------------------------------

 Ajándékozási szerződés 

------------------------------

Legutóbbi frissítés dátuma: 2022. augusztus 1.


 

 

Autó, gépjármű ajándékozás


 

Mikor érdemes ajándékozási szerződést kötni külföldi gépjármű behozatal esetén?

  • ha az eladó és a vevő egyenesági rokonságban állnak egymással (szülő-gyermek)
  • ha az eladó és a vevő házastársak
  • ha az eladó és vevő testvérek

 

Mi a fenti esetekben az ajándékozási szerződés előnye?

A gépjármű forgalomba helyezés során házastársak, testvérek és egyenesági rokonok közötti ajándékozás esetén nem szükséges vagyonszerzési (átírási) illetéket fizetni.

 

Mekkora spórolás érhető el így?

A vagyonszerzési illeték párezer forinttól akár többszázezer forintig terjedhet, függően a jármű gyártási évétől és teljesítményétől. A pontos összeget kalkulátorunkon keresztül ellenőrizhető.

 

Minek kell szerepelnie az ajándékozási szerződésben?

  • a jármű alvázszáma, gyártmánya és típusa
  • a jármű értéke
  • az ajándékozó és ajándékozott neve, anyja neve, születési helye és ideje, állandó lakcíme és személyi igazolvány száma (ennek hiányában útlevélszáma)
  • az ajándékozás, valamint a jármű birtokba adásának dátuma
  • a kilométeróra állása
  • két tanú (név, személyi okmány száma, születési hely és idő, állandó lakcím, anyja neve, aláírás)

 

Milyen érték szerepeljen az ajándékozási szerződésen?

Legalább 1 forint, a jármű értéke nem lehet 0 Ft. Az ajándékozási szerződésen feltüntetett érték nem befolyásolja a gépjármű forgalomba helyezési után fizetett díjak összegét.

 

Van-e megbízható ajándékozási szerződés minta az interneten?

Az x-import.hu oldalon a LETÖLTÉS menüpont alatt található adásvételi szerződés minták egyben ajándékozási szerdőzés mintául is szolgálnak. A szerződés elején be lehet jelölni, hogy "visszterhes" vagy "ingyenes" szerzésről van-e szól. Ha az "ingyenes" rubrikát jelöli be, ez elegendő ahhoz, hogy ajándékozási szerződésnek minősüljön az okirat. A feltöltött kétnyelvű okmányok minden kötelező elemet tartalmaznak.

 

Kétnyelvűnek kell-e lennie az ajándékozási szerződésnek?

Ha két magyar állampolgár között történik a külföldi gépjármű ajándékozása, elegendő a magyar ajándékozási szerződés. Természetesen az sem probléma, ha kétnyelvű (tehát például angol-magyar vagy német-magyar). Ami fontos, hogy MAGYARUL mindenféleképpen legyen egy aláírt ajándékozási szerződés, ugyanis az ügyintézés során csak magyar nyelvű vagyonátruházási okirat fogadható el.

  

Jár-e vámmentesség ajándékozás esetén?

Nem. Amennyiben a gépjármű nem EU tagállamban kiállított forgalmi engedéllyel rendelkezik, ebben az esetben vámköteles, függetlenül attól, hogy ajándékozással vagy adásvétel során került a magyar tulajdonoshoz. Vámmentesség kizárólag abban az esetben lehetséges, ha már a kinti tulajdonos nevére kerül forgalomba Magyarországon a jármű, úgynevezett hazatelepülő vámeljárás során. 

 

Lehet-e üzembentartói jogot ajándékozni?

Igen, az üzembentartói szerződés is lehet ingyenes. Ha az üzembentartói jog ajándékozása házastársak, testvérek vagy egyenesági rokonok között történik, ebben az esetben erre is jár az illetékmentesség.