése után a külföldön vásárolt gépjárműre kötelező biztosítást kell kötni bármely magyarországi biztosítónál. Ezt az alvázszámra kell megtenni magyar rendszám hiányában, majd a forgalomba helyezés után a biztosítót a rendszámról értesíteni. A forgalomba helyezéshez a biztosítótól kapott ajánlatot kell vinni.

 


 6. lépés: Okmányirodai forgalomba helyezés


 

Az utolsó lépés az okmányirodai forgalomba helyezés.

 

§ Az ügyintézéshez az alábbi dokumentumokra lesz szükség:

 

- Eredeti forgalmi engedély, illetve törzskönyv

- A gépjármű-vagyonátruházást igazoló magyar nyelvű okirat (kétnyelvű adásvételi szerződés vagy számla, ennek hiányában az egynyelvű adásvételi szerződés vagy számla hivatalos magyar fordítása, illetve bizonyos esetekben ajándékozási szerződés, árverési jegyzőkönyv, hagyatéki végzés stb.)

 

- Jármű műszaki adatlap

- Műszaki vizsgálati bizonyítvány

- Eredetiségvizsgálat igazolás

- NAV igazolás a regisztrációs adó megfizetéséről

- Kötelező biztosítás ajánlat

- A kérelmező személyi igazolványa, lakcímkártyája és adókártyája.

 

A fenti dokumentumok hiánytalan benyújtását követően az okmányiroda a forgalmi engedélyt és rendszámot rendszerint azonnal kiadja, a törzskönyv pár nappal később kerül kipostázásra. Elektromos és hibrid autók esetében zöld rendszámot kell kérni. 

 

§ Az okmányirodai ügyintézés költségei:

 

- Forgalmi engedély kiállításának illetéke: 6.000 Ft

- Törzskönyv illetéke: 6.000 Ft

- Rendszámtábla díja: 8.500 Ft