Ajánlatkérés: info@honositsunkautot.hu


Külföldről behozott autó honosításához szükséges VPID szám

 

Legutóbbi frissités dátuma: 2023. május 14

 


 

VPID SZÁM ONLINE IGÉNYLÉS 

 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Minden külföldről behozott autó esetében szükségessé válik, hogy tudjunk a vámhatóság előtt ügyet intézni. Ez abban az esetben is igaz, ha nem kell a járművet vámkezelés alá vonni, mivel a regisztrációs adó ügyintézése is a vámhivatal hatásköre.

Ugyan a vámhatóság a NAV alá tartozik, szigorúbb szabályok vonatakoznak rá olyan szempontból, hogy ki járhat el ügyfélként. Míg egyszerű NAV ügyintézéshez elegendő a személyi igazolvány, lakcímkártya és adókártya, addig a vámügyintézéshez és regisztrációs adó kérelem benyújtásához külön azonosítás szükséges. 

Az esetek egy részében vámmentesség vagy nullás regisztrációs adó esetében is el kell járni a vámhatóság előtt. Ennek legfontosabb esetei a hazatelepülőknek járó ÁFA- és vámmentességi eljárások, valamint az elektromos autókra érvényes nullás regisztrációs adó eljárás. 

A NAV-nál bármilyen vámeljárás során ügyfélként csak VPID számmal rendelkező személy, szervezet vagy gazdasági társaság járhat el. Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy a VPID számot még az ügyintézés kezdete előtt beszerezzük!

 

Mi az a VPID szám?

A VPID szám egy 12 karakterből álló azonosító kód, melynek alapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) számon tartja és azonosítja ügyfeleit. A NAV-nál történő bármilyen vámügyintézés során a VPID szám alapazonosítóként szolgál, melyet minden okmányon, határozaton, vagy ügyiraton feltüntet. Minden kérelem vagy formanyomtatvány benyújtása esetén a VPID számot meg kell adni a NAV-nak. Ez a kötelezettség 2004 májusától, Magyarország unós tagságának időpontjától áll fenn. 

A VPID szám mind magánszemélyek, mind vállalkozások számára kötelező a vámeljárás során!

 

Mi az az EORI szám?

A hazai vámeljárásokon túl a VPID szám előnye, hogy EORI számként az egész Európai Unióban használható, bármelyik tagállam nemzeti vámhatósága előtt el tudunk járni segítségével. A VPID és az EORI szám teljesen azonos karakterekből áll, az előbbi elnevezés a hazai vámhatóság előtt használhatos, míg ha az EU bármelyik másik tagállamának vámhatóságánál kell eljárnunk, akkor EORI számként kell rá hivatkoznunk.

 

Milyen ügyekben van szükség a VPID számra?

A VPID szám az alábbi autó honosításhoz kapcsolódó ügyekben való eljáráshoz nélkülözhetetlen:

- EU-n kívülről érkező gépjárművek import vámkezelése

- EU-n kívülre értékesített járművek export vámkezelése

- Nem Magyarországon vásárolt autók hazai honosítása és forgalomba helyezése esetén fizetendő regisztrációs adó befizetési vagy mentességi eljárás

- Környezetvédelmi termékdíj befizetése külföldről behozott autó bizonyos alkatrészei után

 

Hogyan igyényelhető a VPID szám?

VPID számot magánszemély bármelyik vámhivatali kirendeltségen igényelhet a személyi okmányai bemutatásával (személyi igazolvány vagy útlevél, lakcímkártya, adókártya). Amennyiben a VPID szám igénylését nem személyesen intézzük a nevünkben eljáró személynek meghatalmazásra is szüksége lesz.

VPID szám igénylés magánszemély

 

Gazdálkodó szervezetek esetében az alábbiakra van szükség a VPID szám igényléshez:

- 30 napnál nem régebbi cégbírósági végzés, cégkivonat

- Aláírási címpéldány

- Belföldi banknál meglévő bankszámla és erről szóló igazolás

- Képviselet esetén meghatalmazás

VPID EORI szám igénylés 

Amennyiben minden szükséges irat hiánytalanul benyújtásra került, a NAV a VPID számot egy-két munkanapon belül kiadja. 

Ha nem biztos benne, hogy érvényes VPID vagy EORI számmal rendelkezi-e Ön vagy vállalkozása, az alábbi linken tudja ellenőrízni:

VPID/EORI szám hitelesítés

Hogyan ellenőrizhető a VPID szám?

A VPID szám a kormányzati ONYA felületen ellenőrizhető: onya.nav.gov.hu

A belépéshez ügyfélkapus felhasználónév és jelszó szükséges. A VPID szám a saját adatok menüben található, PDF formában tölthető le.