Ajánlatkérés: info@honositsunkautot.hu


------------------------------

 Angliából behozott autó honosítása 

------------------------------

Legutóbbi frissítés dátuma: 2023. május 14.

 


 

Angol autó motor lakóautó honosítás forgalomba helyezés vámolás rendszámozás magyarosítás


 

ANGOL JÁRMŰVEK HONOSÍTÁSA HAZATELEPÜLŐK SZÁMÁRA:

 

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 

A hazatelepülő vám- és ÁFA-mentes vámkezeléshez személyes megjelenés nem szükséges!

Az eljárást online folytatjuk le.

 

 

ANGOL JÁRMŰVEK HONOSÍTÁSA:

  

06 1 211 0157

 


 

Kiemelten fontos tudnivalók Angliából származó járművek esetén

 

 • A Brexit óta származás-ellenőrzési eljárás alá kell vonni minden angol járművet a hazai forgalomba helyezés előtt
 • 2021. január 1-től vámeljárás lefolytatása kötelező minden Angliából behozott gépjárműre
 • A vámeljárást a hazatelepülést követően haladéktalanul meg kell kezdeni, ellenkező esetben a vámkezelést a vámhatóság elutasíthatja, így a jármű magyarországi forgalomba helyezése meghiusúlhat
 • Különösen japán típusoknál (Toyota, Mazda, Honda, Nissan, Infinity, Lexus) ellenőrizni kell, hogy a jármű adattáblája alapján uniós piacra gyártott járműről van-e szó
 • Jobbkormányos járművek honosíthatóak és forgalomba helyezhetőek Magyarországon, feltéve, hogy a fényszórók cseréje megtörtént, a hátsó ködfényzáró a bal oldalon található, valamint a sebesség leolvasható a műszerfalról km/h-ben

   


 

Angol autó behozatal - általános információk

 

Angol jármű vásárlásaHazaszállítás | Vámkezelés | Hazatelepülés | Származás-ellenőrzés | Lámpacsere Műszaki vizsgáztatás | Forgalomba helyezés

 

Milyen angol járművet nem szabad venni?

EURO 6-nál alacsonyabb környezetvédelmi besorolású angol járművet kizárólag akkor szabad megvásárolni behozatali céllal, ha utána még legalább hat hónapig életvitelszerűen az Egyesült Királyságban fog tartózkodni és már legalább 6 hónapja ott él. Minden egyéb esetben hiába hozza haza a járművet, nem lesz Magyarországon forgalomba helyezhető.

 

Baj-e, ha jobbkormányos egy angol autó?

Jobbkormányos járművet akkor lehet Magyarországon forgalomba helyezni, ha baloldali közlekedéshez előírt lámpacserék megtörténtek. Ezt a Nemzeti Közlekedési Hatóság a vizsgáztatás során szigorúan betartatja.

Ez jelenti a fényszórok megfelelő vetítési szögét, emellett a ködfényzárónak ("hátsó ködlámpa) és tolatólámpának a megfelelő oldalon kell lennie. Magyarországon az égők színét igen szigorúan veszik, az indexnek borostyánsárgának kell lennie, semmilyen más árnyalat nem elfogadott.

Az autó műszerfaláról a km/órának (km/h) leolvashatónak kell lennie.


Mire kell odafigyelni angol jármű hazaszállítása során?

Tekintve, hogy minden esetben vámolni fog kelleni az Egyesült Királyságból behozott járművet, az Európai Unióba belépés időpontját rögzíteni szükséges. Ez jellemzően a Franciaországba belépés napja, ami általában Calais-nál vagy Dunkerque-nál történik. A belépés dátumának igazolására éppen ezért a kompjegyet vagy vonatjegyet meg kell őrizni a vámkezelésig. 

 

Minden esetben szükséges-e vámolni Angliából hozott gépjárművet?

Igen, a vámkezelési lefolytatása kötelező brit okmányos gépjárművek magyarországi forgalomba helyezése előtt. Bizonyos esetekben a vámterhek megfizetése alól mentesülni lehet, azonban ilyenkor is le kell folytatni magát a vámeljárást, mivel a vámhatározat tudja csak igazolni a vámmentességet.

Milyen különleges kivételek vonatkoznak Angliából hazatelepülő magyar állampolgárokra?

Abban az esetben, ha egy magyar állampolgár legalább egy év plusz egy nap életvitelszerű kinttartózkodás után költözik haza Magyarországra, a már legalább fél éve a használatában vagy tulajdonában lévő gépjárművét vám- és ÁFA-mentesen hozhatja be. Emellett több "apróbetűs" szabály létezik, emiatt fontos, hogy gondos előkészítést követően kerüljön benyújtásra a hazatelepülő vámeljárásra vonatkozó kérelem. 

 

Kaphat-e nem magyar állampolgár vám- és ÁFA-mentességet a vámeljárás során?

Igen, magyar tartózkodási engedéllyel, lakcímkártya szerinti állandó magyar lakcímmel és adókártyával rendelkező külföldi állampolgárokra a hazatelepülőkre vonatkozó szabályok vonatkoznak.

 

Szükséges-e származás-ellenőrzést kérni Angliából hozott gépjárművekre

Igen, a származás-ellenőrzési eljárás kötelező minden EU-n kívül érkező jármű esetén, így a Brexit miatt 2020 február 1. óta az Egyesült Királyságból behozott járművekre is. A műszaki vizsgára befogadás feltétele, hogy jármű származás-ellenőrzési kérelme benyújtásra kerüljön.

 

El kell-e vinni az angol járműveket műszaki vizsgára itthon, ha még a kinti MOT érvényes?

Mióta az Egyesült Királyság kilépett az EU-ból, teljesen mindegy, hogy van-e érvényes angol műszaki vizsga (MOT) egy angol járművön. Ahhoz, hogy magyar rendszámot kaphasson mindenféleképpen szükséges a Nemzeti Közlekedési Hatóság valamelyik vizsgaállomásán egyedi forgalomba helyezési eljárás és teljes hatósági műszaki vizsga lefolytatása "megfelelt" minősítéssel.

 

Mi kell ahhoz, hogy egy Angliából származó gépjármű magyar rendszámot kaphasson?

Angliában kiállított forgalmi engedéllyel rendelkező járművek hazai forgalomba helyezéséhez az alábbiak szükségesek:

 • V5C dokumentum ("logbook")
 • magyar nyelvű adásvételi szerződés, kereskedői számla vagy hazatelepülő esetén tulajdonosi nyilatkozat
 • vámhatározat
 • származás-ellenőrzési jegyzőkönyv
 • hatósági bizonyítvány jármű előzetes eredetiségvizsgálatáról
 • Műszaki Adatlap
 • egyedi forgalomba helyezési engedély
 • Műszaki Vizsgálati Bizonyítvány
 • regisztrációs adó NAV határozat
 • kötelező felelősségbiztosításról szóló ajánlat
 • a tulajdonos személyi igazolványa és lakcímkártyája
 • nem uniós piacra készült járművek esetén bevizsgálási jegyzőkönyv és/vagy COC, illetve új EU típusengedélyt tartalmazó adattábla

 

Angol autó vámolása 

 

Vámkezelés menete | Hazatelepülés Vám és ÁFA mértéke | Vám- és ÁFA-mentesség 

 

Mi az Egyesült Királyságból származó járművek vámkezelésének menete?

Anglia esetében az első és legfontosabb lépés a vámkezelés előzetes körültekintő megtervezése. Az angol járművek túlnyomó részét csak hazatelepülés útján lehet behozni, ezért így is kell levámolni őket. Nem hazatelepülőként csak EURO 6-os környezetvédelmi normákat teljesítő gépjármű és veterán jármű hozható be. Ezeknél viszont a 40%-os vámteher mellett csak nagyon ritka esetben éri meg az import.

Hogyan hozhatja be a hazatelepülő a már Angliában is a nevén lévő járművet?

Az alábbiaknak kell teljesülnie ahhoz, hogy vám- és ÁFA-mentesen kerülhessen hazai forgalomba egy hazatelepülő Angliából hozott járműve:

 • a járműnek legalább fél éve a tulajdonában vagy igazoltan a használatában kell lennie
 • a jármű hazahozatala előtti legalább egy éves megszakítás nélküli tartózkododást igazolni kell
 • az egyéves kintartózkodás alatt nem lehet párhuzamosan magyarországi jövedelme
 • a járművet a hazaköltözést követően egy évig nem adhatja el és el sem ajándékozhatja

A vámkezelést a hazatelepüléstől számított legkésőbb hat hónapon belül meg kell kezdeni! Ha valaki kicsúszik a határidőből, nem fogja megkapni a vámmentességet.

 

Mennyi vámot és ÁFA-t kell fizetni Angliából hazahozott jármű után?

Amennyiben a hazatelepülés feltételei teljesülnek, sem vámot, sem ÁFA-t nem kell fizetni a jármű után. Minden egyéb esetben a vám- és ÁFA együttes összege a jármű vámhatóság által megállapított értékének körülbelül 40 százaléka.

 

Miként mentesülhet valaki a vám- és ÁFA-fizetés alól?

Kizárólag hazatelepülőként lehet mentességet kapni a vám- és ÁFA-fizetés alól. 2021 január előtt behozott járművek ugyan elvben nem minősülnek vámárunak, így nem szükséges szükséges a vámeljárás lefolytatása, azonban a műszaki vizsgára vámhatározat nélkül nem fogják őket befogadni

 


 

Tudnivalók az angol forgalmi engedélyről

 

 

 • az angol forgalmi engedély elnevezése V5C, vagy köznapi nevén "logbook"
 • az angol forgalmi engedélyhez nem tartozik törzskönyv, viszont mindegyik oldala szükséges a magyarországi forgalomba helyezéshez!
 • az angol forgalmiban (V5C) nem a tulajdonos szerepel, hanem az üzembentartó (egészen pontosan az, aki a járműadót fizet), de a magyarországi ügyintézés során ez egyenértékű a tulajdonossal
 • a magyarországi vámkezeléshez, műszaki vizsgáztatáshoz és forgalomba helyezéshez nincs szükség az angol forgalmi engedély magyar fordítására
 • a magyarországi forgalomba helyezéséhez az angol forgalmi engedély eredeti példányára van szükség, melyet az eljárás végén a magyar hatóság bevon 
 • a jármű kivonatásáról Angliában a tulajdonosnak kell gondoskodnia, ezt meg lehet tenni a DVLA honlapján