------------------------------

 Európai Unión belül vásárolt autók honosítása 

------------------------------

Legutóbbi frissítés dátuma: 2022. szeptember 10.

 

a auto honositas telefon

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


A hazánkba importált autók túlnyomó többsége az EU országaiból érkezik, elsősorban Németországból és Ausztriából, kisebb részben a Benelux Államokból, Franciaországból, Olaszországból vagy Skandináviából, illetve Románia és Szlovákia magyarok lakta területeiről. Ennek fő oka, hogy az Európai Unión bármelyik 27 tagállamából behozott autók honosítása bizonyos feltételek teljesülése esetén könnyen, gyorsan és olcsón megoldható. Az alábbiakban részletesen leírjuk miként történik az uniós okmányokkal behozott autók hazai forgalomba helyezése. 

 


 

EU-s autók egyszerűsített honosítása

Az első és legfontosabb feltétel, hogy az jármű rendelkezzen az eredeti származási országban kiállított forgalmi engedéllyel. Bizonyos országokban ez különös körültekintést igényel, mivel a forgalmi engedély két vagy akár három részből is állhat, és a magyarországi honosítás csak akkor végezhető el problémamentesen, ha mindegyik hiánytalanul megvan.

Ha a külföldi forgalmi engedély hiányos vagy egyáltalán nincs meg, elsősorban annak eredeti országból történő pótlására kell törekedni. Amennyiben ez nem lehetséges, bizonyos esetekben van lehetőség az autó nyilvántartásba vételére így is. Bővebb információért kattintson ide.

Szintén szükség van egy olyan magyar nyelvű okiratra, amely igazolja, hogy az autó tulajdonjogával az a személy rendelkezik, aki a honosítási eljárást kérelmezi, illetve meghatalmazás esetében akinek a nevében a honosítás történik. Ez szerencsés esetben két nyelven készült adásvételi szerződés vagy kétnyelvű kereskedői számla. Amennyiben az adásvételi vagy a számla csak az autó származási országának nyelvén áll rendelkezésre, akkor hiteles fordítást kell készíttetni a hazai forgalomba helyezés előtt. 

Speciális, ritkább eset, amikor az autó már eredetileg a magyar forgalomba helyező nevén van, jellemzően azért, mert az illető külföldön élt és a hazaköltözést követően a kinti autóját szeretné honosítani. Az eredeti adásvételi vagy számla, amivel az autót annak idején vette, ebben az esetben is megfelel. Ennek hiányában nyilatkozatot kell kitölteni arról, hogy az eredeti vagyonátruházási dokumentum elveszett, és kérelmezni, hogy a külföldi tulajdonjogra tekintettel a magyar honosítás a tulajdonos nevére megtörténhessen. 

A fenti dokumentumok jelentik a minimum követelményt a hazai autó honosításhoz, azonban ezek birtokában még nem tudjuk kihasználni az EU nyújtotta előnyöket és csak az úgynevezett egyedi forgalomba helyezési eljárás útján honosíthatjuk a járművet. Az egyszerűsített EU-s honosításhoz még két feltételnek kell teljesülnie az alábbiak szerint.  

Az egyszerűsített honosítás azt jelenti, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóság nem folytat le teljes műszaki vizsgát, hanem a külföldi forgalmi engedély adatait és külföldi műszaki vizsga érvényességet automatikusan elfogadja. Ehhez értelemszerűen egy érvényes EU-s országból származó műszaki vizsgával kell, hogy rendelkezzen a szóban forgó jármű

Második követelmény, hogy tudjuk igazolni az autó EU-s normáknak való megfelelését. Ezt uniós piacra gyártott autók esetében vagy az úgynevezett CoC dokumentummal tehetjük meg, illetve az autó úgynevezett EK-szerinti típustáblával.

 


...............................................................................................................................

 

 

Nem szereted az izgalmakat? 

 

Nálunk csak kipróbált, jónevű szakembereket találsz. Az ország legjobb honosítói egy helyen.

 

>> IDŐPONTKÉRÉSHEZ KATTINTS IDE  <<

 

 

...............................................................................................................................


 

EU-s autók egyszerűsített honosításának díja

Amennyiben a fent felsorolt mindegyik feltétel teljesül, megnyílik a lehetőség az egyszerűsített honosítási eljárásra, melynek hatósági díja a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál mindössze 8.000 forint. Egyéb esetben egyedi forgalomba helyezést kell kérni a járműre, amely 39.090 forintba kerül. 

Fontos megjegyezni, hogy EU-s országból származó műszaki vizsga esetében, amennyiben az Nemzeti Közlekedési Hatóság vizsgabiztosai súlyos problémát tárnak fel a járművel kapcsolatban, jogosultak a külföldi műszaki vizsga igazolást azonnal bevonni! Honosítani ezért csak műszakilag jó állapotú autót érdemes, különben az autó meglévő külföldi papírjai ellenére sem közlekedhetünk vele Magyarországon.

 

Milyen dokumentumok szükségesek EU tagállamban vásárolt autó magyarországi forgalomba helyezéséhez?

Egyszerűsített honosítási eljárás esetén:

  • A származási országban kiállított forgalmi engedély és törzskönyv eredeti példánya

  • EU-s tagállamban elvégzett műszaki vizsga érvényességét igazoló dokumentum 

  • Kétnyelvű adásvételi szerződés vagy számla, ennek hiányában az eredeti dokumentum hivatalos magyar nyelvű fordítása

  • Certificate of Conformity (CoC) és/vagy EK-szerinti típustábla

  • Elektromos autó és plug-in hibrid esetén: érintésvédelmi jegyzőkönyv

Egyedi forgalomba helyezési eljárás esetén:

  • A származási országban kiállított forgalmi engedély és törzskönyv eredeti példánya

  • Kétnyelvű adásvételi szerződés vagy számla, ennek hiányában az eredeti dokumentum hivatalos magyar nyelvű fordítása

  • Elektromos autó esetén: érintésvédelmi jegyzőkönyv


......