------------------------------

 EU-n kívülről behozott járművek származás-ellenőrzése 

------------------------------


Legutóbbi frissítés dátuma: 2022. március 17.

 

Legfontosabb tudnivalók a származás-ellenőrzési eljárásról

 

  • 326/2011. (XII. 28.) Korm. Rendelet értelmében minden Európai Unión kívülről forgalomba helyezés céljából Magyarországra behozott gépjármű származás-ellenőrzésre kötelezett
  • A származás-ellenőrzési eljárás ideje alatt a járművel lehet közlekedni Magyarországon, amennyiben rendelkezik érvényes külföldi okmányokkal és kötelező felelősségbiztosítással a származási országból
  • A származás-ellenőrzési kérelem benyújtását igazolni kell a műszaki vizsgára befogadáshoz
  • A származás-ellenőrzési jegyzőkönyv postán érkezik a kérelmező állandó lakcímére
  • Érdemes minden EU-n kívülről behozott jármű honosítási eljárását a származás-ellenőrzési eljárással kezdeni, mivel ez vesz a leghosszabb időt igénybe

 

................................................................................................................................................

Az Európai Unión kívülről hozott járművek többsége nem honosítható Magyarországon 2021. január 1.óta

 

HONOSÍTÁSI ELŐSZŰRÉS - KATT IDE!

 

................................................................................................................................................

 

 

 Minden egy helyen a származás-ellenőrzésről

 

Mire való? | Mennyi időt vesz igénybe? | Mennyibe kerül? | Mi a menete? | Vámkezelés és származás-ellenőrzés

 

Mire való a származás-ellenőrzési eljárás?

Minden Európai Unión kívüli országból behozott járműnek származás-ellenőrzésen kell átesnie, enélkül a magyaországi forgalomba helyezés nem történhet megNagyon fontos megjegyezni, hogy a származás ellenőrzési eljárás nem helyettesíti az eredetiségvizsgálatot! A két eljárás célja, menete, díja és időpontja a honosítás folyamatán belül teljesen különböző. A jogszabályi rendelkezések alapján az eredetvizsga kizárólag sikeres származás-ellenőrzést követően kérhető.

A jogszabályi meghatározás szerint a származásellenőrzésre azért van szükség, hogy az alábbiak ellenőrzésre kerüljenek:

- a járművet körözik–e külföldön

- követtek-e el vele bűncselekményt

A származásellenőrzés során a magyar hatóság lekéri a külföldi hatóságtól a jármű adatait, illetve annak igazolását, hogy a gépjármű nem áll körözés alatt, illetve egyéb bűncselekmény elkövetésében nem érintett.

EU-n kívüli járműveket kizárólag a származás-ellenőrzési kérelem bemutatása esetén fogadnak be műszaki vizsgálatra a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál.

 

Mennyi időt vesz igyénybe a származás-ellenőrzési eljárás?

A származás-ellenőrzés sikere és időtartama a külföldi hatóság visszajelzésén múlik.

Jelenleg az alábbi átfutási időkkel lehet számolni:

  • Egyesült Államok: 1-2 hónap
  • Egyesült Királyság: 2 hónap
  • Kanada: 1-2 hónap
  • Svájc: 4-5 hét

 

Mennyibe kerül a származás-ellenőrzési kérelem benyújtása?

A származás-ellenőrzés jogszabályban rögzített hatósági díja 10.900 Ft. Ezt a benyújtás során kell bankkártyával megfizetni a kormányablaknál, okmányirodában, illetve kormányhivatalban. Amennyiben készpénzben szeretne fizetni, ezt kizárólag a postán tudja megtenni az ügyintézés során kapott csekken.

Amennyiben minket szeretne megbízni EU-n kívülről származó járműve származás-ellenőrzési eljárásának lebonyolításával, ezen a linken találja szolgáltatási árainkat.

 

Mi a származás-ellenőrzési eljárás menete?

A származás-ellenőrzési eljárásra vonatkozó kérelmet a hazai forgalomba helyezési folyamat elején érdemes benyújtani kormányablaknál, okmányirodában vagy kormányhivatalban.

 

Származás-ellenőrzési vagy származásellenőrzési kérelem

Változó, hogy melyik hivatalban mit kérnek a származás-ellenőrzés megindításához. Cégünknél mindössze az alábbiakra van szükség a származás-ellenőrzési kérelem benyújtásához:

- eredeti forgalmi engedély

- adásvételi szerződés vagy számla (kétnyelvű vagy hiteles fordítás)

- személyi okmányok másolata (személyi igazolvány és lakcímkártya)

Amennyiben már a származási országban is az Ön tulajdonában volt a jármű és ez látszik a külföldi forgalmi engedélyből, ebben az esetben számla, illetve adásvételi szerződés nélkül is meg tudjuk oldani a származás-ellenőrzési kérelem benyújtását.

A származás-ellenőrzési eljárást eredeményéről postán érkezik meg a határozat a tulajdonos magyarországi lakcímére. A gépjármű akkor helyezhető forgalomba Magyarországon, ha a határozat tartalmazza a következőt: "a jármű származása tisztázott".

 

Szükséges-e a származás-ellenőrzés a vámkezeléshez?

Nem, harmadik országból származó járművek vámkezelésének nem feltétele a származás-ellenőrzési eljárás lefolytatása. 

 

Szükséges-e a származás-ellenőrzés a vámkezeléshez?

A származás-ellenőrzési eljárás az úgynevezett "Származás-ellenőrzés kezdeményezés és nyilvántartásba vétel" nevű kérelem benyújtásával kezdődik meg.

A kérelmet kormányhivatalban vagy okmányirodában tudjuk benyújtani, a megfelelő okmányok csatolása mellett. Kizárólag személyesen nyújtható be származás-ellenőrzési kérelem, de meghatalmazott vagy képviselő is eljárhat a jármű tulajdonosának nevében

 

Mit kell benyújtani a származás-ellenőrzési eljáráshoz?

Nem egységes, hogy mit kérnek a különböző okmányirodákban a származás-ellenőrzési kérelem benyújtásához.

Alapvetően a személyi okmányok, a forgalmi engedély, valamint a vagyonszerzést igazoló okirat elegendő, azonban az egyes ügyintézők kérik a külföldi forgalomból való kivonás igazolását. Véleményünk szerint jogszabály nem köti a származás-ellenőrzési kérelem benyújtását a származási országban történő forgalomból kivonáshoz, így enélkül is be kell fogadni a kérelmet.

Mit lehet tenni, ha a származás-ellenőrzés negatív eredménnyel zárul?

Természetesen van olyan, hogy a származási ország hatóságai úgy jeleznek vissza, hogy a "jármű származása nem tisztázott". A vonatkozó kormányrendelet alapján ebben az esetben fellebbezés nyújtható be, 30.000 forint illeték megfizetése mellett. A valóságban valószínűleg egy ilyen visszajelzés után a járműre azonnal körözést adnak ki itthon.

Ha biztosra akar menni, kérjen jármű előlet lekérdezést. Ebből egyértelműen kiderül, ha a járművet körözik a származási országban.

 

....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Segítségre van szüksége származás-ellenőrzési eljárás lefolytatásához?

 

⇓⇓⇓

KAPCSOLATFELVÉTEL

⇑⇑⇑

.............................................................................................................................................................................................................................................