Sokan keverik az eredetiségvizsgálat és a származás-ellenőrzés fogalmát, holott két teljesen különböző eljárást takarnak. Mindkettő arra hivatott, hogy megvédjen bennünket például attól, hogy jóhiszeműen külföldről vásárolt autónkat lefoglalja a hatóság, mert kiderült, hogy lopott volt. Ebben az esetben a pénzünket szinte sohasem látjuk vissza és az autót sem. Érdemes tehát tisztában lenni mit takar az eredetvizsga és a származás-ellenőrzés.


------------------------------

Eredetvizsga vagy származás-ellenőrzés?

------------------------------

Legutóbbi frissítés dátuma:

2024. február 13.


 

Származás-ellenőrzési kérelem benyújtásához keresse Dancsfalvi Norbertet az alábbi telefonszámon:

06 1 211 0112

 


 

Külföldről történő autóvásárlás és behozatal esetén az első és legfontosabb kérdés, hogy az Európai Unión belülről vagy kívülről érkezik-e a jármű. Ez mind az ügyintézés menetében, időtartamában és költségeiben jelentős különbségekhez vezet. Az egyik nagyon lényeges különbség ezek közül, hogy csak eredetvizsga vagy származásellenőrzés is szükséges-e a hazai forgalomba helyezés előtt.

 

Az eredetvizsga tehát nem egy felesleges plusz kör az autó honosítása vagy adásvétele során, hanem egy biztosíték a leendő tulajdonos számára, hogy az autót nem fogják később lefoglalni a hatóságok bűncselekmény gyanúja miatt.

 

A kötelező eredetiség vizsgálat bevezetése előtti időkben gyakori eset volt, hogy a jóhiszemű vevő abban a helyzetben találta magát, hogy a rendőrség vagy a vámhivatal elkobozta az autóját, mert kiderült a jármű körözés alatt áll valahol a világban. Szinte minden esetben mire ez megtörtént, az eladó már rég felszívódott vagy csak simán nem volt hajlandó fizetni.

 

Ebben a helyzetben sajnos a jogszabályok sem segítik a pórul járt vevőt, bírósági úton szinte lehetetlen egy ilyen jellegű kárigényt érvényesíteni. Az eredetvizsga ugyanakkor az eladót is védi, ugyanis a vizsgálat során fényképek készülnek és ezáltal rögzítésre kerül a jármű eladáskori állapota.

 

Mikor kell eredetvizsgálatot kérni?

A gépjármű új tulajának az alábbi esetekben kötelező eredetvizsgálatot kérni az átíratás vagy forgalomba helyezés előtt

 

  • új gépjármű első magyarországi forgalomba helyezése előtt;
  • külföldön vásárolt vagy külföldről behozott jármű első magyarországi forgalomba helyezése előtt;
  • forgalomból kivont gépjármű kivont jármű ismételt forgalomba helyezésekor;
  • alvázszámváltozás esetén;
  • bármilyen a gépjármű tulajdonjogában beálló változás esetén.

 

Kivétel: egyenesági rokonok és házastársak között belföldön történő ajándékozás esetén nem kell eredetiségvizsgálat!

 


 

Külföldről származó jármű magyarországi forgalomba helyezése esetén MINDIG kell eredetiségvizsgálat! Akkor is, ha már külföldön is az illető nevén volt a jármű, és akkor is, ha egyenesági rokon vagy házastárstól szerzi a járművet ajándékozás útján!

 


 

Mire való a származás-ellenőrzés?

 

Elvben minden külföldről behozott használt gépjárműre származás-ellenőrzést kell kérni, azonban az Európai Unióból származó járművek mentességet élveznek az eljárás lefolytatása alól. A származás-ellenőrzés lényege, hogy a magyar hatóság lekéri annak igazolását a származási ország hatóságaitól, hogy a járművet nem körözik és nem lopott, azaz, hogy a jármű előélete tisztázott.

 

Speciális esete  a származás-ellenőrzésnek, amikor egy jármű EU tagállamból származik, de csak a forgalmi engedélye van meg, a törzskönyve hiányzik. Ilyenkor a származás-ellenőrzési jegyzőkönyv pótolja a törzskonyvet a forgalomba helyezés során. Ez kizárólag azon országok esetében releváns, ahol van rendszeresíte gépjármű törzskönyv. Például Szlovéniában, Franciaországban, Spanyolországban és Portugáliában egyáltalán nincs gépjármű törzskönyv.

 

Kiváltja-e a származás-ellenőrzés az eredetiségvizsgát?

 

Nem, EU-n kívülről érkező járművek forgalomba helyeztetése előtt mindkét eljárás lefolytatása kötelező. A kettő sorrendje is számít, az eredetiségvizsgálat kizárólag a származás-ellenőrzési eljárás lefolytatását követően végezhető el.