------------------------------

 Ajándékozási szerződés 

------------------------------

Legutóbbi frissítés dátuma: 2022. május 10. 


 

Mikor érdemes ajándékozási szerződést kötni külföld gépjármű behozatal esetén

  • ha az eladó és a vevő egyenesági rokonságban állnak egymással (szülő-gyermek, nagyszülő-unoka)
  • ha az eladó és a vevő házastársak

 

Mi a fenti esetekben az ajándékozási szerződés előnye?

A gépjármű forgalomba helyezés során nem szükséges vagyonszerzési (átírási) illetéket fizetni? 

 

Van-e értelme testvérek között ajándékozási szerződést kötni?

Nincs, a testvérek közötti ajándékozásra nem jár kedvezmény, sőt, bizonyos esetekben magasabb illetékkulcsot ír elő a jogszabály az ajándékozásra.

 

Minek kell szerepelnie az ajándékozási szerződésben?

  • a jármű értéke
  • az ajándékozó és ajándékozott neve, anyja neve, születési helye és ideje, állandó lakcíme és személyi igazolvány száma (ennek hiányában útlevélszáma)

 

Milyen érték szerepeljen az ajándékozási szerződésen?

Legalább 1 forint, a jármű értéke nem lehet 0 Ft. Az ajándékozási szerződésen feltüntetett érték nem befolyásolja a gépjármű forgalomba helyezési után fizetett díjak összegét.

 

Van-e megbízható ajándékozási szerződés minta az interneten?

Az x-import.hu oldalon (melyet szintén mi hoztunk létre) a LETÖLTÉS menüpont alatt található adásvételi szerződés minták egyben ajándékozási szerdőzés mintául is szolgálnak. A szerződés elején be lehet jelölni, hogy "visszterhes" vagy "ingyenes" szerzésről van-e szól Ha az "ingyenes" rubrikát jelöli be, ez elegendő ahhoz, hogy ajándékozási szerződésnek minősüljön az okirat. A feltöltött kétnyelvű okmányok minden kötelező elemet tartalmaznak.

 

Van-e megbízható ajándékozási szerződés minta az interneten?

Az x-import.hu oldalon (melyet szintén mi hoztunk létre) a LETÖLTÉS menüpont alatt található gépjármű adásvételi szerződés minták egyben gépjármű ajándékozási szerződés mintául is szolgálnak. A szerződés elején be lehet jelölni, hogy "visszterhes" vagy "ingyenes" szerzésről van-e szól Ha az "ingyenes" rubrikát jelöli be, ez elegendő ahhoz, hogy ajándékozási szerződésnek minősüljön az okirat. A feltöltött kétnyelvű okmányok minden kötelező elemet tartalmaznak.

 

Kétnyelvűnek kell-e lennie az ajándékozási szerződésnek?

Ha két magyar állampolgár között történik a külföldi gépjármű ajándékozása, elegendő a magyar ajándékozási szerződés. Természetesen az sem probléma, ha kétnyelvű (tehát például angol-magyar vagy német-magyar). Ami fontos, hogy MAGYARUL mindenféleképpen legyen egy aláírt ajándékozási szerződés, ugyanis az ügyintézés során csak magyar nyelvű vagyonátruházási okirat fogadható el.

  

Jár-e vámmentesség ajándékozás esetén?

Nem. Amennyiben a gépjármű nem EU tagállamban kiállított forgalmi engedéllyel rendelkezik, ebben az esetben vámköteles, függetlenül attól, hogy ajándékozással vagy adásvétel során került a magyar tulajdonoshoz. Vámmentesség kizárólag abban az esetben lehetsége, ha már a kinti tulajdonos nevére kerül forgalomba Magyarországon a jármű, úgynevezett hazatelepülő vámeljárás során.